Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Українців поділять на «М», «Ж» і «Х»

У біометричному паспорті буде... три статі

Закон про «чиповані» паспорти давно набув чинності, а нових паспортів, як і прогнозували експерти, досі немає. Точніше, вони є, але наразі — лише на папері. Своєю постановою уряд «намалював», як виглядатимуть біометричні паспорти і якою інформацією їх нафарширують. Без сюрпризів не обійшлося. Уважно прочитавши затверджений у Кабміні опис нового українського паспорта, журналіст «ВЗ» знайшла там дуже цікавий рядок про стать. Крім традиційних «ем» і «жо», буде і третій варіант — «ні вашим, ні нашим». У паспорті таких «оригіналів» позначатимуть буквою «Х».

У додатку до урядової постанови так і написано: «Жіноча стать зазначається літерами «Ж/F», чоловіча — «Ч/М». Якщо особа не бажає зазначити свою стать, проставляється позначка «Х». У деяких країнах це давно — звична практика. Але чи приживеться вона в Україні — питання на засипку. Афішувати свою «особливість» у паспорті наважаться хіба що ну дуже вже переконані «нетрадиціонали». Власників такої позначки у «корочці» нетерпимці і на «Х» можуть послати, причому не латинську, а кириличну...

Якщо внутрішніми паспортами з чипами українців можуть «ощасливити» ще цього року (хоча навряд чи, зважаючи на те, що ще навіть тендер на їх виготовлення не провели), то закордонні обіцяють до 2016-го року. І то, якщо з фінансуванням перебоїв не буде.

Зрештою, до нових документів ще й сканери для зчитування з них інформації потрібні. «Як з цим буде, важко сказати. Якби влада відповідально ставилася до ініціативи із запровадженням біометричних паспортів, то хоча б відтермінувала набуття чинності закону — на рік-два, поки не будуть створені відповідні умови, — заявив у коментарі «ВЗ» запеклий критик ідеї з біометричними паспортами в її українському варіанті, заступник голови правління Центру політико-правових реформ Віктор Тимощук. — Не бачу сенсу у нових паспортних документах, якщо їх ніде і нічим буде зчитувати. Хоча, як тільки будуть готові видавати нові паспорти, думаю, почнеться залякування людей. За неотримання паспорта ж передбачений штраф. Коли апетити тих, хто пролобіював закон, задовольняться паспортизацією дітей, новими посвідченнями водія замість старих, то згодом придумають інструмент, як і всіх інших загнати за новими паспортами. Це питання часу».

Схожі новини