Передплата 2024 «Добрий господар»

Мама прем’єра між двома Арсенами – Яценюком і Аваковим – загадала бажання

День міста Чернівці відзначили без надмірного офіціозу.

Стати режисером офіційного відкриття 607-го дня народження Чернівців довірили художньому керівникові Чернівецького драмтеатру Людмилі Скрипці, роботи якої відомі за межами Чернівців (спектаклі “Солодка Даруся” за твором Марії Матіос та “Тисяча снопів вітру” про Івана Миколайчука). У театралізованій постановці на сходах мерії був і імператор Франц Йосиф, і двірник із легенди, який підмітав бруківку трояндами, і представники національних меншин, які приїхали на раритетних автомобілях.

Мер Чернівців Олексій Каспрук приїхав на відкриття свята велосипедом, до чернівчан звернувся з балкона Ратуші. Родинам загиблих в АТО чернівчан міський голова вручив медалі «На славу Чернівців».

- Мене як громадянку завжди обурювало засилля чиновників на сцені, — каже Людмила Скрипка. — Тож коли мені запропонували стати режисером офіційного відкриття Дня міста, сказала собі, що жодного офіціозу не буде. Чому свято відкривав імператор Франц Йосиф? Він хотів бачити Чернівці європейським містом. У Чернівцях стоїть йому пам’ятник: ця скульптура була дарунком рідному місту Арсенія Яценюка кілька років тому. А цього разу прем’єр-міністр відкрив пам’ятник першому ректору ЧНУ ім. Ю. Федьковича Костянтину Томащуку.

Автором скульптури Томащука, як і пам’ятника цісарю, є відомий львівський скульптор Володимир Цісарик. Це вже його третя робота для Чернівців (він є також автором погруддя першого бургомістра Чернівців Якоба фон Петровича).

- Погруддя Томащука я робив у своїй майстерні у Львові, - каже Володимир Цісарик. — Моїм завданням було відновити погруддя приблизно на тому рівні, на якому воно колись було, адже пам’ятник Томащуку вже був у Чернівцях. На художньому рівні я мав передати емоції: ця людина виношувала ідею відкриття одного з кращих університетів…

Cвято «відкрив» імператор Франц Йосиф
Cвято «відкрив» імператор Франц Йосиф

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк два роки не був у рідному місті. Та й цього святкового дня потрапив до батьків лише ввечері. Впродовж дня мав зустріч в університеті, відвідав рідну школу, побував на презентації набору у нову поліцію Чернівців, урочисто відкривав регулярний рейс швидкісного потяга «Чернівці-Львів». Щоправда, у візиті прем’єра не все і всім сподобалося: журналісти зауважували, що не було можливості задати йому запитання. Дехто у соціальних мережах іронічно назвав прем’єрську поїздку бенефісом.

- Арсеній нарешті побачив нашу нову квартиру, в яку ми переїхали рік тому, - розповіла кореспонденту “ВЗ” Марія Яценюк, мама політика. — Арсеній не був у Чернівцях більш ніж два роки. Він брав нас з батьком на всі заходи, які відвідував тут. Всюди, де ми були, Арсеній казав: “Мамо, ти де? Ставай біля мене”. А коли презентували набір у нову поліцію, Арсен Аваков запропонував нам разом сфотографуватися, щоб я між двоми Арсенами могла загадати бажання. Лише о 18 годині син потрапив додому. В нього є звичка все детально оглядати. А оскільки він ще не бачив нашого помешкання, то мусив тут всюди заглянути. Коли ми переїхали у цю трикімнатну квартиру у новобудові, ходили чутки по місту, що ми, мовляв, з чоловіком виїхали за кордон. До приїзду Арсенія я готувалася кілька днів: квартира прибиралася, холодильник завантажувався… Кожна мама мене зрозуміє. Арсеній приїхав лише з дружиною, без внучок. Смаженого вони не їдять, жирного — також. На столі був телячий заливний язик, фаршировані перці, запечений короп, запечені овочі - гарбуз, помідори, баклажани. У Чернівцях я відчула його напружений графік, тому півгодини для вечері у домашньому колі — це вже було добре.

Фото Василя КИЯШКА, м. Чернівці.

Схожі новини