Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Адам Міхнік: «Якщо буде рішення саміту НАТО передати Україні зброю, Варшава за це візьметься»

У Львові стартував новий сезон Вуличного університету (публічні лекції на різні теми від відомих діячів). Цього року Університет став міжнародним – до українських діячів долучилися польські.

Першими лекторами університету стали історик, заступник керівника Українського інституту національної пам’яті Олександр Зінченко та польський громадсько-політичний діяч, головний редактор «Газети виборчої» Адам Міхнік. «ВЗ» поспілкувався з паном Міхніком (на фото).

— Українці відчувають себе обдуреними Євросоюзом. Нас залишили сам на сам з російським агресором...

— ЄС у питанні України зробив більше, ніж я очікував, але менше, ніж я хотів би. В цьому сенсі українці абсолютно мають рацію. Євросоюз теж відповідальний за те, що діється зараз в Україні, адже давав надії. А тепер ЄС поводиться так, наче нічого не обіцяв.

— На яку допомогу тепер, після прямої агресії Росії, може очікувати Україна від ЄС?

— Ця допомога тепер не має бути тільки дипломатичною чи символічною. Потрібно значно більше. Якщо буде рішення НАТО на саміті в Уельсі 4-5 вересня про передачу озброєнь Україні через Польщу, про що зараз ведуться розмови, то Варшава за це охоче візьметься.

— Наскільки велика трагедія має ще спіткати українців, аби західні союзники втрутилися в цей конфлікт військовою силою?

— Демократичні країни дуже неохоче вступають у війни у чужих країнах. На Заході багато сил противляться цьому. Для цього має бути велика підтримка громадської думки. Навіть Рузвельт до пори до часу дуже неохоче ставився до вступу США в Другу світову війну. Можливо, якби не Перл-Харбор, то і не вступив би. Певну роль для Заходу в цьому сенсі відіграв теракт проти малайзійського “Боїнга”. Це цілком змінило настрої і ставлення до цієї війни у західному світі. Теракт показав їм, що ця справа значно більшої ваги, ніж вони до того собі уявляли. До того вони дивилися на це як на невеликий локальний конфлікт, до якого вони мають невелике відношення.

— Який ваш прогноз щодо розвитку російсько-української війни?

— У довготривалій перспективі ця війна завершиться катастрофою для Росії. Путін загнав свою країну в нещастя. У короткій перспективі цей конфлікт може мати ще багато драматичних і трагічних наслідків в Україні, бо наразі Путін не виказує бажання зупинятися і припинити війну. Маю надію, що до великого кровопролиття все-таки не дійде.

— Як у Польщі змінилося ставлення до Росії — через українські події та російське ембарго на польські фрукти і овочі?

— Дуже зіпсувалося. Я би хотів, аби поляки розділяли політику керівництва Росії та ставлення до росіян. Не хотів би бачити в Польщі русофобії. На жаль, Путін дуже уперто працює над тим, аби в поляків русофобських настроїв було якнайбільше.

Довідка «ВЗ»

Адам Міхнік (народився 1946 року у Варшаві) — польський громадсько-політичний діяч, журналіст, видавець, дисидент і політв’язень часів соціалістичної Польщі, один із ідейних натхненників «Солідарності». За версією видання The Financial Times, один із 20 найвпливовіших журналістів світу. Засновник і головний редактор Gazeta Wyborcza з 1989 року.