Передплата 2024 «Добрий господар»

Хто влаштовує на виборах зоряні війни?

Нашестя у кандидатських списках Дартів Вейдерів лише здається політичною забавкою.

У багатьох білборди з зображенням героїв знаменитих «Зоряних воєн» (Дарта Вейдера, який обіцяє «Піс — да!», що по-нашому - «Миру — так!», чи зарослого Чуббаку, котрий грозиться вдарити по волохатій лапі корупції) викликають емоції з репертуару «прикольно» або «чим би політики не тішилися». Хтось каже «креативненько», сприймаючи «звіздануту» виборчу рекламу як пародію на нашу політику і політиків. Але за кумедним, на перший погляд, проектом з Вейдерами, Йодами і Чуббаками стоять серйозні люди та гроші. А за «розважаловкою» для виборців — шкурницькі інтереси «режисерів» і спонсорів.

Від виборів до виборів Дарти Вейдери розмножуються в Україні з космічною швидкістю. То цей ходячий «броньовик» у президенти збирався, то на мерських виборах у Києві й Одесі сплив, то з «зоряною» компанією у Верховну Раду «намилився». На нинішніх місцевих перегонах — досі нечуване нашестя «зоряних» кандидатів. Усі від «Блоку Дарта Вейдера» балотуються. Тільки не думайте, що це жарт. Улітку політична партія з такою назвою отримала офіційне свідоцтво про реєстрацію. До її керівного органу увійшли Магістр Йода (голова контрольно-ревізійної комісії), принцеса Лея (керує мандатною комісією), Степан Чуббака (партійний прес-секретар). На «космічному зібранні» постановили влаштувати таку атаку клонів, щоб мало не здалося. Вейдер — у мери столиці, Вейдер — у харківські градоначальники, Вейдер — на виборах міського голови Одеси. А до Одеської міськради їх аж 44 балотується (є серед них і Вейдер у спідниці, Олександрівна по батькові). За компанію з Магістром Йодою.

Вгадайте з трьох разів, де центр командування цим «зоряним» десантом? Космічний слід тягнеться до Верховної Ради. Точніше — до конкретного депутата, вихідця з Одеси Дмитра Голубова, якого пов’язують зі ще одним представником фракції «БПП» і теж одеситом Олексієм Гончаренком.

На попередніх виборах Вейдери, Чуббаки і Йоди балотувалися під прапором «Інтернет-партії», засновником і головою якої раніше був Дмитро Голубов. Тепер «зоряні» клони — парафія «Блоку Дарта Вейдера». І хоча нардеп Голубов (більш відомий як «хресний батько хакерської мафії», як його охрестили після нашумілої не стільки в Україні, стільки у США справи щодо зламування американських банківських систем і викачування 11 мільйонів доларів) у реєстраційних документах новоствореної партії ніде не засвітився, він тут — аж дуже при чому.

У списку партій-учасниць місцевих виборів, який оприлюднила ЦВК, «головнокомандувачем» «Блоку Дарта Вейдера» прописаний Скрипець Володимир Вікторович. Саме по собі прізвище ні про що не говорить. Але гортаємо партійний реєстр далі. Серед партій, котрі йдуть на вибори, є ще одна , записана на Скрипця («Молодь до влади» називається). Тільки не Володимира Вікторовича, а Валентина Вікторовича. Можна було б подумати, що це — лише однофамільці, якби не один цікавий момент: Валентин Скрипець — помічник-консультант нардепа Голубова. А причетність до цього ж депутата Володимира Скрипця видає «вейдерівський» почерк.

Але і це ще не весь голубівський партпідряд. «Інтернет-партія», яку свого часу очолював Голубов, тепер значиться за Сергієм Голдаковим. Здогадайтеся, помічником-консультантом якого депутата на букву «Г» він працює. Так само, як і Максим Ястремський, прописаний головним у «Піратській партії України» (яка теж іде на місцеві вибори).

Спитаєте, навіщо Голубову стільки непрохідних партій? Очевидно, одеський нардеп у цій політичній багатоходівці — теж не головна фігура: за ним серйозніші «дяді» стоять. Колекція ж непрохідних партій на виборах конвертується у тверду валюту — «своїх» членів у виборчих комісіях і спостерігачів на дільницях. А це — додаткові можливості для «потрібних» кандидатів. Хто у ролі цих кандидатів на нинішніх виборах, можна здогадатися, враховуючи політичну «прописку» Дмитра Голубова і його одеського «корєша» Олексія Гончаренка. У столиці «зоряно-піратські» війни — на користь Віталія Кличка (кандидата у мери від президентської «Солідарності»). І в Одесі Вейдери з Йодою, звісно ж, за мандати не для себе воюють.

Фото з архіву «ВЗ».

Схожі новини