Передплата 2024 «Добрий господар»

Воїн-янгол з барикад підіймається у небо...

У селі Гнідині, що на Київщині, з'явиться пам'ятник майданівцю Юрію Вербицькому та воїнам АТО.

23 серпня, поблизу села Гнідина, що на Київщині, відкриють пам’ятник герою Небесної сотні львів’янину Юрію Вербицькому. Активіста Євромайдану, науковця під час буремних подій у Києві у січні 2014 року викрали з лікарні невідомі. Разом з іншим активістом Ігорем Луценком чоловіка вивезли до лісу. Ігор Луценко, який залишився живим, розповідав, Юрія жорстоко били, бо знали, що він — львів’янин. Нелюди зв’язали чоловікові руки і залишили помирати у лісі. Вибратися звідти живим Юрій уже не зміг. Після тривалих катувань та переохолодження помер мученицькою смертю...

25 серпня Юрію Вербицькому мало виповнитися 52 роки. Урочистості відбудуться напередодні дня народження героя. Скульптуру встановлять на в’їзді у село, поблизу того місця, де трагічно загинув герой. Про те, як виглядатиме пам’ятник, журналісту «ВЗ» розповіли координатор проекту, редактор гнідинської газети «Срібна підкова» Василь Галатенко та скульптор Микола Крижанівський.

За словами пана Василя, спершу небайдужі односельчани облаштували на місці загибелі Юрія Вербицького символічну могилу.

Згодом встановили пам’ятний хрест. Сільська школа виграла грант на суму 30 тисяч грн. для облаштування пам’ятника герою Небесної сотні. Архітектор проекту — Євген Царук. «Усі будівельні матеріали нам вдалося дістати безкоштовно, - розповідає Василь Галатенко. - Вартість скульптури - 160 тисяч грн., близько 30 тисяч грн. обійдеться спорудження постаменту. На сьогодні нам бракує 50 тисяч грн. Планує­мо зібрати кошти власними силами — усім селом. Усі небайдужі можуть долучитися».

Скульптор з Вінниччини Микола Крижанівський, який працює над скульптурою, уже виконав 80% робіт. За його словами, алегорія пам’ятника є такою: воїн-янгол з обрубаним крилом з барикад підіймається у небо. На грудях у нього ятриться рана... Над головою людина-воїн матиме німб, що нагадуватиме шолом. «Скульптура символізує не лише Юрія, а й інших майданівців та героїв АТО, які загинули на сході, - пояснює скульптор. - Хоча деякі риси Вербицького все ж матиме: його бороду та прямий ніс».

Скульптуру виготовляють з білого піщаника із родовищ міста Ямполя, що на Вінниччині. Камінь має вкраплення кварцу, що віддзеркалюють світло. Висота скульптури (разом із постаментом) —

5 метрів, вага — близько 10 тонн. «Цей піщаник схожий на мармур, - веде далі Микола Крижанівський. - Саме у цьому камені, який символізує чистоту, я і бачив цю скульптуру...».

Схожі новини