Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Перша Вітчизняна: ціна свободи» - на ZIKу телеміст Львів-Київ-Маріуполь

  • 05.09.2014, 21:16
  • 1 875

У неділю, 7 вересня, на телеканалі ZIK о 21:00 розпочнеться телеміст Львів-Київ-Маріуполь «Перша Вітчизняна: ціна свободи»

У прямому ефірі відбудеться своєрідна робоча нарада експертів щодо необхідності організації народного спротиву в Україні сьогодні. Проект продовжує лінійку телемостів ZIKу, покликаних сприяти внутрішньоукраїнській інтеграції та пошуку спільних відповідей на виклики, що нині стоять перед усією країною.

«Наше завдання — завчасу підготуватися до будь-яких, навіть украй драматичних поворотів подій, — пояснює тему телемосту керівник проекту Мирослав Откович. — Серед імовірних сценаріїв — масштабний наступ Росії, окупація сходу із подальшим просуванням ворога всередину країни — на Київ. Треба бути реалістами: лише зусиллями української армії втримати східний фронт і зупинити агресора, що має перевагу у військовій силі, навряд чи вдасться. Тож уже зараз час подумати про масштабний народний спротив, утворення допоміжного війська із добровольців. Наше завдання як журналістів — донести це розуміння до глядачів, поінформувати їх, як діяти у складні моменти, як конкретно можна протистояти ворогові».

Як організовувати загони народного спротиву і хто може їх очолити? Як зробити цей рух ефективним методом боротьби проти ворога? Ще один важливий і дражливий момент — видача зброї мирному населенню. Про це у прямому ефірі на ZIKу говоритимуть військові, учасники АТО, представники Міністерства внутрішніх справ, експерти-міжнародники, а також історики, які нагадають глядачам, як розвивався і діяв повстанський рух в Україні у ХХ столітті і як можна із користю використати цей історичний досвід сьогодні.

За словами Мирослава Отковича, вибір міст для майбутнього діалогу на ZIKу — обдуманий і логічний. Київ — столиця України, яку повинні втримати, не здати за будь-яких обставин. Львів — серце західного регіону, що має стати надійним тилом для фронту. Ймовірно, саме до Львова доведеться перебазовувати військові підприємствакраїни. Окрім того, влада міста вже оголосила про початок організації партизанського руху.

Щодо Маріуполя, то зараз, — переконаний Откович, — це приклад феноменальної готовності мешканців міста захищати свій дім від ворога. Під загрозою штурму маріупольці за лічені години змогли організувати масштабний волонтерський рух. Люди власноруч риють окопи, будують фортифікаційні споруди, готуються до оборони.

У прямому ефірі під час діалогу між містами працюватимуть відомі ведучі ZIKу: у Маріуполі — Дмитро Добродомов, у студії ZIK-Київ — Віталій Крутяков, у студії ZIK-Львів — Ірина Сандуляк.

«Я був у зоні воєнних дій на сході. Найбільше мене вразив бойових дух наших бійців, — каже генеральний директор медіа-холдингу ZIK Дмитро Добродомов. — Готовність захищати свою країну має бути в кожного українця, незалежно від регіону проживання. Треба усвідомлювати, що може настати мить, коли проти ворога доведеться піднятися кожному».

Нагадаємо, що з весни ZIK провів низку телемостів між різними регіонами країни. У березні, коли розпочалася анексія Криму і перші заворушення на сході, ZIK організував діалоги Львова з Донецьком та Луганськом і робив увімкнення кримськотатарського телеканалу АТR (Сімферополь). Також у серпні було проведено «Телеміст єдності: Схід —Захід» між Львовом і Дніпропетровськом та «Діалог Незалежності: Львів — Слов’янськ».

Налагодження діалогу між жителями різних регіонів України заради захисту, об’єднання і розвитку всієї держави — це головна ідея, котру ZIK втілюватиме у своїх проектах у новому сезоні.

Джерело: Прес-служба телеканалу ZIK