Передплата 2024 «Добрий господар»

Коаліційні «розклади»

Журналіст «ВЗ» вираховувала розстановку політичних сил у Львівській міській раді

Перше сесійне засідання новообраної Львівської міської ради відбудеться не раніше, ніж у понеділок, 23 листопада. Міська виборча комісія офіційно оголосила результати виборів лише увечері в середу, 18 листопада. Але, згідно із законодавством, сторонам виборчого процесу дається ще п’ять днів на оскарження результатів. Про це журналісту “ВЗ” сказав уже відомий переможець мерських перегонів - Андрій Садовий. “Треба витримати чітку процедуру, не поспішати, - сказав Андрій Іванович. - Тільки після цього буде проведена сесія, на якій депутати і міський голова складатимуть присягу. А вже після цього буде визначено дату робочого засідання сесії. На першій сесії має відбутися інавгурація мера і представлення депутатського корпусу”.

Тим часом політичні експерти “прикидають”, якою має бути розстановка сил у новому міському парламенті.

Нагадаємо, із 64-х депутатів ЛМР найбільша фракція - “Самопоміч”, яку очолює міський голова Андрій Садовий, - має 24 голоси. Плюс 4 голоси Українська галицька партія (її вважають сателітом “Самопомочі”) дасть у сумі 28, а для простої більшості потрібно 33 голоси. З огляду на те, що народний депутат від Блоку Петра Порошенка «Солідарність» Оксана Юринець закликала львів’ян підтримати Андрія Садового на виборах мера у другому турі, “самопомочівці” можуть розраховувати на підтримку ще десятьох представників “Солідарності”. Але не факт, що усі вони у разі чого підтримають мера, адже це — фракція досвідчених політиків, які не перший раз у міській раді, у кожного з них є свої інтереси. Можна впевнено прогнозувати, що і у цій каденції триватимуть суперечки між фракцією ВО “Свобода” (8 голосів) і міським головою. Решта фракцій міськради — маленькі, по 5-7 депутатів, погоди не зроблять.

Перша перевірка на вміння домовлятися почнеться з першого сесійного засідання. Власне, кулуарно вона вже почалася. Йдеться про розподіл між фракціями депутатських комісій і обрання секретаря ради. Традиційно найвпливовіша фракція претендує на “серйозні” комісії — природокористування, комунального майна та власності, землекористування, бюджетну, архітектури та містобудування тощо. Також фракція-переможець завжди претендує на те, щоб мати “свого” секретаря.

Із ким у міськраді буде об’єднуватися “Самопоміч”, журналіст “ВЗ” запитала у міського голови Андрія Садового. “Категорично проти, щоб робити у міськраді якісь більшості чи меншості, - сказав Андрій Іванович. - У нас немає Опозиційного блоку, представників Партії регіонів чи комуністів. Ми повинні всі працювати разом в інтересах громади Львова! Чи об’єднаємося ми зі “Свободою”? Я ж не буду брати з ними шлюбу. Йдеться про відповідальність за місто. Якщо громада обрала вісім депутатів від “Свободи”, треба, щоб вони працювали для громади. Буду працювати з усіма, хто займатиме виважену позицію”.

Андрій Садовий вважає, що секретарем ради має бути представник “Самопомочі”. “Якщо ви хочете, щоб місто розвивалося, треба брати на себе відповідальність, - каже пан Садовий. - Позиція секретаря ради — надзвичайно важлива. Якщо найбільша фракція у міській раді буде позбавлена права брати на себе відповідальність, це буде неповага до рішення львів’ян, які віддали цій фракції найбільше голосів. До того ж офіційних пропозицій на тему секретаря ради я від жодної фракції не чув. Щодо кандидата на секретаря ради, то “Самопоміч” ще не визначилася”.

Журналіст “ВЗ” обдзвонила­ пред­ставників декількох фракцій, щоб довідатися про їхнє бачення об’єднавчого процесу у міськраді. Депутат від “Солідарності” Роман Грицевич розповів “ВЗ”, що як таких перемовин між фракціями ще не було. “Треба познайомитися, адже у новому складі ради - близько 80% депутатів-новачків, “старих” небагато, - сказав Роман Грицевич. - Я би підтримував кандидатуру Петра Адамика на секретаря ради. На цій посаді має бути досвідчена людина, яка знає не тільки законодавство, а й у курсі кулуарних “течій”. Але він був головою виборчого штабу, тож на ньому є багато партійних зобов’язань. Хоча їх, в принципі, можна поєднувати з обов’язками секретаря. Не знаю, чи він погодиться”.

“Свободівець” Андріян Гутник ще не визначився, в якій раді працюватиме (він пройшов і в обласну, і в міську ради). “Проводжу консультації зі своїми виборцями і з керівництвом партії, яке приймає рішення, у якій раді я можу бути кориснішим, - сказав Андріян Гутник журналісту “ВЗ”. - Але можу сказати, що, скоріш за все, “Свобода” буде в опозиції до “Самопомочі”. “Самопоміч” претендує і на “свого” секретаря ради, а це монополія на владу. Чи підтримаємо секретаря від “Солідарності”? Залежно від того, кого запропонують. Думаю, “Свободі” немає сенсу висувати свого кандидата на секретаря. Оскільки БПП “Солідарність” підтримала Садового на міського голову, то вони і сформують більшість”.

“Партія №4” у міській раді - “Громадянська позиція” - має 7 мандатів. “Некоректно проводити якісь математичні розрахунки, - сказав “ВЗ” майбутній голова фракції “Громадянської позиції” Анатолій Забарило. - Усі 64 депутати насамперед повинні приступити до роботи. Якщо хтось почне математично вираховувати, хто з ким об’єднується, роботи не буде, ми пропустимо і бюджетний процес, і все. Ми проти конфронтації, ми за цивілізований діалог. На секретаря ради наша фракція не претендує. Моя думка — секретарем має бути представник найбільшої фракції - “Самопомочі”. Хоча я б не ставив на перший план питання партійності. Секретарем ради має бути людина, яка здатна консолідувати весь сесійний зал, яка може закрутити механізм роботи ЛМР і бути комунікатором між усіма депутатами”.

Схожі новини