Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Сотні добувачів бурштину пішли у наступ на спецпризначенців і Нацгвардію...

Бунт нелегалів-старателів очолив... керівник району.

У селі Крупове Дубровицького району Рівненської області ледь не сталося друге “Мукачеве”. Місцеві жителі, що роками промишляють незаконним видобутком бурштину, вступили у запеклий конфлікт з правоохоронцями. Розлючені бурштинокопачі, озброївшись палицями, накинулись на міліціонерів, які обстежували місця незаконного видобутку бурштину. Внаслідок інциденту двоє правоохоронців з численними травмами та забоями звернулися до медиків. В одного з них зламана нога. Це вже не перший випадок, коли нелегальні бурштинокопачі влаштовують бунти проти міліціонерів, що намагаються припинити їхню злочинну діяльність.

Як повідомляють у прес-службі рівненської міліції, на підмогу правоохоронцям прибули бійці роти міліції громадської безпеки особливого призначення, «Грифону» та Нацгвардії. Втім спецпризначенців оточили сотні розлючених старателів. Один із яких «Тойотою Ленд Крузер» поїхав просто на правоохоронців. Міліціонери змушені були відстрілюватися гумовими кулями.

Тим часом три сотні невідомих заблокували роботу районного військкомату. Також перекрили дорогу до райдерж­адміністрації. Коли на розмову до людей вийшли прокурор району Микола Федорчук та в.о начальника РВ УМВС Сергій Дворак, очільник району Сергій Киркевич став на бік... заворушників. Вимагаючи видати правоохоронців, які стріляли в позашляховик. Під час переговорів люди шарпали правоохоронців, нецензурно лаялись, один з них намагався силою відібрати відеокамеру у працівника міліції. Деякі молодики були у балаклавах. Коли ж розлючений натовп пішов на правоохоронців, у конфлікт втрутилися нацгвардійці та спецпризначенці.

Під час масового заворушення четверо правопорушників отримали тілесні ушкодження. Їм була надана медична допомога. Правоохоронці затримали десять осіб, яких доставили до Дубровицького РВ УМВС. Звільняти затриманих рушив натовп «бурштинових» старателів, яких представляв голова райдержадміністрації. Він погрожував, якщо міліціонери не звільнять затриманих, люди захоплять райвідділ. В подальшому стражам порядку вдалося затримати ще двох учасників заворушень.

У дубровицькій міліції запевняють, що заходи, спрямовані на подолання проблеми незаконного видобутку бурштину-сирцю, продовжуватимуться і надалі, незважаючи на шалений опір місцевої “бурштинської мафії”.

Як розповів кореспонденту “ВЗ” один з правоохоронців, ситуація у Поліссі з незаконним видобутком бурштину насправді вкрай складна. “Робочий день у “бурштиновому краї” починається о дев’ятій ранку з пострілу в повітря, - каже правоохоронець. - За цим сигналом старателі починають рити лопатами землю. О 14-й годині - другий постріл, і починають працювати помпи. “Виробничний процес” контро­люють організовані злочинні угруповання, зокрема й зі столиці та Львова”.

Схожі новини