Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Скільки ще в ЛОДА правитимуть інтригани і розкрадальники?

Голова Львівської ОДА Віктор Шемчук провів колегію у такому тоні, що декому було непереливки.

Новий губернатор Львівщини Віктор Шемчук перший раз «показав зуби» своїм підлеглим — на останній колегії у стінах Львівської ОДА розпікав їх у безпрецедентно критичному тоні. Найбільше дісталося на горіхи начальнику Служби автомобільних доріг у Львівській області Тарасу Сиротинському та заступнику директора департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей ЛОДА Валерію Потюку (його посада змінилася у зв’язку з реорганізацією, раніше був начальником управління). Губернатор прямим текстом наїжджав на чиновників. Та, зрештою, і було за що…

Наїзд перший:

Віктор Шемчук просить Валерія Потюка «вийти зі стану інтриганства»

Апогеєм критики під час колегії у “Білому домі” стала доповідь Валерія Потюка про охорону культурної спадщини Львівщини. Напередодні колегії (на апаратній нараді) уже відбувся “розбір польотів” щодо скандалів із пам’ятками архітектури, до яких причетний пан Потюк.

Валерій Потюк вийшов на трибуну, щоб розповісти про “досягнення”. Сказав, що проблема з охороною культурної спадщини виникла не місяць—два тому, а тягнеться ще з 1988 року. Відтоді стартувала ліквідація державних ліцензованих закладів, які займалися реставрацією пам’яток. Валерій Потюк назвав культурну спадщину області тягарем, мовляв, п’ятий рік поспіль немає належного фінансування... Торік на ці потреби в обласній програмі мали закласти 28 мільйонів гривень: на ремонт церков, палаців. На паспортизацію одного об’єкта припадає лише 300 гривень. “За ці гроші нічого не зробиш, навіть не доїдеш до об’єкта”, — жаліється чиновник. Його перебив Віктор Шемчук: “Це залежно на чому їхати. Якщо на “Мерседесі”, то цих грошей дійсно замало. Ми звикли до того, що повинні плакати і просити! Я хотів почути від вас пропозиції: яким чином можемо зробити роботу, навіть якщо не все одразу? Сьогодні ми тупцюємо на місці, встрягаємо у незрозумілі конфлікти, вважаємо, що тут усі найрозумніші... Щодо вас — не забувайте, що ви державний чиновник. Ваша інституція повинна працювати, виконувати, зокрема, контрольну функцію. Структура повинна працювати в рамках законів України. Запропонував вам провести реорганізацію, активізувати роботу щодо паспортизації культурних об’єктів. Прийняли рішення про притягнення вас до дисциплінарної відповідальності. Може, це вас спонукатиме до роботи? Через якісь приватні амбіції ми майже рік не можемо мати органу контролю за охороною культурної спадщини. Торік на це було виділено гроші. Але через якісь впертості, особисті приязні і неприязні ми не змогли реалізувати проект. Культурну спадщину Львова ділять на ту, яка подобається Потюку, і ту, яка йому не подобається. Або на людей, які охороняють її з Потюком, або проти Потюка. Давайте відійдемо від приватних амбіцій!”.

Після цього голова ЛОДА закликав пана Потюка вийти нарешті зі стану інтриганства і пам’ятати, що він — державний чиновник. “Розумію, що пан Потюк не пряник і не солодка булка, що його усі мають любити, — зазначив Віктор Шемчук. — Але працювати усі повинні разом!”.

Нагадаємо, у квітні 2013 року через Валерія Потюка виник архітектурно — пам’яткоохоронний скандал. На ім’я міністра внутрішніх справ України Віталія Захарченка та прем’єр—міністра України Миколи Азарова надійшли листи за підписом голови представництва Ради архітекторів Європи (АСЕ) такого собі пана Отто Вульфа. У зверненнях, зокрема, йшлося: “Щодо інформації, наданої начальником управління охорони культурної спадщини Львівської ОДА Валерієм Потюком, до руйнування культурного, й зокрема історико—архітектурного, середовища об’єкта всесвітньої спадщини ЮНЕСКО “Архітектурний ансамбль історичного центру Львова” причетні міський голова Львова Андрій Садовий, начальник управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко…”. Не обійшлося у зверненні і без “наїздів” на Холдинг емоцій “!Фест”, який так не любить пан Потюк. Після критичного листа усі кинулися шукати пана Вульфа, бо раніше про такого ніхто не чув. Після “розшукових заходів” виявилося, що Отто Вульфа у природі не існує...

Наїзд другий:

головного дорожника області запитують в лоб: будете дороги руйнувати чи нарешті будувати?

Не менш напружена ситуація була під час звіту Тараса Сиротинського. Не встиг чиновник вийти на трибуну, як отримав порцію справедливої критики від Віктора Шемчука. Губернатор зазначив, що сьогодні жахливі дороги не проклинає хіба що лінивий. Соціальний вибух в області виник саме через це. Тому керівник організації, який відповідає за стан доріг, повинен вийти до людей і пояснити, чому така ситуація і як з неї вийти. “Хто відповідатиме за те, що нема ні коштів, ні доріг? — запитав Віктор Шемчук. — Кримінальна справа щодо пана Сиротинського перебуває на останній стадії дослідження у правоохоронних органах. Я ще не отримав з Києва погодження щодо його звільнення. Чекаю! Та й взагалі, що ви, пане Сиротинський, збираєтеся робити? Будувати надалі дороги чи руйнувати їх? Дороги — питання національної безпеки”.

Свою доповідь пан Сиротинський почав із ямкових ремонтів, зокрема на трасі Львів—Тернопіль. Віктор Шемчук сказав, що латати ями на трасі — недоцільно, бо дорога знову розсиплеться. Дійшло питання до браку грошей. Головний дорожник області бідкався, що “Укравтодор” пообіцяв додаткових 100 мільйонів на реконструкцію (цього року виділили 147 мільйонів). Згадав про борги перед підрядниками. Але це не допомогло. Губернатор назвав Тараса Сиротинського поганим менеджером у галузі, який не вміє вилазити з боргової ями: боргуємо більше, ніж отримуємо з бюджету на ремонт. «Рішення колегії щодо роботи Служби автодоріг Львівської області об’єктивне, — наголосив губернатор. — Роботу структури визнали незадовільною. До 10 червня пан Сиротинський має звернутися до “Укравтодору” за додатковими коштами на ремонт. І нехай спробує провалити... Цього разу точно позбудеться крісла».

Схожі новини