Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Арсен Аваков: «Львів’яни бувають теж дурні»

Глава МВС образив чоловіка, який стоїть на принципових позиціях і вимагає від урядовця виконувати закон.

І один у полі воїн. Це підтверджує Святослав Літинський. Він — програміст та старший викладач Львівського національного університету імені Івана Франка. Знаний тим, що першим в Україні отримав паспорт без другої сторінки, яка дублюється російською мовою. Це право Святославу довелось відстоювати у судових процесах. Нещодавно громадський активіст подав позов проти глави МВС Арсена Авакова за виступ російською мовою. Перше слухання справи відбулося вчора, 3 вересня. На засідання, як і очікувалось, міністр не приїхав.

“Переглянув в Інтернеті на офіційному YouTybe-каналі МВС російськомовний виступ Арсена Авакова, - каже Святослав Літинський. - З опису відеозаписів дізнався, що міністр щось казав про критерії відбору у нову поліцію. Мене це питання хвилює, оскільки я є представником громадськості у приймальній комісії нової поліції. Однак з виступу очільника МВС іноземною нічого не зрозумів...”.

Активіст звернувся до силового відомства з проханням надати переклад слів Авакова державною мовою, оскільки, згідно з чинним законодавством, офіційні структури зобов’язані публікувати інформацію, що подається недержавною мовою, з автентичним перекладом. У міністерстві відмовились перекладати виступ свого “шефа”, тож активіст звернувся до суду.

У Львівський обласний адміністративний суд Святослав Літинський прийшов з дружиною. Тут на активіста вже чекає з десяток журналістів, кілька друзів, прихильників. Інтереси МВС представляє уповноважений представник відомства. Для вивчення матеріалів справи суд оголосив перерву. Наступне слухання відбудеться 14 вересня. “Чекаю на справедливе рішення суду, у своїй правоті твердо переконаний, - розповідає журналісту “ВЗ” Святослав Літинський. - Позиція МВС видалась мені смішною. Виявляється, чиновники не зрозуміли, переклад якого виступу мені потрібен, хоч я чітко це вказав у своєму запиті. Не можна без усмішки сприймати і слова представника відомства про те, що на офіційному YouTybe-каналі міністерства відео можуть публікувати й інші користувачі мережі. Одне слово, аргументів у захисту немає, тому, надіюся, суд винесе справедливий вердикт”.

Відповідь Арсена Авакова не забарилася. 3 вересня, відкриваючи набір нової поліції в Івано-Франківську, очільник МВС намагався виправдовуватися, але при цьому примудрився образити свого візаві: «У Львові я завжди розмовляв українською мовою. Львів’яни бувають теж дурні, вибачте, як і дурні харків’яни. Але ж ви мене розумієте — українською я говорю чи російською — це найголовніше. Якщо хтось хоче «випендритись» і подати до суду на міністра заради слави, то нехай».

Хочемо нагадати пану міністру, який, до речі, прийшов на цю посаду завдяки Майдану, що Закон України про держслужбу вимагає від чиновників обов’язково володіння державною мовою. А державна в Україні — українська. Тож замість того, щоб відбріхуватися, Аваков має лише виконувати закон. Тим паче, що він, як міністр МВС, має стежити за дотриманням законності в державі, а відтак сам мав би бути прикладом для інших. Зрештою, за півтора року, які він сидить у кріслі міністра, китайську можна вивчити, не те що українську! З огляду на це варто згадати його попередника зі “злочинної влади” пана Могильова. Йому, як і Авакову, журналісти закидали незнання української. Тоді Янукович публічно дав Могильову два місяці на вивчення державної мови. І (о диво!) Могильов нею заговорив. Дивує, що ані президент, ані прем’єр-міністр досі не пояснили Авакову, що, по-перше, закон про держслужбу треба виконувати, а, по-друге, посада міністра — ще й політична. Тож з огляду на війну з Росією, вперто говорити мовою агресора міністру щонайменше не личить.

Нагадаємо, два роки тому Святослав Літинський подав позов проти компанії Samsung через відсутність маркування пральної машини українською мовою. Йому вдалося домогтися того, аби й інші виробники пральних машин почали маркувати товари державною мовою. Крім цього, через суд Літинський домігся від «ПриватБанку» надавати україномовні виписки та чеки.

Коментарі для «ВЗ»

Василь Шкляр, письменник

Це дико, коли міністр внутрішніх справ говорить тією мовою, що й окупант. На жаль, таких людей у владній верхівці — безліч. Не можу їм довіряти.

Римма Зюбіна, актриса

Чиновник такого високого рівня, як міністр, мусить володіти державною мовою. І крапка. Чому це вдається послам найвіддаленіших країн, для яких вивчити українську — подвиг? Чому цього не може зробити українець? Мене це дивує і водночас обурює. Підтримую активістів, які вимагають від чиновників знання української.

Володимир Ізотов, студент з Маріуполя (Донецька область)

Не можу сказати, що мене обурює, якою мовою говорить міністр Аваков. Я сам російськомовний. Хоча визнаю: чиновники повинні володіти державною мовою. Однак тут є нюанс. Якщо до держслужбовця звертаються російською, то й відповідь може бути тією мовою. Я виріс у регіоні, де більшість — російськомовна. Тому держава з повагою має ставитись до цих людей. Ідеться не про сепаратистів, а тих, які підтримують цілісність України.

Схожі новини