Передплата 2024 ВЗ

Чубаров знову обраний президентом Всесвітнього конгресу кримських татар

  • 02.08.2015, 09:05
  • 2 032

Про це повідомляє з Анкари кореспондент Крим.Реалії.

В ході обговорення кандидатур на посаду президента Всесвітнього конгресу кримських татар (ВККТ), ряд делегатів запропонували на цю посаду лідера кримськотатарського народу Мустафу Джемілєва.

Про це повідомляє з Анкари кореспондент Крим.Реалії.

Зокрема, голова благодійної організації Фонд "Крим" Риза Шевко заявив, що в Криму кримськотатарський народ підтримує Джемілєва, тому він повинен бути обраний президентом Всесвітнього конгресу кримських татар.

В знак солідарності делегати почали аплодувати і скандувати: "Мустафа!".

Мустафа Джемілєв виступив проти, запропонувавши на посаду президента керівника Всесвітнього конгресу кримських татар, голову Меджлісу Рефата Чубарова.

"У даній ситуації президентом Конгресу і головою Меджлісу має бути одна людина", — заявив Джемілєв.

Він нагадав, що за регламентом Всесвітнього конгресу кримських татар, якщо один із кандидатів відмовиться від обрання, його кандидатура автоматично знімається.

"Це навіть не обговорюється, тому я пропоную кандидатуру Чубарова. Неважливо чи є авторитет у Мустафи Джемілєва чи ні, авторитет Мустафи Джемілєва буде завжди поруч з президентом Конгресу, кого б не обрали на цей пост", — сказав він.

Потім слово взяв делегат з Туреччини Навик Кемаль Баяр: "У такому разі, нехай Мустафа-ага буде нашим почесним президентом і короною на нашій голові, а ми готові підтримати кандидатуру Чубарова".

Після низки виступів делегатів була запропонована ще одна кандидатура на пост президента конгресу — заступника голови Меджлісу Аслана Омера Киримли.

У підсумку, делегати голосували за дві кандидатури на пост президента: Чубарова і Киримли.

За рішенням делегатів голосування було відкритим. За Рефата Чубарова проголосували 260 делегатів, а за Аслана Омера Киримли віддали 60 голосів.

Таким чином, на пост президента Всесвітнього конгресу кримських татар обрано голову Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Після анексії півострова Росією з 27 лютого 2014 року по сьогоднішній день 15 тисяч кримських татар були змушені залишити Крим. Разом з тим, лідерам кримськотатарського народу заборонено в'їзд до Крим, а обрані демократичним шляхом Курултай кримськотатарського народу і Меджліс кримськотатарського народу позбавлені можливості продовжувати свою діяльність, їх активи конфісковані.

Беручи до уваги цю ситуацію, прийнято рішення провести II Всесвітній конгрес кримських татар в столиці Туреччини — Анкарі, де проживає найбільша діаспора кримських татар.

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень