Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Салют» на День Незалежності

Рік тому криміналітет продемонстрував, хто править балом у цій країні

Рік тому, акурат на День Незалежності, в центрі Львова о 14-й годині пролунали автоматні черги. На бруківку пролилася кров. Криміналітет у день головного свята держави показав, що влада не в змозі завадити “мокрим справам”.

Бізнесмен, благодійник, бандит

24 липня 2012 року на вулиці Князя Романа, на світлофорі зупинився позашляховик “Вольво”. Поруч з ним опинився автомобіль “Део Ланос”. Його бокове скло відчинилося, і пролунали автоматні черги. Від отриманих поранень на місці злочину загинув водій позашляховика, відомий у кримінальних колах за прізвиськом Йожик. З важкими пораненнями в голову до лікарні госпіталізували пасажира “Вольво” Володимира Дідуха, більш відомого у кримінальних колах за прізвиськом Вова Морда...

Бандитську кар’єру 45-річний Володимир Дідух розпочав у дев’яностих роках минулого століття. Швець за професією, він тоді потрапив у бригаду злочинного авторитета Птєнчика (роксівсьска бригада), незабаром став його правою рукою. 3 липня 1998 року Птєнчика розстріляли у барі “Східна кухня”, що на вулиці Дорошенка. Після чого Морда сколотив власну бригаду та незабаром став одним з найздібніших рекетирських ватажків.

1 червня 2004 року біля власного будинку Дідуху вперше спробували вкоротити життя. З кущів, що навпроти будинку, пролунали кілька пострілів з пістолета “Люгер”. Тоді відбувся легким пораненням у плече. Після чого переїхав жити до столиці.

Широкому загалові Морда став відомим завдяки президенту Віктору Ющенку. У 2005 році на одній із розширених колегій МВС Ющенко кинув в обличчя міліцейським генералам: “Скільки дивізій вам дати, щоб цієї Морди не було? Це ж конкретна “кликуха” одного з мордоворотів...”

Вову Морду можна вважати щасливчиком. Якщо під час першого замаху він відбувся легким пораненням у плече, то після другої спроби вкоротити йому життя лікарям 8-ї клінічної лікарні міста Львова довелося рятувати пацієнта, якому дві кулі влучили в голову з близької відстані. Стан здоров’я пораненого був настільки критичним, що до палати, де лежав Морда, щодня викликали для останньої сповіді священика.

Та, провівши в лікарні понад місяць, Морда переніс подальший процес реабілітації у власний будинок. Знаючи, що йому поки що протипоказано багато рухатися, підприємець Дідух офіційно звернувся до правоохоронців з проханням надати йому охорону. І, окрім бодігардів з приватної охоронної структури, до охорони тіла Морди долучилися бійці спецпідрозділу міліції “Грифон”. Пройшов ще якийсь час, і Морда поправив здоров’я та повернувся з рідного міста до Києва.

Згадка про нього наводила жах

Убивства на замовлення, як правило, залишається “висяками” на довгі роки. Цьому є логічне пояснення. Про майбутній замах знає дуже обмежене коло людей: замовник, посередник між ним та виконавцем і виконавець. Якщо останнього не вдалося затримати на місці злочину, розкрити такий злочин майже неможливо. Та вбивство і замах на вбивство, що мали місце у центрі Львова в День Незалежності, правоохоронцям вдалося розкрити. З’ясувалося, що на Вову Морду полював кілер на прізвисько Біба.

11 грудня минулого року, близько 19-ї години, у Львові, на вулиці Єфремова, співробітники УБОЗ (управління боротьби з оргзлочинністю) ГУ МВСУ у Львівській області та їхні столичні колеги оточили автомобіль, в салоні якого сиділи двоє людей. Через мить у блокованій правоохоронцями автівці пролунали два постріли. Оточені убозівцями чоловіки вирішили не здаватися живими та вистрелили один в одного. Одним із цих “самураїв” був Біба — легендарний кілер міжнародного масштабу. Другий зловмисник, водій Біби, вижив. Його донині допитують слідчі.

Уперше Біба, він же 53-річний львів’янин Володимир Марко, у поле зору міліції потрапив у 1989 році. Тоді у Львові, на вулиці Гвардійській, у припаркованих неподалік адмінбудинку СБУ “Жигулях” знайшли чотири трупи з кульовими пораненнями. З’ясувалося, що “замочили” злодіїв, які напередодні викрали з помешкання підпільного скупника краденого три трилітрові банки із золотом. При розподілі здобичі бандити не досягли консенсусу, і Біба отримав своє, можливо, перше замовлення на ліквідацію.

Після цього вбивства Марка оголосили у міжнародний розшук. Та Бібі вдалося покинути Україну. За кордоном він зробив дві пластичні операції. Правоохоронці підозрюють, що кривавий слід за цим кілером тягнеться територіями багатьох країн світу. Час від часу Біба повертався в Україну, щоб отримати і виконати замовлення на ліквідацію чергової жертви.

Відомо, що саме цей кілер і його помічник вчинили минулого року невдалий замах на Вову Морду. Є всі підстави вважати, що саме Біба причетний до схожого як дві краплі води на замах на Вову Морду вбивства кримінального авторитета Колі Рокеро (Миколи Лозинського), якого 10 січня 2010 року розстріляли на проспекті Чорновола у Львові. Правоохоронці також припускають, що саме Біба вкоротив 29 листопада 2005 року життя голові спостережної ради “ЕкоЛан” екс-губернатору Львівщини Степану Сенчуку.

Вже доведеним вважають убозівці і причетність Біби до розстрілу в Києві кримінального авторитета Рибки (Віктора Рибалки). 12 травня 2005 року цього авторитета розстріляли у Києві, на вулиці Івана Франка. Коли Рибка виходив з пакетом з білизною із хімчистки, з автомобіля із затемненими вікнами в нього випустили 12 куль з пістолета-кулемета “Скорпіон”.

Чи варто згадувати про криваві події, які відбувалися у День Незалежності минулого року? Варто! Відлуння тих пострілів чути донині. Керівник міліції Львівщини генерал-майор Олександр Рудяк якось при згадці про Бібу зауважив : “Чимало відомих галицьких бізнесменів мали б на колінах дякувати міліції, що досі живі...” Та скільки ще професійних убивць готуються виконати чергове замовлення? Цього літа постріли професіоналів вкорочували життя відомим бізнесменам і представникам місцевої влади в Криму, Запоріжжі, столиці. Де пролунає черговий постріл, нікому не відомо...