Передплата 2024 «Добрий господар»

«Пам’ятнику — так, дорозі — ні!»

Пристрасті довкола будівництва пам’ятника Митрополиту Шептицькому розпалюються

Активісти громадської організації “Врятуй сквер Святого Юра!” у понеділок, 15 червня, влаштували гучний мітинг на площі Ринок. Молодь, більшість якої — студенти, виступають проти вже погодженого проекту реконструкції площі Святого Юра, який передбачає задля встановлення пам’ятника Митрополиту Шептицькому вирубування дерев у сквері навпроти собору. Активісти наголошують, що вони не виступають проти встановлення пам’ятника Шептицькому, але хочуть унеможливити знищення зелених насаджень, більшість з яких ще “пам’ятають” Шептицького. Адже автор скверу — відомий ландшафтний архітектор минулого століття Арнольд Рьорінг. Ще один негатив проекту - перенесення вулиці Листопадового Чину ближче до корпусів НУ “Львівська політехніка”. Це, на думку протестувальників, створить небезпеку для здоров’я студентів, які звикли на перервах між парами масово відпочивати у цій зеленій зоні. Опоненти такої думки — релігійні діячі, громадські церковні організації, наближені до УГКЦ, яка, власне, і є замовником будівництва пам’ятника.

Акція на площі Ринок перетворилася на взаємне перекрикування протиборчих сторін. Якби не десяток міліціонерів, дійшло би до бійки... Активісти ГО “Врятуй сквер Святого Юра!” добре підготувалися — створили сайт, сторінку в соцмережах, виготовили футболки з логотипом, озброїлися мегафоном і плакатами з написами: “Пам’ятнику — так, переносу дороги — ні!”, “Досить прикриватися Шептицьким!”, “Шептицький не нищив би Рьорінга!”. Перед входом до Ратуші розклали “інсталяцію” зі зрубаного гілляччя, поклавши зверху плакат “Взяв і зрубав?”. Не обійшлося без політичного аспекту: на деяких плакатах фігурувала критика на адресу ВО “Свобода”. Таким чином депутатській більшості закидали, що вона проголосувала за перенесення дороги і вирубування скверу.

“Позиція “Свободи” така: пам’ятник Шептицькому у Львові має бути побудований і сквер має бути приведений у відповідність до того вигляду, яким він був за життя Митрополита, - розповів “ВЗ” депутат Львівської міської ради від ВО “Свобода” Любомир Мельничук. - Ми прийняли таке рішення на сесії. Як би це не хотіли завуа­лювати, але насправді за цією акцією “стирчать вуха” Садового. Це видно хоча б із того, що деякі з організаторів акції — помічники депутатів від “Самопомочі”. Це відповідь пана Садового на ті 20 тисяч звернень, які ми передали йому на сесії, - з позицією церковних громадських організацій: якщо не буде встановлений пам’ятник Шептицькому і не реконструйовано сквер, почнеться збір підписів за відставку Садового”.

Не встиг один із організаторів акції Антон Савіді розпочати розмову із журналістами, як на нього налетіли двоє опонентів із Організації християнських профспілок, озброєні мегафонами. Один із них почав перекрикувати: “Ми сюди прийшли, щоб відстояти цілісність площі Святого Юра. Площа має бути відновлена, так як це було за життя Митрополита (велика площа перед собором, де можуть збиратися тисячі вірян, свого часу радянська влада “перерізала” її дорогою. - Авт.). Ми — за Україну, а всі ці акції керуються з Москви. Молодь сама того не розуміє. Ми не допустимо, щоби ви зірвали зведення величного комплексу Митрополиту Шептицькому!”.

Прихильники реконструкції площі тримали плакати “Не допустимо реваншу московсько-бандитських недобитків!”, “Геть псевдоекологів!”. Захисників скверу обзивали “п’ятою колоною Москви”, стверджуючи, що вони танцюють під дудку російського агресора, який таким чином намагається зірвати вшанування величної постаті Митрополита Шептицького у його 150-літній ювілей. Активісти у боргу не залишилися, скандували “Ганьба!” представникам релігійних організацій. Релігійний діяч не втримався і буцнув мегафоном активіста, зчинилася шарпанина, але їх швиденько розборонили міліціонери.

Учасники акції наголошували, що рішення про реконструкцію скверу було прийнято кулуарно, думка громадськості до уваги не бралася. “Пам’ятнику — так, дорозі — ні!”, - скандували. Вимагали, аби до них вийш­ли міський голова Андрій Садовий, головний архітектор міста Юліан Чаплінський та директор департаменту містобудування Андрій Павлів і почули їхню думку.

“Вимагаємо відновити сквер, оголосити відкритий конкурс на реконструкцію площі Святого Юра, зібрати “круглий стіл”, - розповіла “ВЗ” ведуча мітингу Ірина Янів. - Те, що сквер у поганому стані, не означає, що його треба вирубувати. У всіх цивілізованих країнах при облаштуванні громадського простору беруть до уваги думку мешканців. Наша думка ігнорується. Закликаємо творчу інтелігенцію — скульпторів, художників, архітекторів — об’єднатися навколо цього питання. Треба врахувати інтереси не тільки Церкви, а й студентів “Політехніки” і мешканців навколишніх будинків. Якщо хтось прийде вирубувати сквер, вийдемо на його захист”.

“Нам не перший раз кажуть, що “за нами стоїть Садовий”, - коментує Ірина Янів звинувачення “Свободи” на адресу організаторів акції. - Це не так. Позиція Садового нам не подобається — вона розмита, надто дипломатична. Рівень напруги в громаді такий, що меру треба чітко роз’яснити свою позицію”.

Схожі новини