Передплата 2024 ВЗ

Порошенко і Назарбаєв домовилися про нафтогазову співпрацю

  • 09.10.2015, 12:16
  • 2 278

Президенти України і Казахстану Петро Порошенко та Нурсултан Назарбаєв наголосили, що значна активізація торговельно-економічного співробітництва є одним із головних завдань двосторонніх відносин.

Про це йдеться у спільній заяві глав держав, повідомляє прес-служба Президента України.

"Підтверджено, що пріоритетними для розвитку взаємовигідної співпраці є такі галузі, як паливно-енергетична, сільськогосподарська, енергетичне, транспортне, гірничошахтне, агропромислове машинобудування, створення інфраструктурних об'єктів, авіаційна, космічна та інші cфери", - зазначається в документі.

У цьому контексті дана висока оцінка підсумкам 12 засідання спільної Міждержавної українсько-казахстанської Комісії з економічного співробітництва, яке відбулося 16 липня 2015 року в Києві.

"Визначено, що основним напрямом двосторонньої співпраці стане організація на території Республіки Казахстан спільних підприємств з виробництва нафтогазового обладнання, залізничної продукції, комунальної, дорожньо-будівельної та підйомно-транспортної техніки, гірничошахтного устаткування. Українська сторона надасть технологічне сприяння в будівництві на території Республіки Казахстан комбікормових заводів, елеваторних і зерноочисних комплексів, молочнотоварних ферм", - йдеться у заяві.

Президенти привітали проведення в рамках візиту українсько-казахстанського бізнес-форуму та відзначили важливість налагодження коопераційних зв'язків між підприємствами і компаніями обох країн, у тому числі в рамках розширення міжрегіонального співробітництва, а також взаємодії у багатосторонніх форматах.

Обговорюючи перспективи взаємної торгівлі, сторони відзначили, що приєднання Казахстану до СОТ створює сприятливі передумови для збільшення двостороннього товарообігу.

Назарбаєв підтримав ініціативу України щодо приєднання до діалогового Форуму "Азія — Європа" (ASEM). Відзначено, що здійснення цього кроку надасть новий імпульс співробітництву між Європою та Азією, сприятиме сталому розвитку всіх учасників форуму та підтримці стабільності у світі.

Як повідомив на бізнес-форумі перший заступник прем'єр-міністра Казахстану Бакитжан Сагінтаєв, сторони розробили план щодо збільшення товарообігу на 2015-16 роки.

"Для підтримки позитивної динаміки взаємної торгівлі нами розроблено проект плану по збільшенню товарообігу на 2015-16 роки. Зараз наші відповідні міністерства відпрацьовують даний план. Думаю, що найближчим часом ми завершимо", - цитує Сагінтаєва КазТАГ.

Даний план передбачає організацію проведення виставок, ярмарків, надання сприяння в обміні торговими делегаціями, переліками товарів, представляє взаємний інтерес до проведення Ділової ради Казахстан-Україна та інші.

За даними віце-прем'єра, сьогодні в Казахстані працюють понад 400 компаній за участю українського капіталу. "Ми співпрацюємо в процесі постачання вугільного концентрату, будуємо кооперацію в агропромисловому комплексі. Прикладом позитивної співпраці РК і України є проект будівництва заводу з виробництва металоконструкцій і сендвіч-панелей у спеціальній економічній зоні "Астана - нове місто" за участю українського інвестора", - додав Сагінтаев.

Спільна заява Президента України Петра Порошенка та Президента Республіки Казахстан Нурсултана Назарбаєва

Спільна заява Президента України Петра Порошенка та Президента Республіки Казахстан Нурсултана Назарбаєва

8-9 жовтня 2015 року на запрошення Президента Республіки Казахстан Н.А.Назарбаєва Президент України П.О.Порошенко здійснив офіційний візит до Республіки Казахстан.

В ході переговорів, які пройшли в дружній атмосфері, Глави двох держав докладно обговорили ключові питання українсько-казахстанських відносин, обмінялися думками щодо актуальних проблем регіонального і міжнародного порядку денного.

Президенти України та Республіки Казахстан висловили готовність до подальшого поглиблення українсько-казахстанських відносин у політичній, торговельно-економічній, науково-технічній, культурно-гуманітарній та інших сферах на засадах дружби та взаємоповаги.

Глави держав підтвердили прихильність України та Республіки Казахстан фундаментальним принципам міжнародного права, поваги до суверенітету і територіальної цілісності держав, зафіксованим у засадничих документах ООН, ОБСЄ.

В цьому зв’язку Глави держав відзначили єдину позицію щодо необхідності реалізації в повному обсязі Мінських домовленостей 2014—2015 років і привітали спрямовані на це підсумки зустрічі «Нормандської четвірки» від 2 жовтня в Парижі.

Лідери двох країн підкреслили необхідність поглиблення взаємодії в інтересах забезпечення миру і безпеки у рамках універсальних та регіональних організацій, подальшої консолідації міжнародних зусиль у боротьбі з міжнародним тероризмом, організованою злочинністю і незаконним обігом наркотичних засобів.

Глави держав засвідчили готовність до розширення співпраці за всіма напрямами, що становлять взаємний інтерес.

Президенти наголосили, що значна активізація торговельно-економічного співробітництва є одним із головних завдань двосторонніх відносин. Підтверджено, що пріоритетними для розвитку взаємовигідної співпраці є такі галузі, як паливно-енергетична, сільськогосподарська, енергетична, транспортна, гірничошахтна, агропромислове машинобудування, створення інфраструктурних об'єктів, авіаційна, космічна та інші cфери.

У цьому контексті дана висока оцінка підсумкам 12-го засідання спільної Міждержавної українсько-казахстанської Комісії з економічного співробітництва, яке відбулося 16 липня 2015 року в м. Києві.

Визначено, що основним напрямом двосторонньої співпраці стане організація на території Республіки Казахстан спільних підприємств з виробництва нафтогазового обладнання, залізничної продукції, комунальної, дорожньо-будівельної та підйомно-транспортної техніки, гірничошахтного устаткування. Українська сторона надасть технологічне сприяння в будівництві на території Республіки Казахстан комбікормових заводів, елеваторних і зерноочисних комплексів, молочнотоварних ферм.

Президенти привітали проведення в рамках візиту українсько-казахстанського бізнес-форуму та відзначили важливість налагодження коопераційних зв'язків між підприємствами і компаніями обох країн, у тому числі в рамках розширення міжрегіонального співробітництва, а також взаємодії у багатосторонніх форматах.

Лідери обох країн відзначили важливість і актуальність тематики Міжнародної виставки ЕКСПО-2017 — «Енергія майбутнього», що має сприяти взаємному збагаченню технологій у сферах енерговиробництва та енергозбереження.

Обговорюючи перспективи взаємної торгівлі, Сторони відзначили, що приєднання Республіки Казахстан до СОТ створює сприятливі передумови для збільшення двостороннього товарообігу.

Президент Республіки Казахстан підтримав ініціативу України щодо приєднання до діалогового Форуму «Азія — Європа» (ASEM). Відзначено, що здійснення цього кроку надасть новий імпульс співробітництву між Європою та Азією, сприятиме сталому розвитку всіх учасників форуму та підтримці стабільності у світі.

З метою подальшого зміцнення історичних зв’язків між двома народами, Глави держав всіляко заохочують розвиток культурно-гуманітарної взаємодії між відповідними організаціями, діячами культури і мистецтв, навчальними закладами, а також мають намір сприяти активізації співробітництва в сферах освіти і науки, культури і мистецтва, туризму і спорту.

За підсумками переговорів на вищому рівні було підписано План дій Україна — Казахстан на 2015-2017 роки («Дорожня карта — 5»), в якому визначені ключові вектори двосторонньої співпраці на найближчу перспективу.

Президент України П.О.Порошенко висловив глибоку вдячність Президенту Республіки Казахстан Н.А.Назарбаєву за виявлену до української делегації гостинність, теплий і дружній прийом та запросив Президента Республіки Казахстан відвідати Україну з візитом у зручний для нього час. Запрошення було з вдячністю прийнято.

Джерело: Укрінформ

Схожі новини