Передплата 2024 ВЗ

У КСУ оприлюднили висновок правової експертизи щодо змін до Конституції

  • 27.07.2015, 13:18
  • 2 858

Уже є висновок правової експертизи щодо змін до Конституції.

Управління правової експертизи Конституційного суду не бачить порушення прав громадян у зв'язку із запропонованими змінами до Конституції в частині визначення окремим законом щодо управління в окремих районах Донбасу.

Як передає "УНІАН", про це йдеться у зачитаних сьогодні на засіданні Конституційного суду положеннях висновку Управління правової експертизи КСУ.

Зокрема, в документі висловлені застереження. В одному із застережень йдеться про те, що застосування в новій редакції частини 2 статті 142 Конституції України формулювання, за змістом якого префект зупиняє дію актів місцевого самоврядування, викликає зауваження, оскільки уможливлює зупинення дію актів не лише органів місцевого самоврядування, а й територіальних громад і голів громад. У висновку сказано, що ця норма потребує конкретизації і редакційного доопрацювання.

В той же час, згідно з висновком, щодо доповнення розділу 15 під назвою "Перехідні положення" Конституції України пунктом 18-м, то, на думку управління, "воно спрямоване на утвердження прав громадян в окремих районах Донецької і Луганської областей на реалізацію прав і свобод громадян, які проживають в інших регіонах".

Суддею-доповідачем у справі є суддя Конституційного суду Михайло Гультай.

Як повідомлялося, сьогодні Конституційний суд України розпочав розгляд справи за зверненням Верховної Ради про надання висновку щодо відповідності законопроекту про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади вимогам статей 157 і 158 Основного Закону.

16 липня Верховна Рада направила до КС проект змін до Конституції України щодо децентралізації влади (№2217а) для одержання висновку щодо відповідності вимогам статей 157 і 158 Основного Закону. За це рішення проголосували 288 народних депутатів.

Схожі новини