Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

За міністра-«аскета» взялося Антикорупційне бюро?

Підозрює, що незаконно наживався на чужих активах.

Незрозумілі речі відбуваються довкола 38-річного міністра інфраструктури Андрія Пивоварського, якого вважають одним з найбільш успішних у Кабміні Арсенія Яценюка. У грудні 2015 року він одним з перших серед колег заявив про те, що йде з уряду, а на початку лютого, на самому піку політичної кризи, відкликав відставну заяву, обставивши її низкою умов. Через кілька днів після цього з’явилася інформація, що на Пивоварського і на його підлеглих Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) відкрило кримінальне провадження - “за фактами незаконного збагачення”...

Однією з причин грудневого демаршу Пивоварського, за його словами, було те, що він та інші держслужбовці за свою працю не отримують належної зарплати. На запит “Української правди” Мінінфраструктури повідомило, що у січні його “шефові” заплатили 7948 грн. На думку міністра, чиновники його рівня мають отримувати на кілька порядків більшу платню. “Враховуючи ті ризики, які сьогодні несуть міністри та міністерства, - казав Пивоварський, - враховуючи навантаження на них, це повинні бути абсолютно ринкові зарплати... Середня зарплата... повинна бути мінімум 25 тис. грн. на місяць. Плюс соціальний пакет. Повинна бути медична страховка...”.

Обурений низькою оцінкою своїх міністерських трудів, Пивоварський хотів повернутися у бізнес. Бо, мовляв, на життя не вистачає. Але детективи НАБУ підозрюють, що головний інфраструктурник не такий уже аскет, за якого себе видає. Як повідомляє УП, одне з джерел у правоохоронних органах заявило, що йдеться про “факти незаконного збагачення шляхом придбання службовими особами активів, а також передачі ними таких активів будь-яким іншим особам”. Сам Пивоварський каже, що на нього і співробітників безпідставно “накапав” хтось із народних депутатів на прізвище Денисенко (таких у парламенті аж три).

Є кілька версій “наїзду” на “примхливого” міністра і його команду. Перша: у Пивоварського таки справді “рильце у пушку”. Друга — кляузою у НАБУ хтось з нардепів намагається поквитатися через “незговірливість” міністра при вирішенні приватних питань. Натякають і на політичні мотиви. Мовляв, справу проти Пивоварського порушили з профілактичною метою - щоб “не брикався”, не корчив із себе героя-правдолюбця. А найголовніше — щоб не виносив сміття з хати...

А тим часом...

Директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник повідомив про розслідування кримінальної справи, яка стосується “зарплат у конвертах” для чиновників та міністрів. З відповідною заявою про незаконні виплати звернувся нардеп Вадим Денисенко. Однак, за словами Ситника, у цій справі міністр Андрій Пивоварський не є підозрюваним.

Коментар для «ВЗ»

Олександр ПАЛІЙ, політолог

Відразу так і не скажеш, що стоїть за кримінальною справою проти міністра Пивоварського. Але, сподіваюся, повністю висмоктані з пальця справи в Україні вже неможливі. Швидше за все, у даному випадку йдеться про те, що ми називаємо “наведенням порядку”.

Фото з архіву “ВЗ”

Схожі новини