Передплата 2024 «Добра кухня»

Кернес forever? або Чому Банкова заплющує очі на харківський ГЕПАтит

Коли у справі Геннадія Кернеса змінили судову «прописку», перенісши слухання з Дзержинського суду у Харкові (який прозвали «Печеркою» імені Гепи) до Полтави, навіть затяті скептики угледіли в цьому обнадійливий знак.

Нарешті, мовляв, і проти гартованого кернесівського лома знайдуть прийом: цього разу мерові сухим з води не вийти. Але минув місяць, другий, третій, а суд — як застопорило. Гепа примудрився і полтавську Феміду на короткий повідок посадити. З такою юридичною грамотністю, що не придерешся.

Судове засідання одне за одним переносять: то через неявку підсудного (якому терміново знадобилося на лікарняне до Італії), то через загрозу його життю (у натовпі під будівлею суду, мовляв, озброєного чоловіка засікли), то через «поважну» відсутність кернесівських адвокатів, а то через те, що їм забракло часу на ознайомлення зі справою. Чи не зірвуть наступне судове засідання, заплановане на 28 липня, - питання на засипку. Харківський мер демонструє такі дива непотоплюваності, що скоро на його честь «бородатий» анекдот про пам’ятник перефразують: «Та хто ж його посадить — він же Кернес?!». Ось тільки секрет живучості Гепи, кажуть знавці політичних залаштунків, слід шукати не лише в його юридичній «конторі», а й на Банковій. Останні рішення контрольованої Кернесом Харківської міської ради лише підтверджують це, заявив в інтерв’ю «ВЗ» журналіст і координатор харківського Євромайдану Володимир Чистилін.

- Так, у Кернеса, мабуть, одна з кращих в Україні юридичних служб, де працюють найкращі адвокати-фахівці, - каже Володимир Чистилін. - Зрештою, і він сам добре знається в юридичних питаннях. Тому просто так, голими руками його не візьмеш. На жодних сумнівних документах він не залишав своїх підписів. Тож, коли за справу взялася прокуратура, почалися проблеми у чиновників, які напряму «засвітилися» в оборудках. Хоча було зрозуміло, за чиїми вказівками вони діяли. Сам же мер виходив сухим з води (у кримінальних справах щодо багатомільйонних розкрадань комунальними підприємствами Харкова Кернес не фігурує, йому інкримінують незаконне позбавлення волі і катування активістів харківського Євромайдану. - «ВЗ»). Думаю, ще одна причина, чому Кернес досі на волі, - домовленості між ним і президентською Адміністрацією. Це проглядається, зокрема, і на прикладі останніх рішень Харківської міської ради. Питання щодо визнання Росії країною-агресором двічі не вносили у порядок денний. А після публічного звернення губернатора зібрали екстрену сесію, і депутати (а Кернес повністю контролює міську раду) проголосували «за». До того ж мер особисто наполягав на присвоєнні главі президентської Адміністрації Борису Ложкіну звання «Почесного громадянина Харкова».

- Тобто чутки про те, що Кернесу на Банковій покровительствує харків’янин Ложкін, не безпідставні? (Коментуючи рішення щодо присвоєння главі АП звання «Почесного громадянина Харкова», нардеп Антон Геращенко згадав дивний нічний візит Кернеса на Банкову, після якого ще за часів прокурорства Віталія Яреми кримінальну справу проти харківського мера «почали спускати на гальмах»).

- Звичайно. І вже сьогодні очевидно, що Кернес таки братиме участь у виборчій кампанії. Причому, за рахунок у тому числі і фальсифікацій, може виграти мерські вибори у першому турі.

- Навіщо Кернесу покровительство Банкової, зрозуміло. А ось чим керуються у президентській Адміністрації, розмінюючи свою і без того підмочену репутацію на «вольну» для Кернеса?

- На Банковій намагаються наразі не чіпати регіони, на які є вплив, які під контролем. Ситуація на Одещині, Закарпатті диктувала одну лінію поведінки. У Харкові ж відносно спокійно як для прифронтового міста, де поруч - Росія, АТО. Кернес тут справді контролює все. У губернатора теж ситуація під контролем. Банковій вигідна така стабільність. Там розуміють, що законних підстав, точніше — залізної доказової бази для того, щоб посадити Кернеса наразі немає. А якщо б його і закрили, ситуація була б непередбачувана. Почалися б такі тілорухи... Кернес так просто не здасться. Але його індульгенція тимчасова. Навіть якщо він стане мером знову, думаю, ненадовго. Під Кернеса і далі копатимуть. У цьому зацікавлено багато людей, у тому числі і міністр внутрішніх справ Аваков, і Генпрокуратура. Коли буде достатня документальна база для того, щоб довести справу Кернеса до кінця, це використають. Можливо, через півроку-рік.

- Ви згадали про Авакова. Колись у них з Кернесом теж альянс був. А тепер - словесна «поножовщина» (Кернес навіть звинуватив міліцейського міністра у причетності до замаху на нього).

- У різні часи по-різному було. Свого часу вони були бізнес-партнерами. Разом тримали найпопулярніший сьогодні телевізійний «7 канал», який у часи Помаранчевої революції вмикав «5 канал». Кернес навіть у помаранчевому шарфику засвітився. Ще 2005 року у них з Аваковим були нормальні стосунки. А потім, коли Аваков став губернатором... Знову ж таки, це бізнесові інтереси. Кернес розраховував на більше. Він - людина без принципів, завжди шукав, де йому краще буде. Так і Добкіна знайшов.

- Добкін зберіг вплив в області?

- Майже ні. Він контролював обласну раду. Але нинішній губернатор Ігор Райнін, коли прийшов на цю посаду, «підім’яв» під себе навіть чиновників, які під час Революції гідності одягали футболки з написом «Беркут». На відміну від міської, обласна рада швидко проголосувала за визнання Росії країною-агресором і взагалі голосує так, як треба губернатору. Отож Добкін не є на сьогодні впливовим політиком. Драйвер процесів у Харкові - Кернес. Під нього зараз буде усе робитися на виборах. І під партію «Відродження», яку він теж, по суті, тут контролює.

- Кернес зробив ставку на «Відродження» (дітище екс-регіоналів Хомутинніка і Веревського пов’язують також з олігархом Ігорем Коломойським), дистанціювавшись від «Опозиційного блоку»?

- Він має свою популярність, яка вища за популярність і «Опозиційного блоку», і «Відродження». Якби не заборонили участь у місцевих виборах блокам і був би «Блок Кернеса», то набрав би відсотків 60 голосів. Думаю, все ще відбуваються перемовини, в якому форматі підуть на вибори у Харкові колишні регіонали. Або буде жорстка вертикаль і всі увійдуть у «Відродження». Або інший варіант. Але все одно локомотивом є Кернес.

- Тобто шанси, що Харківська міська рада після жовт­невих виборів стане синьо-жовтішою, примарні?

- Тут проблема ще й у тому, що партій демократичного спрямування у нас, по суті, немає. Парламентські сили у Харкові дуже слабенькі, швидше - формальні. А вибори тепер - партійні. Тобто у громадських активістів, волонтерів немає можливості самим висуватися. Потрібно або примикати до партій, в яких працюють все ті ж методи (продаж місць у списку і так далі), або створювати якусь свою, регіональну політичну силу. Боюся, на виборах у Харкові буде адмінресурс як з боку мера, так і з боку губернатора, який очолює обласну організацію партії Порошенка. Хоча, сподіваюся, новообрана міська рада все одно буде кращою, ніж теперішня.

Немає, на жаль, і такого лідера демсил, який міг би поборотися з Кернесом. Це теж — проблема. Навіть останніми подіями місто так і не народило таку потужну постать. На цих виборах опонентом Кернеса, можливо, буде Олександр Давтян, голова міської організації партії Порошенка. Є сподівання, що одним туром мерські перегони не закінчаться. І дуже важливо, хто стане цим другим учасником. Важливо на перспективу. Швидше за все, нинішні вибори Кернес виграє. Але після адмінреформи будуть нові. Або, можливо, силові органи знайдуть достатньо доказів, щоб усунути Кернеса від влади ще раніше. І дуже важливо, хто прийде після Кернеса.

- Чим обумовлена мерська популярність Кернеса? Харків’яни що - за Януковичем скучили?

- Менталітет людей важко змінюється. Вони прагнуть сильної руки, хорошого господарника, яким позиціонує себе Кернес. У чому виявляється ця господарність? У зовнішній показусі — чистота, квіти, лавочки, парадні вивіски, фасади... Для туристів Харків виглядає навіть краще, ніж Київ. Кернес — маленький Янукович, під нього тут — уся система. І люди бояться (часто чую про це у транспорті, на ринку, бабусі на лавочках говорять), що якщо Кернеса не стане у Харкові, то ледь не завтра тут будуть російські танки. Він — як гарант стабільності. Люди звикли навіть до такої поганої, але стабільності. Вони нічого не хочуть змінювати в принципі.

Схожі новини