Передплата 2024 «Добра кухня»

Одяг та іграшки для сиріт… спалять

Влада фактично заборонила українцям брати гуманітарну допомогу з-за кордону. Європейські благодійні організації збираються подавати до суду

Одяг, функціональні ліжка для хворих, візки та автомобілі для інвалідів... Усе це простоює на митниці від кількох місяців до півроку — в Україну перестали пропускати гуманітарну допомогу з-за кордону. Найгірше, що у вантажах є ліки та продукти харчування, термін придатності яких спливає, поки громадські та благодійні організації безрезультатно намагаються розмитнити допомогу. На складах митниці пліснявіють подарунки для дітей-сиріт, які вони мали отримати ще на Миколая. На кордоні застрягли понад півтисячі вантажів з гуманітарною допомогою.

«У нас застрягли два вантажі, які прибули в Україну ще у вересні та жовтні минулого року. Там меблі, одяг, взуття для соціального гуртожитку — це спільний проект, який ми реалізуємо з міською радою, — каже виконавчий директор ЛМГО «Спільнота взаємодопомоги «Оселя» Олеся Саноцька. — Ми подали документи у Комісію з гуманітарної допомоги при ЛОДА. Вона визнала вантажі гуманітарною допомогою та передала на розгляд у комісію при Кабміні. Там зробили зауваження — попросили вказати вагу вантажу, а не об’єм. Ми подали документи повторно з поправкою, але Комісія уже не встигла їх розглянути, бо її у грудні розформували. Функції Комісії передали Мінсоцполітики лише 1 лютого. Тобто увесь цей час всі гуманітарні вантажі простоювали на митниці. За сприяння Андрія Садового та нардепів нам вдалось отримати наказ Мінсоцполітики, яким наш вантаж визнали гуманітарною допомогою. Але за новими правилами цього не достатньо. Треба отримати погодження ще кількох міністерств. І у Міндоходів нам відповіли, що «вантаж не відповідає критеріям гуманності».

Олесю Саноцьку, як і інших керівників громадських організацій, які залежать від гуманітарної допомоги, найбільше турбує те, що вантажі можуть перебувати на митниці безкоштовно максимум чотири місяці. Далі їх або конфіскують, або треба перевозити на ліцензійний склад, послуги якого обходяться недешево. «Зберігання на складі коштує 80 євро на день. Звідки маємо взяти ці кошти? Наша організація має у власності будинок, у якому живуть бездомні, авто- «пиріжок», на якому розвозимо їжу. Боюся, через штрафи та митні збори ризикуємо втратити наше майно, — каже Олеся Саноцька. — Не вірю, що ця проблема сталася випадково. У мене враження, що це спланована акція, аби зруйнувати громадські організації, а через них і громадянське суспільство».

У владі переконують, що, бло-кую-чи ввезення в країну гуманітарних вантажів, борються з контрабандою. Віце-прем’єр-міністр Сергій Арбузов стверджує, що під виглядом гуманітарної допомоги йде багато товарів, які не мають жодного стосунку до цієї програми. Звичайно, зловживання можуть бути, але це не означає, що країну, де третина людей живе за межею бідності, треба залишати без допомоги.

«Складається враження, що у владі намагаються сформувати якусь чергову корупційну схему. Інакше того, що відбувається, пояснити не можу, — каже віце-президент Асоціації «Родина» Наталія Ярош. — Нам надійшла гуманітарна допомога майже три місяці тому. Це одяг, взуття, іграшки для дитячих будинків сімейного типу, прийомних сімей. Усе це для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Отримуємо небагато — розділяємо по дві тонни на кожну область. Зараз змінюється сезон, діти повиростали зі старого одягу та взуття. Менші дітки доношують за старшими, а старших нема у що вдягнути. Термін зберігання на митниці закінчуєть-ся 20 квітня. Якщо не отримаємо документів, його конфіскують, нам доведеться сплатити вісім тисяч гривень штрафу, а вантаж утилізують. Дитячі іграшки, одяг просто спалять! Наш вантаж — зі Швеції. Вчора спілкувалась по скайпу з представниками організації, що надіслали допомогу. Вони не розуміють, як таке може бути, що вантаж неможливо отримати. Уже звернулись до посольства, звертатимуться до Верховної Ради, Європейського суду. Вони обурені. Кажуть: «Ви хочете в Євросоюз, а у вас таке твориться, що навіть в Африці собі важко таке уявити. Де ваша гуманність?». Наша країна осоромилась на всю Європу».

Наталія Ярош, яка сама є багатодітною мамою (у них дитячий будинок сімейного типу) каже, що їй соромно перед благодійниками. Особливо за дитячі подарунки до Миколая. Ці подарунки шведські діти готували власними руками — у кожному наборі іграшка, зубна паста та щітка, мило. Діти зібрали, що могли. Але старались даремно — через бюрократичну тяганину українські сироти їх так і не отримали. «Найбільше образливо через те, що наші діти не отримали подарунків і від своєї держави. Борючись з гуманітарною допомогою з-за кордону, наша влада не поспішає допомагати», — каже Наталія Ярош.

Обурені ситуацією, що склалась, і у Міжнародному русі «Емаус». «Рух надає гуманітарну допомогу у різні країни світу на різні континенти, і ніде ми не зіштовхувались з такими проблемами, як в Україні», — каже представник руху «Емаус» Герберт Біттер.

А тим часом...

Нерозмитнену гуманітарну допомогу громадські організації переадресували президентові України. «Одна з громадських організацій Херсона очікувала з Нідерландів вантаж. Там були солодощі та інші продукти для дітей. Оскільки вантаж так і не розмитнили, продукти почали псуватися. Після цього громадські організації вирішили змінити адресата. З жовтня 2012 року на кордоні «застрягло» 519 вантажів. Такого досі не було», — сказав кореспондентові «ВЗ» народний депутат України Михайло Хміль.

Схожі новини