Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Укроп, Редиска і Хрін Всім...

Перегони у Чернігівському окрузі – маленька репетиція великого політичного побоїща

Коли наприкінці березня президент призначив нардепа Валерія Куліча керманичем Чернігівської облдержадміністрації, ніхто і не підозрював, який політичний коктейль Молотова вибухне у «рідному» окрузі новоспеченого губернатора. Чернігівцям і на думку не спадало, що звичайні довибори у їхньому місті вже на старті кампанії шумітимуть на всю Україну — антирекордами, немістечковими «договорняками», скандалами і брудними технологіями. Що перегони у вакантному окрузі стануть не просто битвою за місце під парламентським куполом, а політичною коридою з випробуванням сил і ресурсів (від «гречаного» до адміністративного) перед прийдешніми місцевими виборами. Судячи з чернігівської репетиції, у жовтні буде таке політичне місиво, що мало не здасться.

Щойно «намалювалися» прізвища головних претендентів на депутатське крісло по 205-му округу, як стало зрозуміло - кампанія буде з громом і блискавками. Ще б пак: в одному куті рингу — людина Порошенка (голова Держ­управління справами Сергій Березенко), в іншому — Коломойського (екс-зам очільника Дніпропетровської ОДА Геннадій Корбан). І без афіш не важко було здогадатися: довибори у Чернігові стануть черговим раундом жорсткого протистояння між президентом і відставним губернатором-олігархом.

Подейкували, що спершу противники намагалися домовитися у роздягальні. Ініціатором буцімто була команда Коломойського, яка запропонувала Банковій бартер: неучасть Корбана на довиборах у Чернігові в обмін на підтримку «порошенківцями» кандидатури Бориса Філатова (нині — нардеп, за губернаторства Коломойського був його замом) на осінніх виборах дніпропетровського мера. Навіть якщо спроба «махнутися» і була, з риторики чернігівської кампанії зрозуміло: удачею вона не увінчалася. Поки Корбан вправлявся у білбордових і фейсбучних «компліментах» на адресу Березенка (у стилі «Укроп проти Редиски», «холуй президента», «30-річний сопляк»), на Банковій взялися пристрілювати свої технології. І понеслося: технічні кандидати, «двійники» у списках, клоуни на виборчій арені...

У Березенка — жодного «клона», тоді як у Корбана — одразу два. Щоб насолити ставленику Коломойського, з Києва виписали парочку безробітних з «правильними» прізвищами. Надкушувати корбанівський електорат будуть Геннадій Карбан і Галина Корпан.

Не обійшлося і без шоу-програми з репертуару «Дурнєв і Ко». На минулих парламентських виборах ці клоуни розважали виборців в одеському окрузі Ківалова. Тепер телеведучий Олексій Дурнєв на пару зі столичним блогером Крус Крусом відпрацьовують свій номер у Чернігові, під лозунгом: «Хрін усім!». Це на сцені Крус Крус — Супер Маріо (у костюмі геймерського героя засвітився з Дурнєвим в Одесі). А в миру він — Олександр Барабошко, той самий, якого міністр інформполітики Юрій Стець (у миру також — кум президента) записав до себе у радники, призначивши командувачем «Інформаційних військ». Щоправда, у цьому статусі Барабошко протримався лише два тижні. А тепер ось разом з Дурнєвим сплив кандидатом у депутати по Чернігівському окрузі. Як сказав би небезвідомий «телекілер» Кисельов: «Совпадение? Не думаю».

А з «підсадними» кандидатами (для «мочилова» конкурентів і збільшення свого представництва у виборчкомах) як постаралися? Нафарширували ними кампанію так, що кандидатський список до рекордних 127 прізвищ розрісся. Щоб вмістити їх у бюлетені, доведеться метрові «простирадла» друкувати. Такого за всю історію українських виборів не було! Список був би ще дов­шим, якби в останній день для подання документів на реєстрацію Центрвиборчком не зачинили на «бомбову» перевірку. Після вечірнього повідомлення про замінування приміщення вибухівку шукали так ретельно, що десятеро «ходоків» по депутатський мандат не встигли подати на розгляд ЦВК свої досьє.

Хто б сумнівався, що увесь цей неджентльменський набір виборчих технологій пертиме з усіх дір і на місцевих виборах? І не кілограмами - тоннами. Але повернімося до чернігівських перегонів. Як повідали знав­ці політичних залаштунків, у протистоянні Березенко-Корбан замішаний не лише спортивний азарт (хто кого: Порошенко Коломойського чи Коломойський Порошенка?). У Корбана — особистий інтерес до парламентського мандата, точніше — до депутатської недоторканності, яку цей мандат забезпечує. Здобувши захисну «корочку», екс-зам дніпропетровського губернатора сподівається, мовляв, убезпечити себе від кримінального переслідування (на випадок, якщо через загострення конфлікту з президентом хмари над головами Коломойського і його найближчого оточення згустяться «до не можу»).

На Банковій, кажуть, теж не просто так намагаються пересадити Березенка з «ДУСівського» крісла у депутатське. Готують, мовляв, «достойну» (у порошенківському розумінні) заміну фракційному начальству у Верховній Раді. Ось тільки різні джерела озвучують різні версії, кому саме. Одні твердять, що Юрію Луценку, який вкотре передумав бути керманичем фракції «БПП». Інші кажуть про Ігоря Кононенка (перший заступник голови фракції), якому буцімто готують посаду в уряді.

Зрештою, результати Березенка і Корбана на довиборах у Чернігові стануть міні-замірами рейтингів і ресурсних можливостей для президентської «Солідарності» й «УкрОПу» Коломойського перед місцевими виборами. Добряче зіп­сувати «малину» обом важковаговикам міг би Олег Ляшко зі своєю Радикальною партією, враховуючи, що Чернігівщина — електоральна вотчина «вилоносців». Проте радикали, подейкують, на довиборах вирішили приборкати свою виборчу «хіть» на користь ставленика Коломойського (звісно ж, не за дякую). Якщо так, тоді свого кандидата Радикальна партія швидше для картинки виставила.

Крім «Солідарності», «УкрОПа» і радикалів Ляшка, на довиборах у 205-му окрузі засвітилися ще п’ять партій. Серед тих, хто вирішив нагадати про себе перед місцевими перегонами (висуненням парткандидатів на виборах у Чернігові), - «Свобода» і «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка. А ось у «Самопомічі» взялися прощупувати електоральний ґрунт напіванонімно. У біографії Володимира Зуба (начальник управління охорони здоров’я Львівської міської ради) назва партії присутня. Але балотується «самопомічник» Зуб як самовисуванець.

Чернігівські довибори у цифрах

u Зі 127 зареєстрованих кандидатів Чернігів й область представляє лише 51. 57 претендентів на мандат мають київську прописку. «Заїжджих» зі Львівщини — четверо, з Одещини — троє. По два представники балотуються від Дніпропетровщини, Вінницької, Івано-Франківської та Полтавської областей. Ще по одному — від Маріуполя, Луганська і Запоріжжя.

u Середній вік кандидатів — 37,5 року. Наймолодшому висуванцю — 22, найстаршому — 68.

Схожі новини