Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Рада зобов’язала ЗМІ розкрити своїх власників

  • 03.09.2015, 18:10
  • 2 566

Народні депутати ухвалили Закон № 1831 про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості власності засобів масової інформації, а також реалізації принципів державної політики у сфері телебачення і радіомовлення.

За відповідне рішення проголосували 237 народних обранців, повідомляє Укрінформ.

Як зауважила під час виступу з трибуни парламенту голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар, ухвалений закон зобов'язує ЗМІ розкривати інформацію про всю структуру власності та кінцевих вигодонабувачів.

"Мова йде про те, що ми зобов'язуємо всі ЗМІ відкривати кінцевих бенефіціарів, у першу чергу, це електронні ЗМІ - телебачення й радіо, які отримують від держави ліцензію. Вони будуть повинні подати відповідні документи про структуру власності, ланцюг власності й кінцевих бенефіціарів до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення й оприлюднити цю інформацію в себе на сайті. Абсолютно нормальна європейська норма", - зазначила вона.

Водночас у ході розгляду Закону в сесійній залі парламентарії підтримали 226-а голосами поправку, згідно з якою забороняється засновувати та брати участь в телерадіоорганізаціях або провайдерах програмної послуги юридичним особам та фізичним особам-підприємцям, зареєстрованим в офшорних зонах, перелік яких затверджений Кабінетом Міністрів; особам без громадянства, а також юридичним та фізичним особам, які є резидентами країни, визнаної Верховною Радою країною-агресором або державою-окупантом; юридичним особам, учасниками чи акціонерами яких є юридичні або фізичні особи-резиденти країни-агресора на всіх рівнях ланцюга володіння корпоративними правами.

Схожі новини