Передплата 2024 «Добрий господар»

На Власенка прокурори «клепають» три кримінальні справи

А сам він уже поскаржився у Європейський суд

У вчорашній понеділок до Європейського суду з прав людини у Страсбурзі з Києва надійшло доповнення до скарги Юлії Тимошенко — тепер уже про політичний тиск на її захисника Сергія Власенка, якого Вищий адмінсуд України 6 березня позбавив депутатського мандата. Про свого листа у Страсбург повідомив сам Власенко на скликаному брифінгу. Захисник екс-прем’єра каже, що, відібравши у нього посвідчення члена парламенту, ВАСУ порушив ряд положень і статей Європейської конвенції з прав людини, зокрема право на справедливий суд.

Поява ВЛАСЕНКА на людях стала сенсацією, адже до вчора уперто циркулювали чутки, що опозиціонер через загрозу арешту уже виїхав за кордон. Насправді, як запевнив сам Власенко, покидати Україну він не збирається, хоча ймовірність затримання і арешту велика. За словами політика, проти нього за надуманими приводами форсованими темпами «хлопчики з Адміністрації президента» фабрикують три кримінальні справи. При цьому, як можна здогадатися зі слів Власенка, використовують його колишню дружину, яка строчить скарги у ГПУ під їхню диктовку…

Чи заарештують Власенка — у компетенції президента. «Це залежить від того, в якому настрої він прокинеться. В доброму — значить, нічого не загрожує, а якщо в поганому і згадає про Люсю — то начувайтеся», — іронічно відповів екс-депутат.

Нинішній «безмандатний» стан не заважатиме Сергію Власенку і надалі захищати Юлію Тимошенко. Про це він повідомив журналістам. Водночас захисник зазначив: незважаючи на те, що боротиметься за своє депутатство, він не заважатиме приходу на своє місце у парламенті іншого свого колеги з виборчого списку «Батьківщини» (ним повинен би стати 33-річний адвокат з Вінниччини Роман Стаднійчук). Власенко каже, що було б неправильно довгий час позбавляти фракцію ще одного «штика».

А тим часом…

Прокурори «взялися» за адвоката ще одного політв’язня. Йдеться про Олексія Баганця, який захищає колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. У Донецьку, де у «помаранчеві» часи Баганець був прокурором, проводиться масштабна перевірка на предмет виявлення допущених ним порушень. «Компромат» шукають 60 слідчих Генпрокуратури. «Я чув про цю перевірку. Думав, вона пов’язана зі зміною прокурора, але компромат проти мене періодично намагаються знайти, тому не виключаю такої можливості», — так прокоментував новину сам Баганець.