Передплата 2024 «Добра кухня»

У кам’яних джунглях водиться чимало хижаків...

Правила особистої безпеки такі ж обов’язкові до виконання, як і правила особистої гігієни

В Україні, за статистикою МВС, щохвилини чиниться квартирна крадіжка або ж вуличне пограбування. Захист здоров’я, життя та безпеки громадян мають забезпечувати державні силові структури. Та хоча особовий склад міліції в Україні кількісно значно перевищує особовий склад армії, практика доводить, що громадянам, особливо у великих містах, краще особисто подбати про власну безпеку. Для цього слід неухильно дотримуватися простих правил.

Мій будинок — моя фортеця

Одним із найпоширеніших злочинів в Україні залишаються квартирні крадіжки. Особливо потерпають від них жителі спальних районів та кварталів, розташованих неподалік залізничних вокзалів, робітничих гуртожитків, студентських містечок. Проте й жителям центральних районів міста варто подбати про безпеку власного житла. Для цього, перш за все, слід поставити надійні двері.

Практика засвідчує, що квартирних злодіїв приваблюють як дешеві, так і дорогі двері. Перші легко відчинити кількома ударами ноги. Другі ніби підказують: за цими дверима є чим поживитися. Отож, радять фахівці з безпеки, квартиру треба захистити дверима середньої вартості.

Важливу роль відіграють замки на дверях вашої квартири. Найнадійнішими фахівці визнають замки типу “Облой” — для великих з багатьма насадками ключами.

Мешканцям квартир на першому та другому поверхах будинків необхідно встановити на вікнах ґрати. Це також стосується мешканців квартир на вищих поверхах, якщо поруч з їхніми вікнами розташовані пожежні драбини, якісь труби та козирки.

Чимало громадян, зазначають оперативники карного розшуку, власноруч “наводять” злодіїв на свої оселі. Такою “наводкою” може бути дорогий одяг, який вони щодня носять, або шикарна автівка, яку паркують біля будинку. Занадто балакучі діти, які похваляються перед друзями статками батьків.

Чимало громадян ставали жертвами квартирних злодіїв після того, як надавали рекламні оголошення на кшалт “куплю машину”, “куплю дорогий антикваріат”... Якщо публікуєте оголошення такого змісту, в жодному разі не вказуйте свій домашній телефон. Краще надайте номер мобільного, а зустріч з потенційним продавцем призначте десь у кафе.

Про те, що хазяї надовго покидають помешкання, злодіям підказують оголошення на кшталт “віддам собаку на час відпустки” тощо, а також переповнені рекламним мотлохом поштові скриньки.

Вулиці розбитих ліхтарів

Останніми роками в українських містах (це стосується навіть столиці) вночі освітлюються хіба що центральні квартали. Відсутність вуличного освітлення провокує вуличні пограбування. Їхній пік, доводить міліцейська статистика, від 20-ї години до опівночі. А перша хвиля таких злочинів у робочі дні тижня починається після завершення трудового дня. Жертвами першої хвилі стають здебільшого жінки.

Потенційних жертв злодії “випасають” у... супермаркетах. Зловмисники заходять у магазин та уважно придивляються до жінок. Якщо гарно вбрані пані на касі “світять” товстенькими гаманцями, злодії “проводжають” їх до виходу. Якщо така пані не сіла у власну автівку, а поїхала додому маршруткою, до неї чіпляється “хвіст”. Злодії нападають на жертву, коли до під’їзду її будинку залишається кілька метрів. Отож жінкам, особливо у день зарплати, варто просити своїх чоловіків зустрічати їх поблизу будинку.

Чимало злодіїв забігають за потенційними жертвами в під’їзд, сідають разом із ними в ліфт, щоб там вирвати сумочку з гаманцем.Отож ніколи не сідайте в ліфт разом з незнайомими чоловіками чи підлітками!

Чоловіки стають жертвами вуличних пограбувань здебільшого напідпитку. У центрі будь-якого міста під барами та кафе на потенційних жертв полюють підліткові зграї. Побачивши добре вбраного чоловіка, який, хитаючись, виходить із бару, “діточки” прилаштовуються услід та ведуть жертву до першого-ліпшого темного провулка. У якусь мить б’ють ззаду чимось важким по голові, після чого на деморалізовану алкоголем та больовим шоком жертву нападає вся зграя. Тому після дружної вечірки у барі до зупинки громадського транспорту краще йти компанією, з кимось із друзів. Ще краще викликати до закладу, де розслаблялися, таксі. Його підпилим громадянам, зауважують правоохоронці, варто саме замовляти, а не ловити автомобіль із “шашечками” на вулиці. Адже серед приватних таксистів також трапляються негідники, які можуть пограбувати клієнта.

Схожі новини