Передплата 2024 «Добра кухня»

Трибунал для «БУКових» душогубів

Якщо Росія не причетна до збиття малайзійського «Боїнга», то чому так вперто протестує проти міжнародного суду над винуватцями катастрофи?

Рік тому, 17 липня 2014 року, у небі над Торезом обірвалося життя 298 пасажирів авіалайнера, який прямував з Амстердама (Нідерланди) в Куала-Лумпур (Малайзія). Попри те, що кривавий слід від цієї жахливої катастрофи тягнеться до Росії, у Білокам’яній продовжують цинічно віднікуватися, не гребуючи ні маразматичними версіями, ні сфальшованими доказами у своє виправдання. Поки Рада безпеки Нідерландів, під керівництвом якої проводили міжнародне розслідування трагедії з «Боїнгом», готує остаточні висновки щодо авіакатастрофи, російська сторона строчить свої доповнення та поправки, огризаючись при цьому на міжнародні клопотання про трибунал для винуватців 298 смертей у небі над Донбасом.

Вже через кілька місяців після трагедії у багатьох виникло запитання: чому так довго триває слідство? Причин затяжного розслідування зі самого початку було чимало. Перша — обмежений доступ до місця катастрофи на контро­льованій бойовиками території. Навіть уламки літака вдалося не всі зібрати (частину — місцеві мародери на металобрухт розтягнули, а деякі фрагменти поспіхом вивезли до Росії). Чимало часу знадобилося експертам на те, щоб зібрати й опрацювати матеріали, які могли б прояснити причини катастрофи і стати доказами у справі. У прокуратурі Нідерландів заявили, що йдеться про більш як мільйон документів, фото- та відеофайлів. Красномовним є той факт, що російські спецслужби намагалися незаконно заволодіти зібраною у ході міжнародного слідства інформацією - через злам і проникнення у комп’ютерні системи нідерландської поліції та прокуратури.

Не останню роль у затримці розслідування відіграли і намагання Росії завести експертів у глухий кут, підкидаючи усе нові версії трагедії з «Боїнгом» і нових «липових» свідків. Мовляв, перевіряйте, а ми за той час ще щось вигадаємо, аби російські сліди замести. То підчищали в Інтернеті пости бойовиків про збитий український Ан-26, який виявився пасажирським лайнером (викладену у мережі інформацію підтверджували перехоплені СБУ телефонні переговори терористів). То «малювали» докази (фальшиві радіолокаційні і супутникові дані), що малайзійський «Боїнг» був збитий українським винищувачем. Хоча експерти в один голос заявляли: Су-25 фізично не здатен збити ціль на 10-кілометровій висоті, бо призначений для польотів на малих і середніх висотах. Та й те, що «Боїнг» розлетівся на шматки, підтверджувало: літак був збитий ракетою системи не «повітря-повітря», а «земля-повітря».

Коли стала очевидною безглуздість російської версії про повітряну атаку малайзійського лайнера, у Москві взялися фальшувати докази на користь іншої кремлівської байки. Мовляв, «Боїнг» справді збили з наземної зенітно-ракетної установки. Але ні до Росії, ні до донбаських «ополченців» вона не має жодного стосунку — смертоносну ракету запустили українські військові.

Рік росіяни вдавали, що документально підтверджені свід­чення обстрілу «Боїнга» з території, контрольованої бойовиками, їх не стосуються. Коли ж у західних ЗМІ спливла інформація, що у підготовленому нідерландськими експертами проекті звіту щодо катастрофи малайзійського авіалайнера висновки зводяться до версії саме про російський ракетний «Бук» і бойовиків, у МЗС Росії «шумиху» здійняли. Заступник міністра Геннадій Гатілов заявив про претензії російської сторони до змісту згаданого звіту (в остаточному варіанті його планують оприлюднити у жовтні) і наполягання внести у нього правки. Вимоги ж щодо міжнародного трибуналу у «боїнговій» справі (у Раді Безпеки ООН вже приступили до попереднього розгляду цього питання) Москва називає «політично нелогічними і контрпродуктивними». «Нас взагалі не влаштовує ця ідея, - заявив Гатілов. - По-перше, розслідування ще триває, жодних висновків остаточно не зроблено. Нідерланди представили проміжний варіант доповіді - це ще не кінець історії. Вони й самі визнають, що остаточно зможуть завершити розслідування і представити доповідь лише до кінця року. Необхідно дочекатися закінчення розслідування, а не приймати поспішні резолюції про створення трибуналу».

Того ж дня стало відомо, що Путін особисто телефонував прем’єр-міністру Нідерландів з претензіями, які публічно озвучило російське МЗС. Очільник Кремля обурювався, що з подачі нідерландської сторони у ЗМІ вкидають версії «боїнгової» катастрофи, які носять «політизований характер». Щодо ініціативи про міжнародний трибунал, Путін повторив гнівний «спіч» Гатілова. Мовляв, ухвалювати такі рішення передчасно і контрпродуктивно.

І чого, питається, у Москві так «занікали» проти міжнародного суду, якщо у катастрофі «Боїнга» звинувачують Україну? Знову «спалилися», запанікувавши.

Тим часом у прокуратурі Нідерландів заявили, що, за результатами розслідування катастрофи малайзійського лайнера, можуть бути висунуті звинувачення не лише у вбивстві, а й у військових злочинах. «Ми не очікували, що просунемося так далеко», - наголосив речник відомства Вім де Бруін.

А тим часом...

18 сімей, які втратили рідних у катастрофі малайзійського «Боїнга», подали до чиказького суду на так званого колишнього головнокомандувача «ДНР» Ігоря Гіркіна. Загальна сума відшкодування, про яку йдеться у позові, - 900 мільйонів доларів. Гіркіна звинувачують у тому, що саме його бойовики збили літак, діючи з благословення Кремля. Адвокат позивачів запевнив, що матеріальне відшкодування — справа непершорядна. «Йдеться, - каже, - не про гроші, а про отримання відповідей від Гіркіна і здійснення тиску на Росію, щоб змусити її співпрацювати з міжнародним трибуналом».

Із записів телефонних розмов бойовиків, які оприлюднила СБУ:

- Только что сбили самолет. Группа «Минёра». За Енакиево упал.

- Лётчики? Где лётчики?

- Поехали искать и фотографировать сбитый самолет. Дымится...

***

- Значит, это «чернухинские» сбили самолёт. С Чернухинского блокпоста. Казаки, что на Чернухино стоят.

- Самолёт рассыпался в воздухе, в районе шахты «Петропавловской». Первый «двухсотый», нашли первого «двухсотого». Гражданский. Короче, стопудово гражданский борт.

- Народу много там?

- Та п...ц! Обломки прямо во дворы попали.

- Борт какой?

- Ещё не разобрался. Я ещё не был возле основной части. Только вот смотрю там, где начали первые тела падать. Там остатки внутренних кронштейнов, кресла, тела.

- Из вооружения есть что-нибудь?

- Вообще ничего. Гражданские вещи, медицинские ошмётки, полотенца, туалетная бумага.

- Документы есть?

- Да. Индонезийского студента есть. Из университета Томпсона.

***

- По этому самолёту, сбитому в районе Снежного - Тореза. Это оказался пассажирский. Упал в районе Грабово. Там море трупов, женщин и детей. Сейчас казаки там смотрят это всё... Завозили шпионов, не знаю. Нех…й летать, сейчас война идёт.

​Фото з архіву «ВЗ»

Схожі новини