Передплата 2024 «Добрий господар»

Вставай, Україно!» буде акцією мирною»

Опозиція знову виходить на майдани

Оголошено національну акцію протесту «Вставай, Україно!». Вона стартує у четвер, 14 березня, проведенням віча у Вінниці. У п’ятницю зібрання національно-демократичних сил пройде в Ужгороді, у суботу, 16 березня, лідерів опозиції прийматиме Львів. За два місяці протестна мобілізація охопить усі обласні центри країни. Фінальним акордом стане всеукраїнський опозиційний марш у Києві, який заплановано на 18 травня, День Європи.

Детальніше про те, за що і проти чого має «вставати» зараз Україна, кореспондент «Високого Замку» розпитував члена Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Володимира Бондаренка.

— Ми не можемо бездіяльно спостерігати за процесами, які ідуть в Україні. А вони — жахливі! Люди відчувають на собі катастрофічний стан справ у державі, однак повної інформації не мають. Стоїмо на межі дефолту, бо є величезні борги державних підприємств, не виконуються державні гарантії перед іноземними інвесторами. У сфері середнього і малого бізнесу відбуваються рейдерські захоплення на користь прибічників президента, його родинного оточення. Влада нахабно ігнорує дотримання Конституції і законів України, нівелює їх. «Відстрілюють по одному» народних депутатів, з допомогою Вищого адмінсуду позбавляючи їх повноважень. Нав’язуються незаконні референдуми, закон про які прийняли кількадесят чоловік з парламентської більшості. Ці референдуми, за задумом їх ініціаторів з Банкової, мають підмінити Верховну Раду, у тому числі у царині творення нової Конституції.

Наші правителі ведуть підпільні переговори зі східними сусідами, російський президент Путін вимагає, щоб законодавчо закріпити так звану оренду нашої газотранспортної системи. Відступ іде у сфері вищої освіти — повертаються до зон хабарництва, непрозорого прийому студентів. Куди не кинь — іде розвал основ держави. Україна скочується до білорусько-російського варіантів розвитку, за яких одній особі підпорядкована поліція-міліція, прокуратура і СБУ обслуговують владу, а не потреби держави, податкова працює не на користь державного бюджету, а в інтересах окремих привілейованих фірм.

Водночас маємо одну відмінність — у нашому парламенті є опозиція. У Білорусі і Росії її уже немає. Втім, команда Януковича поставила завдання будь-що знищити своїх політичних суперників. Людям надувають у вуха ідею позбавлення депутатів їхнього імунітету. Тому й з’явився одіозний законопроект «регіонала» Писаренка…

Нині гостро стоїть питання про те, що Україна може піти у бік від Європи. Незважаючи на євроінтеграційні декларації, влада свідомо робить кроки, які відштовхують Європу від нас, і нас — від Європи.

— На який результат розраховуєте?

— Важливо донести правду про реальний стан речей до людей у кожному будинку, під’їзді. Я на цьому тижні у своєму окрузі провів три зустрічі. Люди багато розпитують, багато дізнаються нового, чого провладні канали і преса їм не розкажуть. Зокрема про те, що у нас специфічним методом удвічі підняли тарифи на електро­енергію, підвищують ціни. Будемо пояснювати, куди дівається газ внутрішнього видобування. Що хтось потроює свої мільярдні статки, а хтось — виживає на останні копійки…

— Чи не ставить опозиція за мету підготовку людей до нового Майдану, нових виборів?

— Може всяке бути. Люди у східних і південних регіонах набагато радикальніше сприймають цю владу, ніж у західних областях. Водночас маємо розчарування у довірі до опозиційних сил. Її треба відновлювати. Жити, як зараз, багато хто не хоче, але вірити також ніхто нікому не хоче...

Сьогодні складно говорити про Майдан. Але згадайте у недалекому минулому скоординовані дії підприємців, які виступали проти податкового преса, протести афганців і чорнобильців. Це налякало владу. Вона боїться спільності таких дій. Наші акції будуть мирними.

— У західних областях проблем з явкою на віче «Вставай, Україно!», мабуть, не буде. Але чи прийдуть до опозиції люди у Донецьку, Харкові, Сімферополі?

— Не зовсім з вами згоден щодо апатії людей на сході чи півдні. Згадайте акції протесту під час парламентських виборів у тому ж Первомайську, на Одещині. Те, що багато виборців не прийшли голосувати за провладних кандидатів, теж свідчить, що не довіряють цій владі, не вважають її своєю, шукатимуть методів боротьби з нею. Життя виховує народ, він прозріває. Шукає відповіді на запитання, чому один купує житлові квартали у Лондоні, а інший — не знає, за що відправити дитину до школи…

— Арсеній Яценюк заявив про соціально-економічний пакет вимог до влади, які вона повинна виконати. Про що йдеться?

— Серед головних наших вимог — скасування пенсійного законодавства, яке грубо порушило права вразливих категорій населення на соціальний захист. Виступаємо і проти податкового законодавства у його нинішньому варіанті, бо воно добиває малий і середній бізнес. Нас непокоїть кабальне трудове законодавство, яке виписується на користь роботодавців, обме­жуючи соціальний захист людей. Ми за відміну дискримінаційного мовного законодавства, яке пригнічує українців.