Передплата 2024 «Добра кухня»

Бюджет розвитку Львова «перевалив» за мільярд!

Вперше передбачено кошти на культурні заходи.

Львів отримав безпрецедентний бюджет розвитку на 2016 рік - депутати Львівської міської ради 42-ма голосами “за” схвалили цей фінансовий документ. Цього року Львів “розвинеться” на один мільярд 350 мільйонів гривень. Далася взнаки бюджетна децентралізація, завдяки якій місто отримало додатковий ресурс. Це, зокрема, надходження від акцизного податку з продажу алкоголю, тютюну і пального.

Левову частку (понад 200 млн. грн.) передбачено на ремонт доріг. 44 мільйони піде на реконструкцію громадського простору (площ, парків, скверів). На потреби культури передбачено 30 млн. грн., що майже уп’ятеро більше, ніж торік. Управління освіти отримало з бюджету розвитку 135 млн. грн. Ці кошти підуть на закупівлю багатофункціонального, інтерактивного обладнання для класів фізики, хімії та біології. Близько 40-45 млн. грн. планують витратити на ремонт шкіл (харчоблоки, санвузли, спортзали, енергозбереження). 30 млн. гривень піде на придбання медичного обладнання у комунальних закладах. Важливою позицією є відкриття 44 додаткових груп у садочках міста (раніше планувалося 15). Оскільки Львів претендує на звання культурної столиці Європи, отримав статус «місто літератури ЮНЕСКО», у бюджеті розвитку вперше передбачено кошти на культурні заходи. Планується відкриття двох медіатек, створення інтерактивних класів у школах. Відкриватимуть нові амбулаторії сімейної медицини, оновлять міський електротранспорт.

Попри загальний позитив відгуків про бюджет, прийняття його не обійшлося без скандалу. Критика щодо незбалансованості фінансового документа пролунала із вуст “свободівця” Андріяна Гутника та голови фракції Української галицької партії Тараса Чолія. Останній назвав його “бюджетом необґрунтованих витрат” і закликав депутатів не голосувати за нього. Оскільки, за його словами, понад 50% коштів закладено на дороги, а на освіту лише 8%, на медицину — 3%. “Пріоритет надається не людині, а дорозі, - обурювався Чолій. - У лікарнях — катастрофа, нема де народити дитину. Натомість виділяються 10 мільйонів на велодоріжки”. “Великою бідою є корупція, але ще більшою — популізм, - парирував міський голова Львова Андрій Садовий. - Згідно з Конституцією України, освіту, медицину та соціальний захист фінансує держава з держбюджету. Унікальність Львова в тому, що ми дофінансовуємо це, натомість не вкладаємо кошти в дороги та інфраструктуру на тому рівні, на якому повинні були б”.

“Якщо цей бюджет дерибанили у “Бухті вікінгів”, то приймайте його собі там”, - заінтригував непосвячених пан Гутник. Він додав, що у бюджеті розвитку передбачено 15 млн. грн. на ЛКП «Муніципальна дружина», 51 млн. грн. на «Львівелектротранс», з них 7 млн. на закупівлю вживаного транспорту. “Міський голова божився, що місто не купуватиме це «старе дрантя», - сказав депутат. - 200 тис. грн. виділено на замощення бруківкою АТП-1. На ремонт колектора на вул. Стуса виділено 68 млн. грн., однак договору з Мінфіном ще не укладено!”

«Думаю, вам добре заплатили за рекламу приватного закладу, - відповів мер. - За кошти, передбачені для муніципальної дружини, закуплять і встановлять двісті відеокамер для нагляду за усіма складними перехрестями та ділянками Львова. Уся інформація має бути оцифрована. Представники поліції, СБУ, інших служб зможуть її отримати. Питання безпеки — це питання №1».

На брифінгу мер пояснив інтригу щодо бази відпочинку “Бухта вікінгів”, де, за словами Андріяна Гутника, нібито приймали бюджет розвитку. “Жодних громадських обговорень бюджету міста Львова ми ніколи не проводимо у закладах, які не стосуються міської ради, - сказав Андрій Садовий. - Регулярно, раз на квартал, ми проводимо зустрічі керівництва міста для корегування стратегії Львова. Як правило, проводимо їх за межами міської ради. Дуже часто ми це проводили у рекреаційному центрі УГКЦ у Брюховичах. Також ми в січні проводили зустріч у “Бухті вікінгів”. На таких зустрічах збираються міський голова, заступники, керівники департаментів. Аналізуємо ситуацію. Те, що не запрошуємо туди людей зі сторони, — вважаю, це правильно. Ми повинні думати, концентрувати час і увагу на прийняття важливих рішень, які потім у міській раді приймаємо...”.

Схожі новини