Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Рада проголосувала за зміни до Конституції

  • 31.08.2015, 13:04
  • 2 181

Верховна Рада у першому читанні погодилася внести зміни у Конституцію щодо децентралізації влади.

За це проголосували 265 депутатів.

Одразу після цього спікер Володимир Гройсман закрив засідання.

Перед голосуванням та у його процесі частина депутатів, зокрема — від Радикальної партії, блокували трибуну, стукали порожніми пластиковими пляшками, кричали "ганьба!" і включали сирену. Представник фракції Юрій Шухевич заявляв, що у цьому питанні Україну зраджує Європа, як колись вона зрадила Чехословаччину перед Гітлером, а також двічі процитував думки Володимира Леніна про рабів.

Також проти цих змін виступала більша частина фракції "Самопоміч". Її голова Олег Березюк під час виступу заявив, що мова йде про "зраду України".

Противники прийняття цих змін наполягали, що вони нададуть надто широкі права окупованим районам Донбасу.

У свою чергу на прийнятті цих змін наполягав голова Верховної Ради Володимир Гройсман. Він стверджував, що жодних особливих прав ні Донбас, ні жоден інший регіон не отримає, але місцеві громади зможуть краще розпоряджатися своїми ресурсами.

Цей закон також підтримала фракція "Опозиційного блоку", голова якої Юрій Бойко заявив, що документ відкриє шлях до врегулювання ситуації на сході.

Виступаючи з трибуни, голова фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко заявила, що її фракція також виступає проти цього закону, оскільки, за її словами, це не дорога до миру і робиться в інтересах Росії.

Керівник групи Ігоря Коломойського "Відродження" Віктор Бондар під час виступу заявив, що кожен депутат групи визначатиметься самостійно, оскільки єдине рішення на рівні її керівництва не приймалося.

Представник групи "Воля народу" у своєму виступі розкритикував цей законопроект, але заявив, що він кращий, ніж нинішня ситуація і пообіцяв йому підтримку групи.

Керівник фракції "Народний фронт" Юрій Бурбак під час виступу заявив, що його фракція підтримає законопроект, оскільки ці зміни вже позитивно впливають на місцеві бюджети.

Голова фракції "Блоку Петра Порошенка" Юрій Луценко у своєму виступі, коментуючи шум у залі, процитував Оксану Забужко про хворих "спинно-мозковим большевизмом" і заявив, що децентралізацію вимагав Майдан і пообіцяв, що БПП голосуватиме "за", щоб "похоронити труп СРСР". За його словами, сепаратизм є не у новій, а саме у нинішній Конституції. Також він нагадав про досвід Хорватії, яка також була змушена надати особливий статус Сербській Країні, але потім змогла її відвоювати.

Після цього прийнятий документ вдруге відправиться на аналіз Конституційного суду, після чого має бути проголосований 300 голосами депутатів для внесення змін у Конституцію.

Джерело: Українська правда

Схожі новини