Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

1 день СІЗО зараховується засудженим за 2 дні в’язниці

  • 26.11.2015, 12:23
  • 3 101

Верховна Рада ухвалила законопроект  Надії Савченко, згідно з яким 1 день проведений у СІЗО буде рахуватися як 2 дні ув’язнення.

Відповідний проект внесення змін до Кримінального кодексу щодо удосконалення порядку зарахування судом строку попереднього ув'язнення у строк покарання (№3413) з техніко-юридичними правками підтримали 255 депутатів. "Проти" не голосував ніхто, також ніхто не утримався.

Це перший законопроект, внесений, зокрема, депутатом "Батьківщини" Надією Савченко, яку російська влада незаконно утримає в СІЗО в РФ.

Представляв законопроект його співавтор Іван Крулько. Він заявив, що громадяни не можуть перебувати під вартою до винесення вироку на тих самих підставах, що й засуджені.

Інші депутати зазначали, що законопроект спрямований на гуманізацію законодавство.

Вони констатували, що прокурори і судді часто зловживають своїм правом брати під людину під варту, тому люди по 5-6 років перебувають у СІЗО, не маючи вироку і навіть розгляду справи по суті. На думку прихильників закону, він змусить прокурорів і суддів не зловживати, інакше вони будуть самі покарані.

А депутат Лев Підлісецький із "Самопомочі" припустив, що після ухвалення законопроекту "вбивці будуть менше сидіти в тюрмі" після вироку.

Однак парламентарі ухвалили документ, розглянувши його за скороченою процедурою.

Також адвокат Надії Савченко, Ілля Новіков, у соціальній мережі twitter привітав українців з прийняттям даного закону:

«225 голосов за. "Закон Надежжы Савченко" одобрен. Мои поздравления украинцам. В России аналогичные проекты не выходили дальше комитета».

Схожі новини