Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Проміжні вибори до Львівської облради на грані зриву

Якщо у бюджеті не знайдуть грошей, то вибори визнають такими, що не відбулися, і призначать на березень нові

27 січня мають відбутися проміжні вибори до Львівської обласної ради. Виборчі перегони мають пройти у семи округах: половині міста Львова, двох округах Бродівського району, половині Городоцького та Яворівського районів, а також у Кам’янка-Бузькому районі. Але повторний акт народного волевиявлення — під загрозою зриву: каменем спотикання є брак коштів в обласній скарбниці на проведення виборів. Потрібно сім мільйонів гривень, з них п’ять мільйонів — на зарплату членів дільничних виборчих комісій, решта — на транспортні послуги, документи, зв’язок, канцтовари, друк бюлетенів.

Як РОЗПОВІВ “ВЗ” голова депутатської комісії з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та комунальної власності Львівської обласної ради Ярослав Качмарик, на обласний бюджет не варто розраховувати, бо там порожньо. У резервному фонді на 2013 рік — лише 6 мільйонів, та й ті виділяють лише на форс-мажорні ситуації, а вибори, за словами депутата, до таких не належать. Депутати Львівської облради не врахували, що проміжні вибори фінансуються із місцевого, а не з державного бюджету. Відтак не передбачили жодної копійки у головному фінансовому документі області на 2012 рік. Коли проаналізували законодавство, відкрили для себе Америку: фінансування проміжних виборів — з обласної скарбниці!

“Нам і без виборів є на що витрачати бюджетні гроші — на зарплату бюджетникам, на соціальну сферу, — каже пан Качмарик. — 7 мільйонів — “непідйомна” сума. Ми звернулися до ЦВК, отримали відповідь: шукайте гроші в обласному бюд-жеті. Але ми знову звернулися до ЦВК, залучивши до процесу Львівську ОДА. Знаємо, що у державному бюджеті гроші на проміжні вибори є. Процес підготовки до виборчих перегонів може зупинитися на етапі, коли не буде за що друкувати бюлетені. У Львівській обласній раді має бути 116 депутатів, зараз працюють 109”.

Схожі новини