Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Після «оптимізації» зникло вісім жеків

  • 24.03.2013, 23:20
  • 3 030

У Львові з метою економії бюджетних грошей реорганізували кілька ЛКП у Залізничному, Шевченківському та Сихівському районах. ЛКП «Привокзальне» об’єднали з ЛКП «Граніт». Житлові будинки, які перебувають на балансі ЛКП «Сріблястий», передадуть на баланс ЛКП «Сигнівка» та ЛКП «Нове», а будинки з балансу ЛКП «Нове» — на баланс ЛКП «Богданівка». Об’єднали ЛКП «Новий Львів» з «Житловик-С», ЛКП «Рясне-403» з ЛКП «Рясне-402». Ліквідовували ті структури, де шкутильгали економічні показники. Перший заступник міського голови Львова Олег Синютка зазначив, що у місті було 51 ЛКП, після реорганізації залишилося 43.

Нововведення не обговорили з експертами, депутатами міської ради. “Пост-фактум” питання винесли на сесію. Доповідав Олег Синютка. Міські райці перенесли розгляд питання на потім, щоб вивчити, що приховується за реорганізацією.

За словами пана Синютки, перевага нововведення в тому, що злиття двох ЛКП в одне дозволяє економити гроші (орієнтовно 45 тисяч гривень на місяць, на рік — 520-540 тисяч), які витрачали на зарплату працівникам установи вищого рангу (директор, заступники, головні інженери, бухгалтери). Ці гроші планують скерувати на ремонт житлового фонду. За півмільйона гривень можна відремонтувати 4 тисячі квадратних метрів покрівлі, десятки сходових майданчиків.

“Єдина проблема, яка може виникнути, — незручність для жителів міста», — «заспокоїв» перший заступник мера. Але переконував, що реорганізація вкрай потрібна, оскільки піднімати квартплату — неможливо. Приміщення, в якому розташовані ліквідовані ЛКП, залишаються робочими, але з обмеженим режимом. Начальник управління житлового господарства Львівської міської ради Юрій Голець додав, що люди й надалі можуть оплачувати за комунальні послуги, отримувати довідки у своєму ЛКП, але в окремі дні та години. Графік роботи буде оприлюднено на дошках оголошення, в комунальній установі чергуватимуть менше працівників, ніж раніше.

Під час реорганізації ЛКП бере на свій баланс житловий фонд ліквідованої установи, техніку, технічний персонал, двірників. Без роботи залишилося лише вище керівництво ліквідованих ЛКП. Юрій Голець зазначив, що з кожного ліквідованого ЛКП звільнили в середньому по п’ять осіб. Зарплата директора ЛКП — майже 3 тисячі гривень.

Львів’яни оцінюють нововведення негативно. Кажуть, що у касах ЛКП довжелезні черги, бо одна установа працює за дві. Добитися викликів технічних працівників для ремонту в будинку стало у рази складніше. В установах пояснюють, що технічний персонал “зашивається” в роботі. Мешканка вул. Ряшівської, 1, пані Люба розповіла “ВЗ”, що уже другий місяць воює з ЛКП “Сигнівка”. “Після того, як до нас приєднали сусіднє ЛКП, не можемо добитися елементарної роботи, — нарікає жінка. — Наприклад, під час сильних березневих снігопадів з даху нашого будинку звисала велетенська бурулька. Я звернулася в жек, пообіцяли, мовляв, завтра прийдемо і зіб’ємо. Не приїхали. Довелося поскаржитися керівнику ЛКП. Але і це не подія-ло. Через кілька днів велетенська бурулька сама впала, пошкодила сателітарну антену на одному з поверхів. Мешканка, в якої через безгосподарність ЛКП вийшла з ладу антена, звернулася зі скаргою, а у відповідь почула: “А у вас був дозвіл на встановлення техніки?”.