Передплата 2024 «Добрий господар»

«Солідарний» держуправлінець, «самопомічний» медійник...

Вони претендують на посаду голови Львівської облради. За портфель першого заступника тривають «торги».

У четвер, 19 листопада, відбудеться перша сесія Львівської обласної ради нового скликання. Крім робочих питань, у порядку денному будуть, звичайно, і кадрові. Обиратимуть голову Львівської обласної ради та двох заступників. В облраді створили робочу групу з новообраних депутатів, щоб підготуватися до урочистої сесії. Адже відомо, як першу сесію проведеш — так і піде робота.

У Львівській обласній раді VII скликання працюватимуть 84 депутати (у попередньому скликанні було 116). Найбільше мандатів отримав “Блок Петра Порошенка “Солідарність” (20). Саме ця фракція має усі підстави претендувати на крісло голови. Фракція “Самопоміч”, яка отримала друге місце (14 мандатів), теж може висувати свого кандидата.

Як стало відомо “ВЗ” з достовірних джерел у Львівській обласній раді, наразі у кулуарах обговорюють дві кандидатури на голову облради: від “Солідарності” - Олександра Ганущина, від “Самопомочі” - Парасковії Дворянин.

Пан Ганущин - консультант зі зв’язків з органами місцевого самоврядування та державної влади в адвокатському об’єднанні “Матвіїв і партнери”, встиг попрацювати у виборчих кампаніях “Фронту Змін” та НРУ. А також у братів Дубневичів під час виборчих кампаній. На громадських засадах працює помічником-консультантом народного депутата Ярослава Дубневича. Парасковія Дворянин - директор з інформаційних проектів ПрАТ «ТРК Люкс», член партії “Самопоміч”.

На портфель керівника обласної ради претендує також фракція, яка отримала на виборах третє місце — ВО “Свобода” (12 мандатів). Розглядають кандидатури Олега Панькевича, який уже має успішний досвід роботи головою обласної ради, та Андрія Тягнибока (брата лідера ВО “Свобода” Олега Тягнибока).

Політологи кажуть, що розподіл посад у президії обласної ради залежатиме від створення коаліції. “Солідарності” навряд чи вдасться поєднати в коаліції таких антагоністів, як “Самопоміч” та “Свобода”. Очевидно, хтось з цих політсил піде в опозицію. Швидше, “Самопоміч”. Говорять, утім, і про широку коаліцію.

Джерела у депутатському середовищі розповіли “ВЗ” інші “підкилимні” речі довкола формування президії облради. Нібито, майже стовідсотково погоджено, що головою облради буде Олександр Ганущин. Перший заступник голови — від “Самопомочі”. Претендентів на посаду “правої руки” є кілька, йдуть торги... Джерело повідомило, що на кандидатуру, яку лобіює лідер “Самопомочі” Андрій Садовий, не дає “одобрямс” пан Ганущин. Претендента, з яким Ганущину буде комфортно працювати, не погоджує Садовий... Щоправда, з посадою заступника голови Львівської обласної ради проблем немає — в кулуарах погоджено Володимира Гірняка (депутат від “Громадянської позиції”).

Згідно із законодавством, кандидатури на посаду голови обласної ради та заступників обирають на консультаціях, потім затверджують на сесії шляхом таємного голосування.

Як сказав у коментарі для “ВЗ” Олександр Ганущин, у вів­торок, 17 листопада, в облраді працюватиме робоча група, яка погодить голів депутатських комісій, кандидатури на голосування голови облради та його двох заступників. Підтвердив інформацію про те, що президію буде сформовано за партійною квотою. Голова облради мав би бути від “Солідарності” (тривають консультації та дискусії), перший заступник — від “Самопомочі”. “Наразі кінцевого варіанта немає, все стане зрозуміло з вівторка, - наголосив пан Ганущин. - Мені некоректно озвучувати прізвище кандидата на посаду голови облради. “Самопоміч” назве свого кандидата у понеділок, 16 листопада”.

Схожі новини