Передплата 2024 «Добрий господар»

«Тихою невтомною працею любіть Україну»

Це сказав Митрополит Андрей Шептицький, який вічно стоятиме на Святоюрській горі.

“Українська греко-католицька церква і весь український народ переживає історичну подію, на яку очікувало не одне покоління”, - такими словами Глава Української греко-католицької церкви Блаженнійший патріарх Святослав освятив новопосталий пам’ятник Митрополиту Андрею Шептицькому, що у середу, 29 липня, відкрили у Львові на площі перед собором Святого Юра. Урочистості відбулися у 150-ту річницю від дня народження Праведного Митрополита. Незважаючи на дощову погоду, взяти участь у церемонії, спільно помолитися, прийшли понад десять тисяч львів’ян і гостей міста. Багато людей було у вишиванках. Панував піднесений настрій. Новенький бронзовий монумент приємного золотавого кольору звільнили від покриття ще напередодні. Тож багато хто зміг нарешті оцінити художні якості скульптури і загалом ансамблю площі.

Оновлена площа Святого Юра стала безумовною окрасою Львова. Бронзову скульптуру Митрополита органічно доповнює викладений бруківкою і помережаний зеленими травниками зі світильниками громадський простір, який з’явився замість проїзної колись вулиці. Без сумніву, у “площі №1 Львова” - перед пам’ятником Шевченку - з’явився своєрідний конкурент. Попри віддаленість від центру, на Святоюрській горі створився особливий мікроклімат, який приваблюватиме людей. Адже коли “забрали” проїзну вулицю, відкрився чудовий вид на сам собор Св. Юра, який раніше був “непомітний”.

Тож неможливе стало можливим — в аврально короткі терміни і, як стверджують у кулуарах, практично в борг, пам’ятник Митрополиту таки постав у Львові. Як студенти встигають в останню ніч перед екзаменом вивчити всю програму за рік, так і тут встигли! Приємно дивує, що недоробки на відреконструйованій площі були мінімальні — по боках не всюди доклали бруківку, не на всі клумби висадили зелень. Але це й добре, бо люди добряче потопталися по тих клумбах... Загалом організація заходу була непоганою. Людей швидко пропускали на площу через п’ять “рамок”, перед якими перевіряли вміст сумок. Збоку встановили десять біотуалетів, чергувала “швидка”. Хід Богослужіння, виступи достойників можна було бачити на великих екранах. Після закінчення дійства на найближчу зупинку громадського транспорту, як по команді, подали декілька тролейбусів, було багато маршруток. Єдиний “мінус” — організатори не домовилися із “небесною канцелярією”, тож люди закривали собі вид на дійство великою кількістю парасоль.

Участь в урочистостях взяв президент України Петро Порошенко із першою леді Мариною Порошенко. Президентська пара добряче вимок­ла під дощем, бо парасолі над ними ніхто не тримав... Порошенка з дружиною і Блаженнійшого Святослава люди на площі зустріли аплодисментами. Також було багато духовенства різних конфесій - архієреї Священного синоду УГКЦ, представники римо-католицького єпископату, Вірменської церкви та ін. Серед київських гостей — віце-прем’єр з гуманітарних питань, міністр культури В’ячеслав Кириленко. Трійця львівських очільників — голова ЛОДА Олег Синютка, голова Львівської обл­ради Петро Колодій, міський голова Львова Андрій Садовий. Глава держави, з усього видно, був у доброму гуморі, усміхався. “Кожна добра справа починається з дощу, якщо іде дощ — це добрий знак”, - пожартував Порошенко на початку своєї промови. Наголосив, що надзвичайно вдячний Папі Римському Франциску за те, що Апостольська столиця зробила важливий крок у процесі беатифікації Владики Андрея і визнала його чесноти. “Сьогодні ми з вами відновлюємо історичну справедливість, нарешті відкриваючи монумент Шептицькому у Львові, - сказав президент. - Такі люди, як Владика Андрей, становлять золотий запас України. Здійсниться пророцтво Андрея, яке він виголосив у свій передсмертний час: “Україна увільниться від упадку і стане державою могутньою, об’єднаною, величавою, яка буде дорівнювати іншим високорозвинутим державам. Мир, добробут, щастя, висока культура, взаємна любов і згода пануватимуть у ній”.

Глава УГКЦ Блаженнійший Святослав у своїй промові нагадав довгу і багатостраждальну історію встановлення пам’ятника Шептицькому у Львові. “Історія встановлення пам’ятника Митрополиту — це історія боротьби українців за свою свободу, невід’ємна частина національно-визвольних змагань, - сказав Глава УГКЦ. - Цього року минає 80 років, як у Львові вперше побачив світ пам’ятник Шептицькому. Це було у 1935 році, у 30-ту річницю утворення Національного музею у Львові та у 70-ті роковини з дня народження великого Митрополита. Пам’ятник постав як знак вдячності українських митців, автор — Сергій Литвиненко. Пам’ятник поставили на подвір’ї Нацмузею, але він недовго там простояв. Іншого місця для монумента Андрею в той час у Львові не знайшлося. Митець міжвоєнного львівського модерну Андрій Коверко збудував інший пам’ятник - ще за життя Митрополита Андрея, його бачив сам Митрополит. Але й тоді для цього пам’ятника не знайшлося місця, крім іншого подвір’я — Львівської богословської академії. Але радянська орда знищила і його...”

За словами Глави УГКЦ, Митрополит Андрей зображений не у вигляді тріумфального Князя Церкви у розкішних архієрейських шатах, а у вигляді вбогого монаха, підперезаного шкіряним ременем. Він, як Мойсей українського народу, сходить зі Святоюрської гори, наче з українського Синаю, після не сорокаденної, а 80-річної молитви і стояння перед Божим обличчям. “Праведний сину Божий, Митрополите Андрею, молися за всіх нас”, - закінчив свою промову Блаженнійший.

З досьє «ВЗ»

Бронзова скульптура Митрополита Андрея Шептицького має 3,6 метра заввишки, стоїть на гранітному стилобаті (постаменті), орієнтована на південний схід. Загальна висота композиції з базисною частиною в камені — до 5,8 м. Видатки на реконструкцію (відновлення) площі Святого Юра зі спорудженням пам’ятника Митрополиту Андрею Шептицькому передбачені у бюджеті міста Львова, становлять 30 млн. грн.

Фото Ігоря МАРКІВА

Схожі новини