Передплата 2024 ВЗ

«Не можна в демократичному Львові допустити монополії влади...»

Депутати малих фракцій не погоджуються з тим, щоб посада секретаря Львівської міської ради належала «Самопомочі».

У вівторок, 24 листопада, відбудеться урочиста сесія Львівської міської ради нового скликання. Міський голова Львова Андрій Садовий та депутати нового скликання складуть присягу на вірність українській державі. Голова Львівської міської ТВК Ігор Сліпецький оприлюднить офіційні результати виборів. У сьомому скликанні працюватимуть 64 депутати, у попередніх було 90. Депутатський корпус оновився на 80%.

Найбільша інтрига точиться довкола посади секретаря Львівської міської ради. Оскільки фракція “Самопоміч” отримала у новому скликанні найбільше мандатів (24), тоді може претендувати на посаду секретаря ради. Обговорювали кандидатуру депутата Романа Федишина, радника директора ТзОВ “Шувар” (він уже відмовився. - Авт.). Як стало відомо “ВЗ”, крім Федишина, “Самопоміч” має ще кількох претендентів, але прізвища наразі тримають в таємниці. Керівник Львівського міського осередку партії “Самопоміч” Андрій Шевців сказав “ВЗ”, що спочатку фракція визначиться із посадами голови фракції, заступником голови фракції та секретарем. Потім будуть обговорювати кандидатуру на посаду секретаря ради. Андрій Шевців підтвердив, що “Самопоміч” висуне на цей портфель свого кандидата, але прізвища не уточнив. Каже, не знає.

Деякі політичні експерти кажуть: якщо “Самопоміч” матиме ще й свого секретаря, тоді це буде “узурпація” влади. Усі рішення щодо життєдіяльності міста будуть в руках однієї політичної сили. “Не можна в демократичному Львові допустити монополії влади, - сказав “ВЗ” депутат від фракції “Народний контроль” Валерій Веремчук. - Посада секретаря ради не повинна належати “Самопомочі”. Наприклад, наша фракція висуває мою кандидатуру на посаду секретаря ради. Думаю, колеги з інших фракцій підтримають це рішення. Як депутат двох скликань, думаю, я би міг бути хорошим секретарем”.

Політолог Ігор Танчин вважає: “Якщо мер Львова, лідер “Самопомочі” Андрій Садовий хоче заручитися у міській раді стабільною більшістю, то посаду секретаря ради треба віддати фракції “Солідарність”. Це мої теоретичні міркування, бо так би було правильніше. Водночас, не думаю, що якщо “Самопоміч” висуне свого кандидата, то це буде узурпацією влади. Якщо кадрове питання буде витримано за всіма процедурами, то це не узурпація”.

У кулуарах називають такі кандидатури на посаду секретаря ради: від “Солідарності” - Петра Адамика, від “УКРОПу” - Івана Гринду, від “Громадянської позиції” - Анатолія Забарила. Фракція ВО “Свобода” ще не визначилася із кандидатурою секретаря ради.

Згідно із законодавством, висувати кандидатуру секретаря ради має право міський голова. Якщо депутати не підтримають цього кандидата на консультаціях, тоді висунуть своїх претендентів. В кінцевому результаті секретаря ради обиратимуть на сесії шляхом таємного голосування (потрібно набрати дві третини голосів).

Схожі новини