Передплата 2024 ВЗ

Пінзель – у торгово-розважальному центрі

Тернопільські скульптури Пінзеля після Лувру хочуть виставити біля прилавків, а потім – у музеї

У Тернополі вздовж доріг з’явилися біґборди (на фото), які повідомляють, що після виставки у Луврі «тернопільські» (за пропискою) роботи Іоана-Георга Пінзеля виставлятимуть у Торгово-розважальному центрі «Подоляни». «Париж (Лувр) — Тернопіль (Подоляни)» — гордо значиться на рекламному щиті. Як на мене, шокуюча новина.

Що РОБИТИМУТЬ безцінні роботи барокового майстра, які повернулися з каплички Сент-Шапель у Луврі, у великому торговому центрі? Тим більше, що підприємець та меценат Тарас Демкура заздалегідь оголосив, що бере на себе усі витрати щодо облаштування «зали Пінзеля» у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї. Тарас Демкура добре відомий усім, хто шанує спадок Пінзеля, відомий тим, що саме завдяки йому до виставки у Луврі вийшов унікальний альбом «Таїна Пінзеля», а трохи згодом — документальний фільм «Таїна Пінзеля: від Бучача до Лувру». Підприємець підтримав відновлення зруйнованої церкви у Рукомиші, де зберігають скульптуру св. Онуфрія різця Пінзеля. Наступним кроком, про який підприємець говорив публічно, мав стати його подарунок до 100-літнього ювілею Тернопільського обласного краєзнавчого музею, до 23 травня.

То що ж сталося? Чому плани змінились?

Власник ТРЦ «Подоляни» Василь Чубак пояснив «ВЗ» свою ініціативу тим, що до благородної справи підтримки Пінзеля хочуть долучитися підприємці та влада. І тому, за підтримки голови Тернопільської обл­держадміністрації Валентина Хоптяна, 28 квітня відбудеться благодійний вечір — у арт-галереї ТРЦ «Подоляни», де й буде виставлено роботи Пінзеля. Запрошені — дами у вечірніх сукнях, чоловіки у метеликах, дехто у смокінгах — братимуть участь у благодійному аукціоні: купуватимуть малюнки дітей з сиротинців. Благодійний Фонд «Подоляни», яким керує дружина Василя Чубака, Тетяна Чубак, сподівається зібрати близько 200 тисяч гривень. З тим, щоб відремонтувати… «залу Пінзеля», а якщо сподівання виправдаються — то й увесь поверх.

Ідея підприємців зібрати кошти «на Пінзеля» — без сумніву, хороша. У Львові руйнується музей Пінзеля; виглядає руїною костел у Годовиці, де колись був вівтар з семи скульптур — він був центральною композицією виставки у Луврі; потребує реставрації унікальна Ратуша у Бучачі, яку колись прикрашали чотирнадцять скульптур видатного майстра. Тих коштів на порятунок спадку Пінзеля — збирати й збирати. Було б таких людей, готових допомогти, побільше. Але у цій ситуації дивують деякі нюанси. Чи не варто було б почекати місяць — і відкрити виставку Пінзеля у відновленій залі музею? І саме там провести аукціон. Тим більше, що Тарас Демкура вже виділив кошти на реставрацію зали, вже придбав броньоване скло для захисту скульптур, але почати роботи не може, бо плани у влади змінились.

«А що це за торгово-розважальний центр?» — запитала я свою тернопільську товаришку. «Великий центр, — відповіла вона. — Там багато усього. Є крамнички «Брокар», «Інтертоп», «Сільпо», бар «Хмільне щастя»…