Передплата 2024 «Добрий господар»

Острів Крим

Після «русской ура-весны» для кримчан настала «русская караул-осень».

Третій тиждень продуктової блокади Криму вдарив не лише по гаманцях, а й по головах кримчан. З усвідомленням того, що обіцяне Росією світло у кінці тунелю усе далі, а порожні полиці і захмарні ціни — усе ближче, протверезіння від «русского мира» настає вже й у тих, хто найактивніше розмахував триколорами і найголосніше кричав «Россия!».

Місячної зарплати на 400 кіло картоплі вистачить

У крамницях і на ринках «Кримнашу» цифри у цінниках почали повзти угору вже у перші дні товарної блокади. І чим більше округлялися, тим було очевиднішим: ніяке це не «звичне сезонне подорожчання» з чиновницьких побрехеньок. Деякі продукти одним махом на 30-50 відсотків подорожчали (особливо овочі, м’ясо, «молочка»)! За картоплю доведеться викласти 33-40 рублів (12-14 грн.). Баклажани подорожчали з 27 (9 грн.) до 60 (21 грн.). За кіло цибулі просять 50 рублів (18 грн.), свинини - 380-450 (136-161 грн.), вершкового масла — 340-400 рублів (121-143 грн.). Літрову банку соняшникової олії українського виробника у кримських супермаркетах продають за 118 рублів (42 грн.). «Півторачка» мінералки «Моршинської», яка до блокади коштувала 30 «дерев’яних» (11 грн.), подорожчала на 10-20 рублів.

А хвалені російські зарплати у кримських бюджетників різко худнути почали. Якщо на початку «русской весны» медсестри, наприклад, отримували близько 22 тисяч рублів, то тепер мають 14 тисяч (вистачить, аби запастися на зиму картоплею для сім’ї). Вчителям ще взимку зарплату втричі урізали.

Кримстат, утім, звітує про нараховану «середньомісячку» на півострові — 22 тисячі 838 рублів. Ось тільки красиву статистику можуть «примусові відпускники» з заводу «Кримський титан» (перейменованого на Ukrainian Chemical Products) зіпсувати. Після того, як учасники антиокупантської блокади перекрили залізничний шлях до фірташівського підприємства, яке і після окупації продовжувало працювати, виникли проблеми з постачанням сировини. Обіцяних морських поставок з Індії «титанівці», якщо і дочекаються, то нешвидко. Тож доведеться робітників (а це — близько 4,5 тис.) у вимушені відпустки спроваджувати. Люди у паніці: замість двох третіх від зарплати, які вони отримували у разі простою підприємства «за України», тепер їм світить лише дірка від рублика.

Чухають потилиці і компанії-забудовники. З початком блокади нев’їзні до Криму фури з будматеріалами. Тож доведеться повністю переходити на поставки з Росії. А це — додатковий не лише головний біль (враховуючи пропускну здатність поромної переправи з російського берега), а й витрати, які позначаться на вартості житла. Подорожчання прогнозують вже з наступного кварталу.

«Даєш Криму колгоспи!»

Поки кримчани пристосовуються до «русской караул-осени» (хтось на економію підсів, хтось їздить за продуктами у Херсонську і Миколаївську області, у кого ж немає українського паспорта і власного легкового транспорту, замовляють дешевші привозні товари «колісним» знайомим чи родичам або купують у тих, хто робить на таких закупах бізнес), так звана кримська влада годує їх заспокійливим. Мовляв, і без українських товарів, яких і так мізер був, обійдемося — покриємо російськими. Ось тільки самопроголошені керманичі геть у цифрах заплуталися. «Типу прем’єр» Аксьонов нарахував на кримських прилавках лише п’ять відсотків українського. «Типу спікер» Константинов — учетверо більше.

Кажете, «маде ін Рашою» заміщати збираєтеся? А де ж стільки поромних переправ наберете? Якщо керуватися аксьоновською арифметикою, виходить, що караван з 200 фур, який утворився на під’їздах до Криму за першу добу блокади, - це лише 20-та частина споживчого ринку півострова. Тобто 200 фур російських товарів треба пригнати, щоб замістити українські. І ще 3800, аби заповнити решту 95 відсотків кримського ринку, які буцімто і так з Росії забезпечувалися. Та з такими транспортними потоками за добу треба не міст через Керченську протоку будувати, а військовий флот й авіацію на «товарняки» перекваліфіковувати. Тоді кримчани точно, наче Янукович у «Межигір’ї», заживуть — їстимуть золоті батони. Тільки за ціною золоті, а не за пробою.

До такого «щастя» вже готуватися можуть. Коли запаси українського «привозу» повністю вичерпаються (за різними прогнозами, їх вистачить до листопада-грудня), а російські поставки через Керченську переправу дозуватиме не лише її пропускна здатність, а й негода (з листопада по березень переправа працюватиме з простоєм і перебоями), нинішнє подорожчання божеським здаватиметься. Це при тому, що Росії, кажуть експерти, очевидно, доведеться дотувати поставки товарів до Криму з власного бюджету. Бо інакше (через вартість транспортування та дефіцит) ціни на окупованому півострові до еміратських підскочать, і тоді голодних бунтів точно не уникнути.

Може, на цей випадок Гоблін Аксьонов і придумав загнати селян у Криму в колгоспи (про «околгоспнення» говорив на повному серйозі — мовляв, об’єднання дрібних господарств дозволить вирішити проблему імпортозаміщення)? Згадав, чим закінчилася сталінська колективізація?

Хай би краще про електрифікацію у підручниках порився. Бо за товарною блокадою може й «електрична» настати (хоча, за оцінками експертів, сценарій малоймовірний, зважаючи на те, чим може відповісти на такий крок Росія).

Як не «ХНРом» лякають, то про «безблокадну» горілку заливають

Товарна блокада Криму додала роботи російським «зомбоящикам». Штатні «геббельси» взялися штампувати «правду» про те, як кримськотатарсько-правосеківські екстремали вирішили заробити політичні бонуси і нагріти руки на цій акції. Кишенькові російські політологи хором розповідали, що Рефат Чубаров і Мустафа Джемілєв затіяли блокаду, аби нагадати про себе і «повернутися з політичного небуття». А заодно, мовляв, ще й добряче підзаробити намагаються, встановивши контроль над прикордонними хабами (продовольчими ринками, які пропонують створити на пунктах пропуску до Криму, аби кримчани з українськими паспортами могли приїздити на закупи).

Потім запустили пропагандистську страшилку про «Херсонську народну республіку». Київ, мовляв, сам появу «ХНР» пришвидшує, позбавивши херсонських фермерів основного ринку збуту. Ефект підсилили «експертними» прогнозами про бунт (ледь не збройне повстання проти Меджлісу і «Правого сектору») українських олігархів, які заробляли на торгівлі з Кримом.

Далі у хід пішли розповіді про те, як заблоковані на в’їзді до Криму фури «ломануться» у точку призначення через Харків, Ростов, Таманський півострів з переправою до Керчі (поромом). Тут же «запутінські» ЗМІ взялися тиражувати повідомлення прикордонуправління ФСБ у Криму про затримання у пункті пропуску «Армянськ» двох фур, які намагалися без жодних супровідних документів провезти на півострів 40 тонн алкоголю. У штабі товарної блокади Криму назвали це інформаційною провокацією, спрямованою на дискредитацію антиокупантської акції. З тієї ж парафії, кажуть, й операція «Штамповка» у кримських супермаркетах. На завезених ще до блокади товарах з України «освіжають» дату випуску і виставляють на прилавки: бачите, мовляв, яка продажна блокада.

Схожі новини