Передплата 2024 «Добра кухня»

До пияків – у рукавичках, до хуліганів – з наручниками

Набираючи львівських поліцейських, розповіла заступник глави МВС Ека Згуладзе, зробили акцент на якості.

Услід за столичними поліцейськими в День Державного прапора України урочисто склали присягу поліцейські Львова. Привітати їх з цієї нагоди приїхали прем’єр-міністр Арсеній Яценюк і міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. На площі Ринок подивитися на нашу нову поліцію зібралися сотні львів’ян.

Серед поліцейських, які вишикувалися перед Ратушею, впадала у вічі красуня з сонячною усмішкою. З’ясувалося, що це Ірина Кульчицька - невістка Героя України генерал-майора Сергія Кульчицького, який загинув у боях на сході. Невістка бойового генерала Нацгвардії служитиме в поліції на посаді заступника командира третьої роти першого батальйону. “Я впевнена у своїх колегах, - розповіла кореспонденту “ВЗ” Ірина. - Адже був дуже вимогливий відбір, і до поліції потрапили справді достойні люди. Вони прийшли у поліцію, щоб робити зміни. Отож навіть мови не може бути про те, що хтось із них братиме хабарі”.

До приходу в поліцію Ірина Кульчицька працювала юрисконсультом. Та завжди мріяла стати “копом”. “Перед першим патрулюванням,- зізнається Ірина, - відчуваю радість, відповідальність та хвилювання”. Чоловік Ірини - офіцер Збройних сил. Отож синочок, якому 7 вересня виповниться три роки, поки мама охоронятиме спокій у місті, перебуватиме під наглядом бабусі.

Окрім Ірини, серед поліцейських можна побачити ще чимало представниць чарівної статі. “Спочатку хлопці ставилися до нас скептично, мовляв, що дівчатам робити в поліції, - розповіла інспектор Наталія Слорень. - Та згодом почали допомагати нам, підтримувати”. Наталка за фахом - працівник банківської сфери. Та з дев’ятого класу мріяла стати правоохоронцем. “Вчитися було важко, - зізналася Наталка, - та були дуже добрі викладачі з Києва та Канади. Все дуже доступно викладали. Найважче давалася “тактика”, вивчення Кримінального й Адміністративного кодексів. Хвилювалася також, коли вперше взяла в руки зброю”.

Підтримати львівських поліцейських приїхала перший заступник міністра внутрішніх справ Ека Згуладзе. “Створюючи поліцію у Львові, - розповіла “ВЗ” пані Згуладзе, - враховували те, що це буде поліція туристичного міста. Отож у подальшому вчитимемо поліцейських іноземних мов. Хоча більшість хлопців вже мають базові знання однієї іноземної. Та не це головне. Головне, щоб нову поліцію полюбили й підтримали всі жителі міста. Не все буде одразу виходити. У роботі київської поліції були два неприємні моменти (зокрема, неадекватне застосування сили до безхатченка. Винні вже звільнені зі служби). Зарплата у київських і львівських поліцейських буде однаковою. Вони носять однакову форму. Відрізняє львівську поліцію те, що в її лави влилося чимало колишніх міліціонерів. Це мене тішить. Адже успішна реформа - та, що об’єднує, а не роз’єднує. Колишні співробітники міліції пройшли такий самий відбір, зокрема психологічні тести, як і решта поліцейських. Отож тепер вони - наші”.

“Підпорядковуватиметься нова поліція патрульному департаменту МВС, - веде далі Ека Згуладзе. - Проте буде співпрацювати з міським управлінням міліції. Присягу у Львові склали 407 поліцейських. На вулиці міста виїжджатимуть сорок автопатрулів. Найближчими місяцями доведемо їх кількість до шести сотень. Недобір пояснюю тим, що у Львові був чи не найбільший конкурс - 24 людини на місце. Та ми свідомо не гналися за кількістю, зробили акцент на якості. Відтепер прощаємося з ДАІ та патрульно-постовою службою міліції. Проте співробітники цих служб ще мають шанс взяти участь у наступних наборах до лав поліції. Механічного переходу з міліції в поліцію не буде”.

“Матимемо якісну поліцію,- запевнив кореспондента “ВЗ” міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. - 80 відсотків львівських поліцейських - з вищою освітою. Серед старої міліції також багато достойних людей. Якщо вони готові служити Батьківщині по-новому, будемо раді бачити їх у поліції, кожному дамо для цього шанс. Наразі відчуваємо спротив створенню поліції, як серед деяких офіцерів міліції, так і серед тих, хто не бажає змін в Україні. Та наше завдання - не скавулити, а справу робити. Поки що це нам вдається”.

На відміну від керівництва МВС, керівник львівської поліції капрал Юрій Зозуля спілкується з журналістами лаконічними фразами. Львів, розповів, для нього не зовсім незнайоме місто. Доволі часто приїздив сюди відпочити. Навіть у весільну подорож (Юрій нещодавно оженився) поїхав з дружиною до Львова. Нагадую Юрієві про прикрий випадок. Не встиг керівник місцевої поліції приїхати до Львова, як з його автомобіля через розбите скло витягли два ноутбуки й планшетку. Можливо, “барсетник” спокусився на речі, які власник автомобіля необачно залишив у салоні. Та припускаю, що “навести” злодіїв на автомобіль керівника поліції могли й міліціонери, чимало з яких через появу поліції мають покинути службу... Ділюся своїми припущеннями із Зозулею і чую у відповідь: “Я керую патрульною службою, ми не проводимо оперативно-розшукової діяльності. Вважаю, що крадіжка саме з мого автомобіля - випадковість. Та обіцяю, що у Львові така крадіжка була останньою”.

На перше патрулювання новітні поліцейські вирушили увечері 23 серпня. Як годиться, в передсвятковий день чимало львів’ян вирушили на рідні села, отож чергування минуло спокійно. Та вже 24 серпня роботи поліцейським вистачало. Супроводжуючи поліцейські патрулі, бачу, як біля “Ермітажу” патрульні склали протокол про порушення правил паркування на водія... скутера. Один із автопатрулів за лічені хвилини після виклику прибуває на вулицю Івана Франка, де сталася ДТП. Хлопці доволі швидко складають протокол про аварію. За їхньою роботою пильно спостерігають перехожі. Дехто навіть для чогось записує номери жетонів поліцейських.

Лишень поліцейські склали протокол про ДТП, як отримали по рації новий виклик. Незабаром бачу їх на тій же вулиці біля зупинки громадського транспорту. Там лежить якийсь пияк. Хлопці, перед тим як оглядати чолов’ягу, витягли з кишень та одягнули разові рукавички. Після чого почали надавати пиякові... першу медичну допомогу!

Спостерігаючи за роботою поліцейських, побачив у деяких інспекторів і певну розгубленість. До Франківського райвідділу міліції, скажімо, привіз якогось дебошира автопатруль у складі хлопця та дівчини. Мабуть, дуже хвилювалися. Бо ще з півгодини після передачі затриманого міліціонерам залишалися під райвідділом. Дівчина нервово набирала якісь номери на мобілці, а її напарник вибіг із автомобіля та викурив одну за одною дві цигарки. Згодом до райвідділу під’їхала ще одна поліцейська машина. З неї вийшли більш старші “копи”. Підтримали своїх колег, поплескали по плечах і наказали продовжувати патрулювання...

Коментар для «ВЗ»

Роман Баховський, заступник начальника управління кадрами ГУ МВСУ у Львівській області

Перші патрулювання поліцейських минули без серйозних конфліктів. Вважаю, нові поліцейські пройшли іспити на відмінно. Жителі міста, мабуть, це також відчули. Адже цього разу святкування Дня Незалежності завдяки патрульній поліції не псували хулігани та інші злидні.

Фото автора

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень