Передплата 2024 ВЗ

Російська щедрівка про Митний союз...

Чи «виспівав» міністр Лавров вирішальний візит Януковича до Москви?

Дводенний візит в Україну міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова скидається радше не на офіційні відвідини, а на новорічно-різдвяну гостину. Наче керманич українського МЗС Леонід Кожара запросив російського гостя просто погуляти на Маланки і Старий Новий рік. А заодно — познайомитися ближче, під чарку за 50-літній ювілей (його новопризначений міністр Кожара святкував саме 14 січня). Для святкового колориту обрали не столицю, а Чернівці... Тільки ось під водною гладдю зовні невимушеної зустрічі проглядаються небезпечні зовнішньополітичні рифи. Ті самі, на які Україна ризикує напоротися, взявши продиктований Росією курс на членство у Митному союзі.

До ХЛІБОСОЛЬНОГО ПРИЙОМУ, який буковинське чиновництво влаштувало російському гостю ще в аеропорту, свою порцію солі додали «свободівці». Дует міністрів вони привітали пікетом із гаслами «Майбутнє України в Європі», «Дадуть газ — заберуть волю». Очікуючи такого «теплого» прийому, місцева влада не лише завбачливо запаслася судовим табу на протестні акції під час візиту Лаврова (ось тільки рішення Феміди не допомогло), а й подбала про вуличний «одобрямс» на маршруті VIP-кортежу. Роль палких шанувальників міністра Лаврова виконували кілька молодиків, які стовбичили на узбіччі з російськомовними плакатами «Приветствуем министров, ждём президентов!».

Не скупилися на компліменти для російського гостя (а заодно — і місцевого чиновництва) і чернівчани. Гречно «дякували» за те, що у неділю довелося стояти у заторах, а наступного дня взагалі пішки на роботу добиратися — через заблокований з самого ранку рух транспорту у центрі міста. Понеділкова церемонія покладання міністрами квітів до пам’ятника Шевченкові тривала лише п’ять хвилин, а транспортний параліч через неї затягнувся на хвилин сорок. Не підступитися було і до готелю, де зупинилися заїжджі міністри. Вартість люксового номера у «Георг Палаці», який облюбували VIP-гості, — 550 гривень за добу. На честь високоповажних постояльців у ресторані комплексу ще й святкову програму влаштували — з маланкуванням і щедрівками.

І козу для Лаврова поводили, й у докторську мантію його нарядили. До Москви міністр повернувся дипломованим почесним доктором Чернівецького національного університету. За компанію такий же диплом вручили і Кожарі...

Офіційним підсумком чернівецького візиту Лаврова стало підписання цьогорічного плану дій між МЗС Росії та України. Що конкретно передбачено у цьому сценарії співпраці, залишилося поза кадром. Але це неважливо. Важливіше те, про що Кожара і Лавров говорили за кулісами офіційних переговорів. Питання Митного союзу було головним у цьому «недляпресовому» діалозі, певні експерти. Кажуть, Кремль доручив Лаврову місію гінця, який мав нагадати Києву: у Білокам’яній не відмовилися від намірів «окільцювати» Україну Митним союзом і чекають продовження переговорів на найвищому рівні. Час, мовляв, визначитися з новою датою московської аудієнції Януковича.

Нагадаємо: запланований на 17 грудня візит українського президента до Росії в останній момент не відбувся. На Банковій запевнили, що треба, мовляв, доопрацювати деякі питання з порядку денного, тому і взяли паузу. Проте аналітики трактували заминку як наслідок ускладнень у двосторонніх переговорах щодо участі України у Митному союзі, а відмову Януковича від «побачення» з Путіним розцінювали як своєрідний демарш. «Українська сторона погоджувалася на так званий меморандум, протокол про наміри щодо Митного союзу. Це був би документ незобов’язувального характеру. Російська ж сторона і президент Путін весь цей час наполягали на тому, що український президент має підписати документи зобов’язувального змісту. Але, розуміючи, що будь-які зобов’язання, пов’язані з Митним союзом, блокують Україні підписання Угоди про зону вільної торгівлі і частину Угоди про Асоціацію з Європейським Союзом, українська сторона, очевидно, почала гальмувати», — прокоментував ситуацію політичний аналітик Інституту Євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач.

«Поза» офіційного Києва, може, й засмутила Кремль, але не зупинила. Займати вичікувальну позицію, сподіваючись, що Україна врешті добровільно здасться у «митні обійми», у Білокам’яній не поспішають. Навпаки, квапляться з переговорами. Адже у лютому має відбутися саміт Україна-ЄС, результати якого можуть ще більше переконати Януковича у тому, що крен до Митного союзу — собі ж дорожче.