Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Об’ява Фірташа народу

Одні експерти кажуть: нічого страшного! Інші пророкують соціальні бунти, спровоковані і профінансовані олігархом.

Призабутий з часів Євромайдану нафтогазовий олігарх, власник впливових телеканалів і один із фінансистів колишнього режиму Дмитро Фірташ через півтора року відсутності в Україні наступної середи, 2 грудня, має намір з’явитися у Києві. Прилетить сюди і виступить перед “шановною громадою” як очільник національної федерації роботодавців. Реклама цієї громадської інституції, яка начебто вболіває за людей праці, час від часу з’являється на наших телеекранах - як нагадування про те, що її “шеф” незримо присутній в українському житті і має на нього вплив.

Попри те, що Фірташ збирається привезти у салоні свого авіалайнера колишніх високопосадових чиновників європейських країн, які розповідатимуть про власне бачення реформування вітчизняної економіки, є підозра, що газовий магнат планує взятися і за політичні проекти. Не виключено, що з’явитися на рідних теренах і під приводом соціального захисту трудящих “пожвавити” суспільно-політичне життя в Україні його попросили “господа-товарищи” з Москви. Ті самі, які підтримували з ним тривалі контакти у рамках політично-бізнесового проекту “РосУкрЕнерго”, який покликаний був стати одним із економічних зашморгів України. З цієї причини візит Фірташа викликає таку знач­ну настороженість у політичних колах. Експерти побоюються, що гроші Фірташа можуть піти на фінансування штучних бунтів проти чинної влади. А це призведе до нового суспільного загострення. Якраз того, про що так мріють у Білокам’яній.

Магнат світового масштабу, чиє родинне коріння на Тернопільщині, останнім часом був у повній діловій ізоляції — через кримінальне переслідування у США і в Західній Європі. Тамтешні джеймс-бонди шили йому незаконні оборудки. Півтора року він перебуває під слідством в Австрії. Щоб не опинитися на час слідства у віденському СІЗО, Фірташ вніс грошову заставу у розмірі 125 мільйонів євро. Одна з небагатьох країн, куди йому можна було навідуватися, - рідна Украї­на. Наш уряд досі не підписав з американцями угоди про екстрадицію, на якій наполягають за океаном, тож Київ для Фірташа — своєрідна парасолька.

Думки аналітиків щодо справж­ніх мотивів вояжу Фірташа розділилися. Одні більш ніж впевнені, що олігарх готує “западло” президентові, який постійно говорить про війну з олігархатом. У Петра Порошенка, твердять злі язики, перед нафтогазовим багатієм давній боржок. У багатьох ЗМІ була інформація, що Фірташ свого часу натиснув на Віталія Кличка, щоб той відмовився від президентських амбіцій на користь Петра Олексійовича. Тому той нібито так упевнено переміг у 2014-му. Тепер, мовляв, треба віддячити за таку “турботу”. В який спосіб? Дати спокій олігархічному бізнесові Фірташа, до законності походження якого і його прозорості є багато запитань.

Інші оглядачі радять не панікувати. Мовляв, нинішній владній команді нема чого остерігатися Фірташа. Він начебто і так наляканий “наїздами” на Коломойського, тож не ризикне заїдатися з Банковою.

На Печерських пагорбах і в “окрузі” спокійно відреагували на звістку про прибуття Фірташа. У Міністерстві внутрішніх справ кажуть, що не мають кримінальних проваджень, в яких би олігарх проходив як підозрюваний. Тож затримувати гостя з Відня немає підстав. Щоправда, є справа, по якій він проходить як свідок.

Коментар для «ВЗ»

Сергій ТАРАН, директор Міжнародного інституту демократій

Нічим особливим візит Фірташа в Україну загрожувати не буде. Бо всі люди і структури, які перебували під впливом Фірташа, працювали тут і без нього. Хоча не виключаю, що в українську політику, у суспільне життя олігарх втручатиметься більш активно, ніж колись. Основною його проблемою було, як уникнути кримінальних справ. Зараз таких “менінгітів” у Фірташа, вочевидь, немає. Хоча, не виключено, з’являться. Цим, власне, може бути викликана підвищена активність цього персонажа. Але принципово це нічого не змінить. В Україні зараз ухвалюють багато законів, які сильно б’ють по інтересах олігархів, у тому числі по Фірташу — взяти, для прикладу, закон про газовий ринок. Тож не думаю, що поява Фірташа змінить тенденції...

Чи не бавитиметься Фірташ у велику політику, як робить це Коломойський? Звичайно, всі олігархи це прагнуть робити. Але це не залежатиме від того, в якій країні вони перебувають. Коломойський не так часто з’являється в Україні, але це не означає, що він не впливає на політичні процеси тут. Те ж саме можна говорити про Фірташа.