Передплата 2024 «Добра кухня»

Урядовцям не лише оклади підвищили, а й щедрі надбавки з преміями повернули

«Даєш 25 тисяч зарплати, плюс — соцпакет і медичну страховку!».

Вкотре пускаючи «бідацьку» сльозу і виголошуючи цифри, які хотів би бачити у своєму зарплатному «корєшку», міністр інфраструктури Андрій Пивоварський скромно змовчав, що вже другий місяць урядовцям виплачують далеко не голі оклади. Ставки прем’єрові і міністрам ще у грудні одразу на 25 відсотків підвищили (такою ж надбавкою ощасливили цілий список чиновників - керівництво Апарату Верховної Ради, омбудсмена, Центрвиборчком у повному складі, членів Вищої ради юстиції, Вищої кваліфікаційної комісії суддів, Нацради з питань телебачення і радіомовлення…). А з початку року і преміальні повернули, і щедрі надбавки. Так що шість тисяч, про які «кабмінівці» плакалися перед телекамерами (хотіли народ присоромити, що так скупо цінить «непосильну працю» чиновників?), виросли удвічі, а у декого — й утричі.

Після підвищення 6 тисяч 640 гривень прем’єр­ського окладу примножилися до 8 тисяч 300. Міністрам ставку теж доважили - до 7 тисяч 636 гривень. Але на цьому приємні для чиновників сюрпризи не закінчилися. Як поперло, то поперло! У Кабміні, схоже, вирішили, що після затяжної кризи в Україні нарешті «пакращення» настало, а, значить, на чиновницьких зарплатах можна більше не економити. Тож антикризові обмеження, які діяли до кінця 2015-го, продовжувати не стали. Прощавайте, голі оклади — здрастуйте, «старі, добрі» зарплати з преміями і надбавками!

Арсенію Петровичу прем’єр­ської зарплати тепер на обойми куль у лоба вистачить. Зі січня у його зарплатній квитанції замість неповних семи тисяч гривень значно щедріша цифра намалювалася — 25 тисяч 715 гривень. Оклад становить лише третину суми, решта — гонорари за заслуги і вислуги. Розмір прем’єрських заробітків розсекретили у Секретаріаті Кабміну (на запит «Українських новин»), уточнивши, що після відрахування податків на руки Арсеній Яценюк отримав 20 тисяч 700 гривень.

Судячи з оприлюднених заробітків віце-прем’єрів В’ячеслава Кириленка (з нарахованих 22 тисяч гривень майже 18 тисяч — на руки) і Геннадія Зубка (16 тисяч «чистими») та міністра Кабінету Міністрів Ганни Онищенко (за січень вона отримала трохи більше 10 тисяч гривень — чиновницького стажу замало), «зарплатну дієту» у Кабміні для всіх скасували.

А ось міністр внутрішніх справ Арсен Аваков на ній і торік не сидів. Отримував сповна: до окладу — доплати. Надбавок в Авакова — цілий список: за вислугу років, за особливий характер роботи та інтенсивність праці, за звання «Заслужений економіст України». Доплачують керманичу МВС і за те, що працює зі секретними документами (в яких державна таємниця прихована), і за цінні поради (Аваков «підробляє» державним експертом з питань таємниць). Коли решта колег з Кабміну торік «лисий» оклад отримували (мінус - податки), головному міліціонеру з урядової каси майже утричі більше перепадало — близько 14 тисяч гривень «чистими». А все тому, що на керманича МВС торішня урядова постанова про зарплатну економію не поширювалася. Як і на інших керівників органів, підрозділи яких задіяні в АТО.

За компанію з прем’єром та міністрами Аваков і собі міг на «зарплатну дієту» сісти, добровільно відмовившись від виписаних йому надбавок (з такого сімейного бізнесу, як в Авакових, можна чиновників хоч всія Київщини утримувати). Ага: як би не так!

Фото УНІАН

Схожі новини