Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Тарас БЕРЕЗОВЕЦЬ: «Війна з терористами може тривати десятиліттями»

Політолог упевнений, що конфлікт на Донбасі потрібно заморозити на декілька років. А Крим повернеться до України, коли впаде російська імперія...

На Форумі видавців відомий політолог та військовий експерт Тарас Березовець презентував книгу “Анексія: острів Крим”. Матеріали і свідчення, які зібрані у виданні, — готова кримінальна справа проти Путіна та його поплічників.

У книзі описуються події з 18 лютого до 18 березня 2014 р. Саме цей період автор обрав тому, що 18 лютого відбулися трагічні події на Майдані, а 18 березня Крим офіційно був анексований РФ. “Я корінний кримчанин, — каже пан Березовець. — У Криму досі живе значна частина моєї родини, батьки. Щоправда, з багатьма рідними, через різні політичні погляди, я не спілкуюся”.

Понад 50 тисяч кримчан змушені були покинути півострів. Хтось через політичні переслідування, інші через релігійні переконання. Значна частина переселенців — представники кримськотатарського народу. Загалом їх виїхало близько 30 тисяч. Тарас Березовець востаннє був у Криму 14 лютого 2014 р. Зараз поїхати додому не може. Є шанс повторити долю наших бранців.

Нині у Криму живе близько двох мільйонів українських громадян. Кілька десятків людей — за ґратами, їх слідчий комітет РФ звинувачує в участі у... Євромайдані. “Якщо хтось каже, що ніхто не бився за Крим, не вірте, — упевнений Тарас Березовець. — Були герої, які віддали своє життя за Крим. Наприклад, кримський татарин, який вийшов на одиночний протест. Його викрали та закатували. Згодом його та батька, а також інших активістів, знайшли мертвими в селищі Земляничне. Мешканець Севастополя, етнічний росіянин, у якого дружина була на сьомому місяці вагітності, був вбитий “зеленим чоловічком” двома пострілами у серце. Історія Шури Рязанцевої з Ялти, яку викрав севастопольський “Беркут”, — найбільш емоційна частина книги. Шура розповіла, як кати погрожували її зґвалтувати, хотіли відрізати руку, на якій було татуювання Небесної сотні...”.

Журналіст “ВЗ” поспілкувалася з Тарасом Березовцем не лише про Крим.

- Ще у 2006 році з’явилась інформація, що Росія хоче анексувати Крим. У той час я був у штаб-квартирі НАТО. З мене посміялися. Мовляв, XXI століття, яка анексія? Після теракту в Нью-Йорку, коли впали вежі-близнюки, Москва стала нібито союзником США. Це тепер росіян на поріг не пускають, жоден російський телеканал не має права заходити у штаб-квартиру НАТО. Вже після російсько-грузинської війни, у 2008 р., з’явився військовий план захоплення Криму. Вони мали це зробити у 2015 р., навіть у тому випадку, якби Янукович залишився президентом. Майдан пришвидшив події.

Я переконаний, процес повернення Криму не буде силовим. Після того, як Путін буде відсторонений від влади або помре, будь-який його наступник буде змушений домовлятися з Заходом. Я розраховую на те, що в Росії розпочнеться війна і це призведе до “дворцового перевороту”. Російські золотовалютні запаси закінчаться максимум через два роки. Росія опиниться на межі дефолту. Їй не буде чим платити Чечні. Економічні проблеми вб’ють Росію швидше, ніж тероризм. Це може статися максимум через п’ять років.

- Путін будує біля українського кордону військову базу. Що має будувати Україна?

- Базу у Валуйках Бєлгородської області будує один з найближчих путінських друзів — його улюблений ресторатор, який готував останню інавгурацію президента Путіна (йдеться про Євгена Пригожина, який займається продовольчим забезпеченням російської армії. — Авт.). В будівництво цієї бази вкладають близько 25 мільярдів рублів. Це є свідченням того, що війна на Донбасі не закінчується. Що Путін готується до будь-яких несподіваних варіантів розвитку. Таких великих баз за часів СРСР, тим більше на кордонах з республіками, не існувало. Україна також має будувати інженерні споруди на кордоні з терористами, щоб запобігти проникненню бойовиків, зброї тощо. Потрібно готуватися до повномасштабної війни з Росією. Вона є малоймовірною. Але небезпека зберігається.

- Що робити з Донбасом? Можливо, треба провести референдум з цього питання і “відрізати гангрену”?

- Повертати Донбас у такому вигляді, як він є, — неможливо. Це план Путіна, щоб ця “гангрена” отруїла всю Україну. Конфлікт потрібно заморозити на декілька років. Очистити Донбас від терористів, посадити всіх винних у злочинах та в сепаратизмі. По суті, “ЛНР-ДНР” перетвориться на територію “гуляйполе”. Навіть Придністров’я — це більш цивілізований варіант. Там, яка не яка, а легітимна влада існує, немає державного рекету, як у самопроголошених республіках. Якби Росія пішла з нашої території (а вона наразі не збирається цього робити), то дуже швидко Україна би відновила контроль над кордоном, провела би військову операцію. Але не варто сподіватися, як тільки на Донбас зайде українська армія, все заспокоїться. Росія залишить там агентуру, терористів, схованки зі зброєю. Війна з терористами може тривати десятиліттями.

- Чи зможе стати Саакашвілі прем’єр-міністром України? Можливо, тоді у нас почнуться справжні реформи?

- Саакашвілі — політик світового рівня. Чому він не може стати прем’єр-міністром? Причина не у тому, що він поганий. У нього, на відміну від Яценюка, немає фракції. Хоча повністю цього виключати не можна... Основний кандидат на посаду прем’єр-міністра — міністр фінансів Наталія Яресько. Вона не має політичних амбіцій і не буде претендувати на свою фракцію у парламенті та на посаду президента.

Схожі новини