Передплата 2024 ВЗ

Порошенко розгромив промову Путіна в ООН

  • 29.09.2015, 23:03
  • 6 734

Заклики Росії щодо створення антитерористичної коаліції та попередження з боку Москви про небезпеку "загравання" з терористами, що звучать останніми днями, не можуть заслуговувати довіри.

Про це Президент України Петро Порошенко сказав, виступаючи з трибуни Генеральної асамблеї ООН, перерахувавши порушення російською стороною нею ж задекларовані принципи, Укрінформ.

"Як можна закликати до створення антитерористичної коаліції, якщо ви підтримуєте тероризм прямо перед вашими дверима? Як можна говорити про свободу для народів, якщо ви караєте свого сусіда за його власний вибір? Як можна говорити про мир і закон, якщо вашою політикою є війна за допомогою маріонеткових урядів? Як можна вимагати поваги для всіх, якщо ви не поважаєте нікого?", - наголосив Порошенко.

Президент підкреслив, що будучи членом Радбезу ООН, Росія підриває мир і безпеку на регіональному та міжнародному рівнях.

"Справді, для того, щоб зберегти свій вплив у сусідніх країнах, Росія впродовж десятиліть навмисно створила навколо себе пояс нестабільності. До нього відносяться Нагорний Карабах, Придністров'я, Абхазія, Південна Осетія, Крим і Донбас. Всі ці затяжні конфлікти підтримуються, або безпосередньо пов'язані з Росією", - заявив Порошенко.

На його думку, наступним об’єктом агресії з боку Москви може бути будь-яка країна, не лише територіально близька до Росії. Свідченням цьому він назвав появу "зелених чоловічків" на сирійській землі.

Президент України також наголосив, що обмеження права вето у випадках масових насильств у світі, розширення формату Ради Безпеки, поліпшення архітектури миротворчих операцій ООН — далеко не всі пропозиції України щодо реформування ООН у ХХІ столітті.

"Україна виступає за поступове обмеження права вето з його скасуванням у подальшому. Право вето не повинно стати актом прощення за злочин, який може використовувати в будь-який час, який можна "витягти з рукава" для того, щоб уникнути справедливого покарання", - зазначив він.

У цьому зв'язку Порошенко привітав ініціативу президентів Франції і Мексики "щодо політичної декларації прообмеження права вето серед постійної п'ятірки Раби Безпеки у випадках масових звірств".

Президент зазначив, що головна увага повинна бути приділена модернізації Ради Безпеки ООН - у тому числі розширенню членського складу та вдосконаленню методів його роботи.

"Склад Ради Безпеки ООН має відображати реалії ХХІ століття та представляти більшу кількість країн Африки, Азії та Латинської Америки. Додаткова місце непостійного члена в Раді має бути віддане країнам Східної Європи, оскільки їх число подвоїлось за останні два десятиліття", - наголосив Порошенко.

Він також зазначив, що Україна вважає необхідним "поліпшити архітектуру світобудови та миротворчості ООН, що є важливим елементом реформи Організації".

Схожі новини