Передплата 2024 «Добрий господар»

Із полону бойовиків звільнили відомого «кіборга» з позивним «Рахман»

  • 01.12.2015, 11:21
  • 2 354

Вчора в рамках обміну полоненими вдалося звільнити з полону бойовиків «ДНР» відомого «кіборга» Андрія Гречанова (позивний «Рахман»).

Про це у Facebook повідомив керівник Центру визволення полонених ГО «Офіцерський корпус» Володимир Рубан.

«Поміняли таки на майора „Камаза“, а можна було ще в серпні… ну та бог з ними, все-таки президентський обмін»,— повідомив Рубан.

Задля визволення українця Президент підписав Указ про помилування російського майора Старкова.

Петро Порошенко зустрівся з кіборгом із позивним «Рахман», якого напередодні було звільнено з полону. Про це інформує прес-центр Порошенка.

Глава держави наголосив, що за визволення начальника відділення розвідки 81-ї десантно-штурмової бригади ЗСУ Андрія Гречанова багато людей переживали та боролися, і це вдалося зробити з 18 спроби.

«Сьогодні не лише для вашої мами та дружини справжнє свято, а й для кожного з нас і для мене також. Воїне, ласкаво просимо додому», — зазначив Президент. Порошенко нагадав, що ще під час зустрічі в Нормандському форматі він звернувся до канцлера Німеччини Ангели Меркель та президента Франції Франсуа Олланда з проханням натиснути на Путіна, щоб звільнити кіборга.

Петро Порошенко подякував всім, хто брав участь у звільненні українського захисника. «Знаю, наскільки важко було це зробити і скільки людей в цьому було задіяно», — сказав він.

Президент також зателефонував дружині і мамі кіборга Рахмана та подякував за такого чоловіка і сина.

Петро Порошенко повідомив, що задля визволення українця підписав Указ про помилування російського майора Старкова. Глава держави додав, що вчора в Парижі спілкувався з Прем'єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу і вони, зокрема обговорили питання звільнення кіборга. «Він навів мені такий приклад, коли за капрала ізраїльської армії вони віддали тисячу терористів. І вважають, що зробили правильно», — сказав Президент.

Глава держави подякував кіборгу за мужність та силу духу: «За всі місяці героїчного перебування в полоні ви показали стійкість українського воїна і показали, що таке справжні українські десантники-розвідники».

Юрій Бірюков на сторінці у фейсбуці написав: «Андрей "Рахман" Гречанов. Киборг.

Он был в ДАПе если и не больше всех-всех, по количеству дней, то точно в числе тех, кто провел там максимум времени. Сначала как офицер 74 орб, а потом как командир разведроты 81й бригады. Воевал, зачищал, защищал. В "узких" кругах прославился многим и даже умудрился попасть в кадр Sergei Loiko во время странной "дуэли" с сепаром.

Он был, и безусловно есть, одним из Киборгов, ярким, бесстрашным. Таким вот, МУЖЧИНОЙ-ВОИНОМ.

Потом был январь, трагический финал обороны ДАПа и один из многих подвигов Рахмана - он пешком вывел людей из нового терминала, попал под обстрел, чуть не потерял глаз, рвался назад.

А потом был июль, засада во время выхода в тыл врага и плен. 4 месяца плена. Сегодня ночью я узнал много деталей, но ничего нового не узнал о нем самом - мужчина-воин.

Ему ломали плоскогубцами пальцы, были током и... творили другие ужасы, но он выстоял. Потом 4 месяца одиночки и бесконечные предложения перейти на ту сторону. 4 месяца попыток освобождения, несколько начавшихся процедур по обмену. И каждый раз что-то срывалось.

Мужчина-воин. Раны зажили, пальцы срослись. И только свежая рана на ладони. След от укуса. Он прокусил себе ладонь САМ, в панике и страхе, боясь, что это все сон.

Просто замрите на секунду сейчас, в ритме повседневной жизни. И попытайтесь представить.

Сегодня ночью он был похудевший, но... Мужчина-воин. На все предложения отпуска, отдыха, любой должности в штабе - один ответ. И несложно представить ответ мужчины-воина.

"Разрешите вернуться в бригаду и продолжить выполнять свой долг!"

Нагадаємо, Андрій Гречанов потрапив у полон до бойовиків в серпні 2015 року. Питання про його звільнення піднімалося в рамках зустрічей тристоронньої контактної групи. Зокрема, президент України Петро Порошенко повідомив, що на зустрічі лідерів країн «нормандської четвірки» 2 жовтня в Парижі піднімав питання звільнення українських військових, які знаходяться в полоні, в тому числі Андрія Гречанова з позивним «Рахман».

Джерело: Тиждень.ua, Фейсбук,

Схожі новини