Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Пан Гі Мун і Петро Порошенко взяли участь у заходах 8 травня

  • 08.05.2015, 18:07
  • 1 607

Генеральний секретар ООН разом із президентом України відкрили інсталяцію "Україна... Війна..." у рамках акції "Маки пам'яті"

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун високо оцінив внесок України у перемогу в Другій світовій війни і запевнив, що Організація і він особисто підтримуватиме нашу державу у її бажанні жити в мирі. Про це він заявив під час відкриття разом із Президентом України Петром Порошенком інсталяції "Україна... Війна..." у рамках акції "Маки пам'яті". "Жертви загиблих не будуть марними, в Хартії ООН йдеться про те, що основна мета — вберегти майбутні покоління від війни", — наголосив він.

Пан Гі Мун висловив солідарність ООН з Україною: "Я тут для того, щоб засвідчити ще раз мою підтримку мирному врегулюванню конфлікту, аби відстояти суверенність, територіальну цілісність та незалежність України". За його словами, ООН та Україна є близькими партнерами. "Україна є країною-засновницею ООН, і протягом 24 років своєї незалежності вона надавала миротворчу підтримку багатьом країнам в рамках численних операцій у всьому світі. І якщо зараз Україна звертається до ООН по допомогу у забезпеченні власного миру та безпеки, я зроблю все від мене залежне, щоб її надати", — заявив генсек, додавши, що "ООН та міжнародна спільнота стоятимуть поруч з українським народом".

Порошенко у свою чергу відзначив, що присутність Генсека ООН у Києві символізує єдність всього світу з Україною. "Ми дуже цінуємо, що в цей день, 8 травня, в День пам’яті і примирення генеральний секретар ООН сьогодні з нами для того, щоб продемонструвати свою рішучу підтримку України і солідарність з Україною".

Інсталяція карти України з арматури, шипів, колючого дроту, що встановили в меморіальному комплексі "Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років", символізує болісний слід, рани, які не загоїлися і через 70 років по тому, як замовкли останні гармати Другої світової. Червоні маки в інсталяції і вінок на монументі "Батьківщини-матері" — міжнародні символи Дня пам’яті і примирення, які символізують тугу та скорботу за жертвами тієї війни.

Джерело: Укрінформ.