Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У столиці балотується Леді Ґаґа, у Запоріжжі – Марія Деві Христос

Є серед кандидатів на мандати і Маршал Гречка, і Кіра – не продажна шкіра

До фінішу виборчої кампанії майже місяць залишився. А ось кандидатська «лавочка» вже зачинилася. Хто до 30 вересня не встиг із висуванцями визначитися, той спізнився. І хоча точної кількості зареєстрованих кандидатів наразі не озвучили, очевидно, що і цьогорічний забіг на депутатсько-мерську дистанцію буде велелюдним. «ВЗ» пропонує свою добірку кандидатських «фішок», рекордів й антирекордів.

Корбан мізки важить, Бродський — картоплю

Політологи не помилилися, говорячи про те, що «гречана» кампанія на довиборах у Чернігові стане прелюдією до таких же брудних місцевих перегонів. Продуктове «шапіто» поїхало, Маршал Гречка (як охрестили після чернігівських виборів «укропівця» Геннадія Корбана) залишився. Тільки тепер він протоптуватиме стежки до сердець не чернігівчан, а киян. Теж через шлунок? Наразі «кормушок» від кандидата у столичні мери Корбана у Києві не видно (Маршал Гречка іншим зайнятий — роздає «компліменти» а-ля «давайте мізками на вагах поміряємося» нинішньому градоначальнику Віталію Кличку, який зібрався на другий мерський термін). Але ще не вечір — виборча кампанія триває.

А ось Маршал Картопля у столиці вже на повну орудує. Депутат Київради Олександр Бродський намагається продовжити свій мандат ще на одну каденцію, підгодовуючи киян копійчаною картоплею.

В агітнаметах «мандебурку» штовхають по 10 гривень за 10-кілограмовий мішок. У довісок — центнер агітації за щед­рого «годувальника» Бродського.

Поки його однопартієць картоплю виборцям відважує, колишній мер столиці Олександр Омельченко у свої 77 вирішив «стариною тряхнути». Каже: вона у нього ще ого-го. Тільки б оглядини перед камерами не влаштував, як свого часу Льоня Космос, який то «кубиками» на голому торсі хизувався, то «шариками» у білих і мокрих (після демонстративного запливу) трусах. Крім представників «молодої команди» Черновецького (для них у списках Омельченкової «Єдності» не одне місце знайшлося), Сан Санич міг і «космічну» бацилу підхопити.

Омельченко йде на вибори, щоб повернути Києву Омельченка. А Євген Рибчинський, нардеп і син поета-пісняра Юрія Рибчинського, зібрався у мери, аби «повернути Київ киянам» (сподіваюся, не від тих, що «понаїхали»?). Записався у «повертальники» і колишній «регіонал» Володимир Макеєнко, який очолював Київміськадміністрацію у розпал торішніх подій на Майдані. Хоче, бачите, повернутися у крісло, сподіваючись, що посаду голови КМДА від мерського портфеля не відлучать. Ось тільки «хотюнчики» Макеєнка — не більше, ніж картинка для камери і демонстрація всюдисущості «Нашого краю» (політичний проект пов’язують з Банковою, яка намагається у такий спосіб пошматувати електорат «Опозиційного блоку», а заодно забезпечити собі у місцевих радах кишенькову опозицію).

Виборча кампанія — з перервами на суди, допити і скандали

Претендентів на мандат, які під «криміналом» ходять, на окремий список вистачить. Хоч бери і партію під них створюй - «Кому(на)нари». За «бугра» у ній би Гепа Харківський (у миру — Геннадій Кернес) був. Виборчі «дєла» він у перервах між поїздками на суд «рєшає», сподіваючись, що на фініші йому ключі від мерії, а не від камери у СІЗО світять.

Якщо Кернес на волі вдруге у мери стартував, то нардепа Ігоря Мосійчука висунули на мерські вибори у столиці заочно. Усю виборчу кампанію «вилоносець», який проходить одразу за п’ятьма кримінальними статтями (у тому числі — хабарництво і хуліганство), «відмотає» у СІЗО. Залишиться там і після голосування (до 15 листопада, як визначив суд, точно).

Вирішив сходити у київські мери і відставний «ляшковець», колишній комбат «Айдара» Сергій Мельничук. Той самий, з якого у червні зняли депутатську недоторканність (Генпрокуратура інкримінує Мельничуку розбій, катування, викрадення людей).

У списку потенційних «кому(на)нарів» - і двоє екс-нардепів зі «свободівськими» значками. Ігор Швайка балотується від рідної партії на мерських виборах у Харкові. Юрій Сиротюк веде «свободівців» до Київради. Обидва проходять у справі щодо кривавих подій під парламентом 31 серпня (Сиротюк залишається під вартою, таке ж рішення, тільки з припискою про можливість внесення застави, суд ухвалив 30 вересня і щодо Швайки).

Колишній міністр екології Ігор Шевченко, який, «залетівши» на історії з літаком товстосума Онищенка, поплатився посадою, вирішив «окопатися» у мерії Білгород-Дністровського на Одещині. Прилаштуватися в Одеській обладміністрації скандальному екс-урядовцю не вдалося, тож знайшов для себе інше заняття — виборців окучувати. Акт втрати політичної цноти Шевченкові сподобався. «Офіційно став політиком, оскільки вперше у житті беру участь у виборах», - похвалився відставний міністр, який у мери намилився, на своїй сторінці у Facebook.

Закортіло мерської «корочки» і Сергію Ківалову. Вже й «підрахуйські» замашки у хід пішли. З тасуванням студентів своєї юракадемії (для примноження «правильного» електорату) Ківалов наразі вирішив за межами Одеси потренуватися. Майбутні юристи косяками потягнулися у селище Затока. «Прописку» в одному з тутешніх спортивно-оздоровчих комплексів отримали одразу 296 студентів ківаловського вишу. Згодом з’ясувалося, що такі тут не живуть.

Нашестя Вілкулів

Спритності тих, хто кандидатів-клонів штампує, клонувальники овечки Доллі можуть лише позаздрити. Тільки-но вибори насуваються, як однофамільців пачками у кандидатські списки фасують. А до РАЦСів тягнуться ті, кому раптом закортіло терміново переписати своє прізвище.

«Опівець» Олександр Вілкул, якого у мери Дніпропетровська?висунули, здійняв галас, що його однофамільці з кролячою швидкістю плодяться. Одного клона, мовляв, вже зареєстрували кандидатом (21-річного студента з Харкова Євгена Вілкула), ще кілька — на підході. Екс-«регіонал» поскаржився, що одразу двоє чоловіків, в яких однакова дніпропетровська прописка, подали до РАЦСу заяву про зміну прізвища на Вілкул.

Ще один Вілкул «намалювався» у Кривому Розі. Але до цього персонажа у «справжнього» Вілкула претензій немає, бо він не клон-однофамілець, а кровний. Йдеться про Вілкула-батька, який сподівається засісти у кріслі криворізького мера ще на одну каденцію.

Серед претендентів на «клонову» першість відзначився й Ужгород. У бюлетенях на мерських виборах тут від двійників в очах рябітиме. Виборчком вже зареєстрував кандидатами двох Ратушняків, парочку Качурів, дует Андріївих, Чубірка і Чубірка, двох Щадеїв.

Ляшки + вила = страшна сила

При Радикальній партії скоро можна буде власне модельне агентство відкривати. У Верховній Раді за титуловану «нашу-ляшу» - Альона Кошелєва. У Київській обласній, якщо «радикалам» пощастить, засідатиме ще одна «Міс Вила» - 23-річна модель з Луганщини Кіра Кучеренко. В її портфоліо тепер не лише еротичні фото з головним атрибутом партії Ляшка є, а й «вилоносні» білборди з написом «Кучеренко Кiра - не продажна шкiра». Садомазохісти від такого плакатного «порно» точно в екстазі.

Для повної кондиції любителям «полунички» варто ще відеорепертуар кандидата у столичні мери Гаріка Корогодського переглянути. У перервах між бізнесовими справами мільйонер (Корогодський — співвласник одного з престижних київських фітнес-клубів і торгово-розважального центру Dream Town), у запаморочливому кіно знімається. То під Леді Ґаґу косить у ролику з оголеними мужиками, гумовими «бабами» і хула-хупами там, де навіть фігового листка немає. То рве публіку передвиборчим трилером з іграшковим бобром і звуковими спецефектами, від яких вуха в’януть.

Поки Містер Ґага витрачає свої мільйони, новоявлена Марія Деві Христос (пригадуєте «Біле братство»?) збирає пожертви на те, щоб постати перед паствою в образі... нового мера Запоріжжя. Це така передвиборча «фішка» у скандального столичного адвоката Тетяни Монтян. Запорожці точно з ранку до ночі хреститися не перестають. Думають, за що їм чергове виборче «щастя» підвалило. Як не голий бен Ладен від Запоріжжя у Верховну Раду балотується (історія з кандидаткою Оленою Солод, яка збиралася взяти «терористичне» прізвище і позувала з білбордів, у чому мати народила, на всю Україну нашуміла). То після невдачі на мерських перегонах хтось з «лузерів» на знак протесту мошонку собі «відчикає» (як на запорізьких виборах 2003-го). А тепер ще й явлення народу Деві Христос-Монтян дочекалися.

З зірками — негусто

Серед претендентів на місцеві мандати зірок і навіть зірочок хіба днем з вогнем шукати. Невже виборчі «штабісти» нарешті второпали, що часи, коли народ на «звіздануті» прізвища у списках масово вівся, минули? Чи, може, співочо-спортивні кадри до парламентських виборів бережуть?

Хоча парочка відомих неполітичних прізвищ у кандидатських збірних таки промайнула. Від президентської «Солідарності» до Одеської облради балотується 67-річний олімпійський чемпіон-легкоатлет Микола Авілов (на пенсії, мабуть, знудився). А за «Батьківщину» на виборах до Київради гратиме екс-«динамівець» Владислав Ващук. «Маю намір займатися розвитком спорту та фізичної культури у місті», - сповістив Ващук про свій похід у столичну політику. Ну-ну: Андрій Шевченко вже у Верховну Раду сходив — так, що досі від «королевської» слави не «відмився».

А може, Ващука колишня дружина на політичний дебют надихнула? Після того, як рестораторка Маргарита Січкар похизувалася у соцмережах посвідченням радниці мера Бучі (скандального екс-«регіонала» Анатолія Федорука), екс-чоловік вирішив її переплюнути?

Схожі новини