Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У бомбосховищах «Львівприладу» будуть підземні паркінги...

За скандальним будівництвом проглядається не лише російський інвестор, а й кіпрська компанія.

Набирає обертів скандал довкола забудови території колишнього заводу “Львівприлад”. Російський інвестор зруйнує два діючі бомбосховища заводу, щоб звести там офісні центри з підземним паркінгом. Одне - під адміністративним корпусом заводу, розраховане на 1200 осіб, друге - на 1800 осіб.

У Львівській міській раді відбулися громадські слухання щодо забудови території колишнього військового заводу «Львівприлад». У бомбосховищах є запаси води та нормально циркулює повітря. Громадська активістка Ольга Давид наголосила, що розвал виробництва заводу юристи кваліфікують як диверсійні дії. “У 2007 році було кілька судових позовів щодо заборони продажу заводу, - каже пані Ольга. - Але все одно дві підставні фірми взяли участь у торгах. Тоді я спостерігала за аукціоном. Мене запевнили, що згідно з договором купівлі-продажу заводу, в інвестиційних зобов’язаннях передбачено збереження виробництва і робочих місць. Упродовж п’яти років ці інвестиційні зобов’язання повинні бути виконані. Сьогодні маємо зруйновані колишні цехи, частина з них згоріла. Усе обладнання кудись вивезено. Про жодне збереження виробництва нема мови”.

Будівництво офісів, житла та паркінгу на території заводу, по суті, узаконила львівська мерія. На жаль, чиновники Ратуші забули про стратегічний оборонний об’єкт для міста — бомбосховища. Є дві ухвали сесії Львівської міської ради про дозвіл проекту розробки відведення земельної ділянки під будівництво офісного центру на вулиці Стрийській. За словами Ольги Давид, громадські активісти звернулися до президента України, Генпрокуратури, Національного антикорупційного бюро, СБУ, де вимагають перевірити факти забудови території заводу та повернути його у державну власність.

Питання скандальної забудови порушили на сесії Львівської міської ради депутати від фракції УКРОП. Вони звернулися із запитом до міського голови Львова Андрія Садового щодо розроблення детального плану території на розі вул. Стрийської-Академіка А. Сахарова. Депутати обурені, що влада хоче віддати бомбосховища під парковки, водночас нехтує питаннями державної безпеки.

“Замовник містобудівної документації - управління архітектури департаменту містобудування Львівської міської ради, розробник — ДП ДІМП «Містопроект», - йдеться у заяві фракції УКРОП, - Товариство з обмеженою відповідальністю «Львів Стандартбуд», яке вестиме це будівництво, створене навесні 2015 року. За даними відкритих джерел, 25% ТОВ «Львів Стандартбуд» належить 29-річному Ярославу Марчуку, мешканцю міста Калуша, а 75% - кіпрській компанії POLLENTIA ENTERPRISES LIMITED. Кінцевим її бенефіціаром вказано громадянку Росії Людмилу Саламатіну. Ця кіпрська компанія давно працює на українському ринку. Свого часу POLLENTIA ENTERPRISES LIMITED була серед засновників харківського ВАТ «Фінантех», яке на сьогодні вже ліквідовано. Це акціонерне товариство відоме рейдерським захопленням Володимир-Волинської птахофабрики у 2009 році, а також тим, що головою наглядової ради товариства був Марк Добкін, батько колишнього голови Харківської ОДА Михайла Добкіна. Головою правління «Фінантеху», до ліквідації цього підприємства, був Григорій Соломанін, у місцевій пресі він згадується як партнер Михайла Добкіна. Ганебну історію з продажем Регіональним відділенням Фонду державного майна у Львівській області за безцінь з аукціону у 2007 році великого промислового гіганта, державного підприємства «Львівприлад», ніхто вже зараз згадувати не хоче. Як не хоче звертати уваги на потенційну небезпеку такої забудови, оскільки вона планується поруч із режимним військовим об’єктом, Національною академією Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного”.

З досьє «ВЗ»

ДП «Львівприлад» засновано 1946 року. Після 1991 року був найбільшим в Україні виробником приладів регулювання, вимірювання та реєстрації фізичних процесів для різних галузей, у тому числі і для атомної енергетики. Частину продукції виготовляли для потреб оборонної промисловості. У 2007 році завод було продано на аукціоні за стартовою ціною всього 17 млн. грн.

Офіційно

Компетентні органи «відморозилися»...

Аби довідатися офіційну точку зору на ситуацію навколо колишнього заводу “Львівприлад”, “ВЗ” скерував запит в Управління Служби безпеки України у Львівській області. Ми просили відповісти, чи проводилася перевірка щодо власників майбутнього будівництва, чи справді вони є громадянами РФ? Відповідь Управління ми цитували у минулій публікації на цю тему (“ВЗ” №11, 28 січня — 3 лютого 2016 р.). Отож нагадаємо, що в СБУ «засекретилися»… «Запитувана вами інформація щодо проведення регіональним органом безпеки перевірки власників будинків на території колишнього заводу «Львівприлад» поруч із Національною академією Сухопутних військ підпадає під ст. 9 Закону України «Про контррозвідувальну діяльність», ст. 9 Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність» і підлягає захисту в порядку, визначеному Законом України «Про державну таємницю», а самі форми і методи роботи у цьому напрямі — Розділом 4 Зводу відомостей, що становлять державну таємницю… Відтак, відповідно до положень ст. 6, 8, 22 Закону України «Про доступ до публічної інформації», вам відмовляється у доступі до вищевказаної інформації. …У частині надання відповіді щодо можливої інформаційної небезпеки, яку становитиме Національній академії Сухопутних військ імені Петра Сагайдачного будівництво багатоповерхового будинку компанією Російської Федерації… ваш запит скеровано до Управління Держспецзв’язку у Львівській області», — йшлося у відповіді за підписом т. в. о. начальника Управління СБУ у Львівській області К. Мацери.

В Управлінні Держспецзв’язку у Львівській області повідомили, що скеровують наш запит у Національну академію Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. Там нам відповіли по-військовому чітко і стримано: “Керівництвом Національної академії Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного опрацьовано скерований на нашу адресу Управлінням державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України у Львівській області ваш інформаційний запит в частині оцінки можливої інформаційної небезпеки (прослуховування), яку може становити будівництво багатоповерхового будинку поблизу Академії. За результатами опрацювання повідомляємо наступне. Керівництво Академії будь-яких офіційних повідомлень стосовно будівництва багатоповерхового будинку поруч з територією навчального закладу не отримувало. Жодних запитів, погоджень, інших офіційних матеріалів з цього приводу на адресу Академії не надходило. Проведення експертної оцінки, надання висновку щодо ймовірної інформаційної небезпеки (прослуховування), яку становитиме будівництво багатоповерхового будинку, перебуває поза компетенцією керівництва Академії. Для отримання інформації на ваш запит пропонуємо вам звернутися до інших компетентних органів”.

​Фото з архіву “ВЗ”

Схожі новини