Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Західне» вугілля «східній» владі не потрібне?

Працівники «Львівської вугільної компанії» кілька місяців не бачили зарплати

Поки частина українців підраховує, скільки грошей витратили на свята, шахтарі з Сокальщини сподіваються, що принаймні на Йордан матимуть за що накрити стіл. Новий рік та Різдво люди святкували без копійки. Працівники “Львівської вугільної компанії”, а це понад 1100 людей, востаннє отримували зарплату у жовтні! Доведені до відчаю, кілька десятків людей 15 січня пікетували будівлю Адміністрації президента. Вони вимагали виплатити зароблені гроші та перешкодити закриттю шахт у регіоні.

«Нам ЗАБОРГУВАЛИ 4,6 мільйона гривень за листопад та 4,8 мільйона за грудень. У день, коли ми виїжджали до Києва на пікет, нам заплатили 2,3 мільйона — це половина зарплати за листопад, — каже голова незалежної профспілки Ольга Шкоропад. — Своєчасна виплата зарплати — не єдина наша вимога. Вимагаємо, аби компанія “ДТЕК Західенерго” використовувала 50% вугілля нашої збагачувальної фабрики. Крім того, хочемо, аби влада ввела мораторій на закриття шахт. Адже де гарантія, що крім тих трьох червоноградських шахт, які є у плані ліквідації на цей рік, не закриють і інші? Нас запевняють, що людей з “Візейської”, “Великомостівської” та “Зарічної” переведуть на роботу на шахту “Степова”. Там неможливо буде працевлаштувати усіх! Не можна просто взяти і звільнити людей. Якщо справді шахти вичерпали свої запаси, то спочатку треба було створити робочі місця, на які можна буде перевести шахтарів, а тоді закривати шахти. У Польщі також закривали шахти, але там людей переучували, осіб передпенсійного віку відправляли на пенсію та платили 70% від пенсії. Кого звільняли, давали до 10 тисяч доларів вихідного. У нас же людей хочуть викинули на вулицю. Іншої роботи у регіоні вони не зможуть знайти!”

Нагадаємо, Міненерговугілля розпорядилося ліквідувати у 2013 році п’ятнадцять збиткових шахт, серед яких шість у західному регіоні: шахти “Візейська”, “Великомостівська” та “Зарічна” “Львіввугілля” та шахти №1, №5 та №9 “Волиньвугілля”. Через це лише на Львівщині можуть звільнити 2,5 тисячі гірників. Зважаючи на те, що за рахунок вугілля живе весь Сокальський регіон, через закриття шахт можуть залишитись без роботи і ті, хто далекий від вуглевидобутку. Якщо шахтарі не матимуть роботи і зарплати, не будуть мати заробітку і ті, хто працює у сфері послуг.

Степан КУРПІЛЬ, народний депутат-мажоритарник від Сокальського виборчого округу

Ситуація у вугільній галузі Червоноградського басейну вкрай тривожна. Є проблеми зі збагачувальною фабрикою, яку свого часу бездумно віддали на приватизацію. Тепер Міністерство хоче закрити три збиткові шахти, аби таким чином зменшити навантаження на бюджет. Через це на вулиці опиняться майже три тисячі людей. У ситуацію, що склалася, має втрутитись місцева влада, адже три тисячі безробітних в один рік — це катастрофа для регіону. Я подав звернення до президента та прем’єра з поясненням ситуації та закликом зупинити це варварське закриття шахт.

Я зустрічався з активістами профспілкових організацій — усі вони впевнені, що шахти, які хочуть ліквідувати, ще можуть давати вугілля. Зараз їм роблять подачки у вигляді зарплати, часом навіть незаробленої. Натомість жодної копійки не виділяють на обладнання. Таким чином шахти ліквідують через недофінансування. При цьому покладів діючих шахт вистачить ще на років десять, крім того, є розвідані поклади для будівництва ще п’яти¬шести шахт. Але держава не зацікавлена у розвит¬ку цього регіону. Проблема в олігархізації енергетичної галузі. Енергетика опинилась в руках у Рината Ахметова разом з президентською тусовкою. Дійшло до того, що вугілля на Добротвірську електростанцію возять з Донбасу, іноді навіть з Росії. А місцеве лежить на складах. Олігархи придбали шахти на Сході України, у Росії, а в розвитку цього регіону вони не зацікавлені, аби не створювати собі конкурента. Коли тут буде усе доведене до краю, вони скуплять кращі шматки за безцінь.

Відеоролик можна переглянутитут

Схожі новини