Передплата 2024 «Добра кухня»

«Шість тисяч гривень – і твою фірму не перевірятимуть»

Телефонні шахраї вимагали у підприємців гроші від імені в. о. голови податкової Львівщини.

До редакції “ВЗ” звернувся один з львівських підприємців. Чоловік був збентежений. Каже, з ним трапилась дивна історія. Мовляв, йому телефонував сам начальник обласної податкової. Та ще й з “непристойною пропозицією”.

«Зателефонували вранці на стаціонарний телефон фірми. Сказали, що турбують з податкової. Попросили до телефону директора. Мене не було, то вони продиктували номер мобільного телефону і попросили терміново зв’язатись з Василем Івановичем Лемішовським. Я зателефонував на вказаний номер. Чоловік сказав, що до Львова приїхала перевірка з Києва, начебто перевіряти роботу львівських податківців. І наша фірма є у списку підприємств, які мають показово перевірити. Я йому кажу, як же так, є мораторій на перевірки малого та середнього бізнесу. А чоловік співчутливим тоном відповідає, мовляв, у нас є особливий дозвіл, все з печатками, але якщо я не хочу, аби мою фірму перевіряли, то можу перерахувати шість тисяч гривень на такий-то рахунок. І тоді вони замість мене включать у “чорний список” іншого підприємця», — розповідає пан Андрій. Підприємець сказав, що зараз перебуває за межами Львова, тож мусить подумати і за деякий час ще раз зателефонує. На тому кінці дроту “дозволили” подумати, але попередили, щоб гроші перерахував до кінця дня. Андрій відразу запідозрив, що тут щось нечисто. Ну, не може в. о. керівника обласної податкової особисто телефонувати і вимагати гроші...

Вдруге “Василю Івановичу” телефонували уже з редакції “ВЗ”. Пан Андрій сказав, що він не встигає до кінця дня приїхати до Львова, але гроші може занести його друг. І запитав, куди прийти з готівкою. На тому кінці дроту відмовились від особистої зустрічі. Казали, швидше перерахувати гроші на картку, а вже потім принести квитанцію. “Та давайте не шість, а хоча б чотири тисячі, і з рук в руки”, — наполягав підприємець. “Ні, ви що, цифра визначена. Це все офійційно!” — обурювався “Василь Іванович”. І додав: “Вам це “зачтьотся”. Справжній Василь Лемішовський у коментарі “ВЗ” заявив, що якісь аферисти вимагають гроші від його імені ще з четверга. У п’ятницю він написав заяву у райвідділ, але номер шахраїв не заблокували — у понеділок вони ще телефонували з того ж номера (як з’ясував “ВЗ”, абонент, який телефонував, фізично перебуває у Луганській області).

“Перший дзвінок був ще у четвер зранку. З одного підприємства зателефонували до мене у приймальню і запитали, чи Лемішовський до них прийде на перевірку. Їм сказали — Лемішовський на перевірки не ходить. Почали з’ясовувати і вирішили, що це якесь непорозуміння, — розповідає справжній Василь Іванович. — Трохи пізніше дзвонить уже на мій мобільний якийсь чоловік і обурюється. “Василю Івановичу, скільки я маю чекати? Додзвонитись до вас не можу! Чого мене до вас не пропускають”. — А я не розумію, про що йдеться, бо ні з ким про зустріч не домовлявся — мав уже виїжджати в обласну адміністрацію. Виявляється, до того чоловіка теж подзвонили і вимагали гроші, але він вирішив принести готівкою... Тоді зрозуміли, що це якась афера. Викликали працівників нашої внутрішньої безпеки, задокументували цей факт. До кінця дня уже було чотири такі випадки. Але це тільки те, що нам відомо. А скільки підприємців просто перерахували гроші? У п’ятницю вранці подав заяву у райвідділ, ми розіслали повідомлення про шахрайство, але, бачу, що шахраїв це не зупинило”.

Цікаво, що це шахрайство збіглося у часі з конкурсом на посаду голови ДФС у Львівській області. До Львова і справді приїжджала комісія з Києва — семеро осіб. Але перевіряли не податківців, а з шістнадцяти претендентів на посаду начальника Головного управління у Львівській області обирали двох. У фінал вийшли саме Василь Лемішовський та в. о. керівника Сихівської ДПІ Ігор Кондро. Тож не виключено, що таким чином намагались дискредитувати Лемішовського, який у податковій системі не так уже й давно — з червня минулого року. До того працював аудитором у комерційному банку. Утім, сам Лемішовський цей випадок з конкурсом не пов’язує, хоча визнає: це серйозний удар по репутації, адже люди, які перерахували гроші були впевнені, що розмовляли саме з Лемішовським. “Перші дзвінки почались ще в четвер вранці, а інформація про фіналістів стала відома лише ввечері. Уже в п’ятницю телефонували начебто від імені ще одного фіналіста — Ігоря Кондра. Думаю, це просто аферисти, які придумали чергову схему, як видурити у людей гроші. Може, бачили інформацію в Інтернеті. Дивує інше — як легко люди готові дати хабара, перерахувати гроші невідомо куди, навіть не розібравшись. Бухгалтер одного з підприємств перерахувала тим шахраям три тисячі гривень, навіть не повідомивши директора!”.

Такі випадки шахрайства зафіксовані і в інших областях України. Зокрема, в Полтавській та Волинській областях. Там також від імені керівників податкової телефонували підприємцям і пропонували «відкупитися» від перевірки.

Увага! Шахраї телефонували з номера 073-480-18-84 (у понеділок ввечері номер уже не відповідав) та просили перерахувати гроші на рахунок 5211 5273 0508 8532, відкритий на Малош Євгенію у “Приватбанку”. Якщо ви теж постраждали від злов­мисників, податківці просять повідомляти про це у відділ внут­рішньої безпеки УВБ ГУ ДФС у Львівській області за адресою: м. Львів, вул. Стрийська, 35 (297-39-56, 297-36-09).

Схожі новини