Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Велика політична кооперація чекає українців до початку осені

Порошенко, Кличко і Яценюк прагнуть створити союз.

Об’єднатися заради України — з таким закликом у День Незалежності президент Петро Порошенко звернувся до політичних сил країни, насамперед тих, що входять до парламентської коаліції. «Один-єдиний національний стяг більш цінний, ніж сотні партійних знамен», — сказав глава держави, виступаючи на Майдані. Говорив про нові виклики, які чекають згуртовану більшість. І як почесний голова партії «Солідарність» показав приклад такого єднання. Стало відомо, що після тривалих переговорів ось-ось, ще до початку вересня, зіллються в один організм партія президента і політична сила «УДАР», яку очолює міський голова Києва Віталій Кличко.

А найголовніша сенсація: до цього дуету, з великою ймовірністю, долучиться «Народний Фронт» під орудою прем’єр-міністра Арсенія Яценюка. Всі разом невдовзі утворять парламентську мегафракцію, яка задаватиме тон у роботі Верховної Ради. Хоча у «Народному Фронті» на поглинання погоджуються не всі (перший віце-спікер Андрій Парубій і 15 його прибічників виступають проти), є підстави вважати, що братання політичних важковаговиків позитивно сприймуть на низах. Воно полегшить вибір українцям на наступних місцевих перегонах. Крім того, дозволить зберегти обличчя колись рейтинговим політикам, які свої високі показники в силу різних причин розгубили.

Про велику партійну інтеграцію-кооперацію в українському політикумі, її причини і подальший вплив на суспільне життя — наша розмова з директором Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, соціологом Іриною Бекешкіною, і політологом Олександром Палієм.

- Кому більше потрібне анонсоване об’єднання політсил президента і мера Києва? Хто і що отримує внаслідок цієї «злуки»?

І. Бекешкіна. Об’єднання вигідніше Кличкові, чия політична сила зараз виглядає невиразно. У разі індивідуального походу «УДАРу» на місцеві вибори отримані низькі результати можуть «закопати» цю партію. Тому «добровільне» об’єднання — кращий вихід для Віталія. У майбутніх виборчих списках «УДАР» матиме своє представництво. За моїми даними, існує домовленість про 30% кандидатів-«ударівців», в окремих містах — 50%. Це не «почесна капітуляція», а «почесне запрошення» для Кличка.

Президент, скажемо так, «підгрібає» до себе однодумців, які грають на одному електоральному полі. І це логічно. Наші виборці не можуть розрізнити, чим відрізняються програми партій «Солідарність», «УДАР», «Народний Фронт», «Самопоміч». Часто на це питання не можуть відповісти навіть політологи...

О. Палій. Кличко відчутно знизив свою політичну активність, його партія має низький рейтинг. Тому він зацікавлений в іміджевому «ренесансі». З іншого боку, в об’єднанні зацікавлений Порошенко — адже від цього союзу наростає його потуга як керівника країни, збільшується питома вага його партії.

- Чи можна сказати, що у разі об’єднання рейтинг нового політичного продукту подвоїться-потроїться?

Ірина Бекешкіна. Аж ніяк! Для цього потрібно, щоб той же Кличко мав такий же високий показник підтримки, як Порошенко.

О. Палій. Сила його зросте, але не прямо пропорційно. Напередодні майбутніх виборів рейтинг Кличка — мізерний, 2%-3%, тобто у межах статистичної похибки. Тож «подвійного удару» не вийде.

- А чи можна спрогнозувати, що нова, укрупнена політична сила стане беззаперечним лідером місцевих виборів?

Ірина Бекешкіна. Теж ні. У різних регіонах складається різна ситуація. В Одесі популярною є партія «Все для людей», яку, крім одеситів, ніхто не знає. В Одесі вона отримає суттєву підтримку виборців. Так само, як і Морська партія, що має свого виборця і в обласному Миколаєві. На заході країни міцні позиції в «Самопомочі», там виникають нові партії з привабливими гаслами...

О. Палій. Не можна однозначно стверджувати, що зміцнена партія президента буде фаворитом виборів. Передвиборча ситуація змінюватиметься швидко, можливі сюрпризи. Але на сьогодні політична сила, за якою стоїть президент, — на перших ролях.

- Наскільки висока ймовірність, що новий політичний союз стане троїстим, що до нього увіллється партія Арсенія Яценюка?

Ірина Бекешкіна. Як на мене, у «Народного Фронту» зараз немає іншого виходу. Вибори, у тому числі місцеві, показують справжню силу кожної політичної сили. Якщо партія прем’єра на них «пролетить», то в неї не буде майбутнього. Тож доводиться вибирати...

О. Палій. За моїми даними, переговори Порошенка і Яценюка ідуть складно…

- Чи погодиться Яценюк на «розчинення» у президентській «Солідарності»?

Ірина Бекешкіна. Якщо ним керуватиме раціональний підхід, то мав би погодитися. У такому разі, очевидно, збереже крісло прем’єра.

О. Палій. Арсенію Петровичу важко буде піти на втрату політичної самостійності. Але логіка подій підказує, що він має зробити відважний крок.

- Чи не може статися так, що з часом нова політична спілка повторить сумну долю почилої у Бозі партії «Народний Союз «Наша Україна», в яку влилося дев’ять партій, — і які згодом розсварилися, виокремившись у кілька депутатських груп?

Ірина Бекешкіна. Для того, щоб була партійна єдність між новими партнерами, потрібна більш тверда рука на чолі нової партії — твердіша, ніж була у Віктора Андрійовича. У Петра Олексійовича вона є.

О. Палій. Не схоже, щоб нинішні демократи забули про помилки «Нашої України». У нинішнього президента значно більше клепок, ніж у його демократичного попередника. Порошенко більше здатен на неординарні кроки, які буде сприйнято суспільством.

Фото з архіву «ВЗ».

Схожі новини