Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Шкода, що помер Джек Лондон. Нема кому описати «бурштинову лихоманку» на нашому кордоні...»

Президент Порошенко дав у Львові завдання силовикам: за два тижні перекрити потік контрабанди.

Одним із пунктів робочого візиту президента Петра Порошенка у Львів була нарада із силовиками. “На килим” до глави держави в облдержадміністрацію зібралися представники Генпрокуратури, СБУ, Державної прикордонної служби, Міністерства внутрішніх справ, керівники держадміністрацій Волинської, Закарпатської, Івано-Франківської Рівненської, Чернівецької та Львівської областей. Тема наради — боротьба із корупцією і контрабандою у західному регіоні.

«Значна частина населення західного регіону живе за рахунок незаконної діяльності — контрабанди, незаконної міграції, видобутку корисних копалин, — звітував заступник голови СБУ Віталій Яловенко. — Найбільший суспільний резонанс викликає переміщення бурштину через кордон. Уже двадцять років діють різні схеми, виникли збройні угруповання “охоронців бурштину».

Про різні схеми незаконного перевезення товарів через кордон розповів заступник голови Державної фіскальної служби Костянтин Лікарчук. “Класичний приклад — айфони, — каже чиновник. — Жоден магазин у Львові не надасть вам нормальних документів. Усі айфони завезені незаконними шляхами”. На що президент зауважив: кожен айфон має свій номер, який реєструється на кордоні, а якщо не зареєстрований, його треба відключити, поки власник не заплатить мита. На горіхи від президента дісталося і прикордонникам: “Без участі прикордонників на заході і в портах жодна контрабандна операція здійснюватися не може!”

Одним із шляхів боротьби з контрабандою Порошенко бачить збільшення кількості спільних пунктів пропуску на держкордоні України. Порошенко уже говорив із губернатором Одеської області Михаїлом Саакашвілі про те, що відсоток від збільшення надходжень від митниці треба скеровувати на будівництво доріг у регіоні. Те саме — на Львівщині. Першочергово ці кошти будуть скеровані на дорогу Львів-Радехів -Луцьк і на Славський напрямок. “Щоб губернатори були вмотивовані боротися з контрабандою, а не захищати контрабандистів”, — наголосив президент.

Про контрабанду бурштину йшлося найбільше. За словами президента, у нас 90% бурштину видобувається нелегально. “Жодна артіль із видобутку бурштину не працює без “даху” СБУ, прокуратури, міліції, є “дах” і на рівні ОДА, — сказав Порошенко. — От така в нас координація і взаємодія усіх органів влади. Миритися з цим я не збираюся! Якщо мене доведете до цього, під’їду якось в одну з областей без президентського кортежу і покажу вам, хто там що “кришує”! Даю два тижні, щоб ви скоординували свої дії в позитивному напрямі. Ситуацію із бурштином сприймаю не лише як екологічну катастрофу, а як фінансування тероризму. У нас мільйони доларів йдуть на підтримку незаконних збройних формувань. Куди вони потім розвернуть зброю і скільки поляже під цими кулями? Це буде на чиїйсь совісті. Хтось цей бурштин купує, а силові структури і місцева влада — “у частці”. Маю інформацію, що грошові потоки йдуть “нагору”. Це пляма на мундирі кожного з силовиків. Якщо не зможете знайти вихід — вважатиму це зрадою Україні”.

“Ставлю завдання перед митницею, прокуратурою, прикордонниками та іншими силовими органами — припинити цей перманентний “фестиваль” конт­ра­банди на західному кордоні, — наголосив Порошенко. — За цей рік нічого не змінилося. Своєю неузгодженістю дій ви нагадуєте Лебедя, Рака і Щуку. Шкода, що помер Джек Лондон. Нема кому описати ту “бурштинову лихоманку”, яка у нас відбувається. “Золотій лихоманці” і не снилося!”.

Схожі новини