Передплата 2024 «Добра кухня»

«Регіоналам» «тяжело стало работать»…

Перші їхні спроби звільнити старого і обрати нового голову Нацбанку завершилися пшиком

Нове фіаско потерпіли представники більшості у Верховній Раді сьомого скликання. У перший сесійний день 2013 року «регіонали» та їхні сателіти не спромоглися результативно проголосувати за звільнення з посади колишнього голови Національного банку Сергія Арбузова (як відомо, у кінці грудня він став першим віце-прем’єром). А відтак не змогли перейти до голосування за призначення його наступника Ігоря Соркіна — забракло голосів. Тиснути, як колись, чужі кнопки завадила опозиція.

Кандидатуру 46-річного Ігоря Соркіна на семирічне управління Нацбанком вніс напередодні президент Вік-тор Янукович. «Батьківщина», «УДАР» і «Свобода» заявили, що не підтримають її, оскільки не бачать у Соркіні самостійної фігури, вважають його людиною, яка заглядатиме у рот президенту. Як висловився народний депутат Геннадій Москаль, висунення Соркіна свідчить, що йде тотальне формування владної команди за земляцьким принципом. «Не важливо, професіонал ти чи ні — важливо, щоб ти був із Донецька», — підсумував Москаль.

Ігор Соркін має донецьке коріння. Жив у шахтарській столиці до серпня 2010 року, допоки не став заступником голови НБУ. Опозицію вельми насторожило те, що його батько — В’ячеслав Соркін — працює на Росію, є першим заступником начальника департаменту інвестицій і будівництва «Газпрому». Тож виникає слушне запитання: чи не буде його син своїми діями замість української зміцнювати російську валюту?..

А почалася робота Верховної Ради у новому році з блокування трибуни і президії. Опозиція вимагала, аби більшість терміново включила у порядок денний законопроекти про євроінтеграцію України, про доведення до європейських стандартів кримінального законодавства, зокрема ліквідацію у ньому статей, за якими засуджені політв’язні Юлія Тимошенко та Юрій Луценко.

Поки опозиціонери «тримали оборону», у фракції Партії регіонів вникали у деталі «спец-операції» із голосування «за того хлопця». Потрібної кількості голосів для обрання головою Нацбанку Ігоря Соркіна у залі не було, хоча напередодні депутатів від ПР скликали з курортів грізними SMS-ками, а голова Регламентного комітету Володимир Макеєнко у кулуарах весело заявляв: «Приїхали всі. Хто на милицях, а хто в ластах». Через нестачу «штиків» люди Чечетова вирішили вдатися до старої методи — кнопкодавства. Підготувалися солідно: намалювали різнокольорову карту із секторами голосування та стрілками-вказівниками, хто до яких пультів має бігти, склали список депутатів, які закріплені за виконання цієї місії. На фото, що його зробили журналісти, видно, що депутат-«регіонал» Юрій Самойленко зобов’язаний проконтролювати, щоб Володимир Мисик (№278) і Володимир Олійник (№403) проголосували за Дениса Омеляновича (№277) та Ірину Бережну (№402).

Демарш опозиції таки дав результат. Більшість погодилася на те, щоб включити у порядок денний сесії питання про декриміналізацію статей Кримінального кодексу, за якими засуджені Юлія Тимошенко і Юрій Луценко («регіонали» дали 174 голоси!). А також за те, щоб включити туди проект постанови про застосування амністії у 2013 році і проект заяви Верхов-ної Ради про підтримку курсу України на євроінтеграцію. Ці питання повинні голосувати у п’ятницю, 11 січня…

Коли о 17.50, після перерви, «регіонали» знову спробували голосувати за звільнення Арбузова, опозиція ще раз заблокувала трибуну. Отож спікеру не залишалося нічого, як закрити засідання. У гардеробній парламенту соратники Януковича виглядали розгубленими. «Тяжело стало работать…», — зітхав Олександр Стоян. Хтось із колег його розрадив: «Ничего, притрется…».

Схожі новини