Передплата 2024 «Добрий господар»

Віце-спікер Ігор Калєтнік хоче відмінити ЗНО?

У новому проекті закону про вищу освіту пропонують запровадити вступні іспити/

ЗНО під загрозою — віце-спікер (від Комуністичної партії) Ігор Калєтнік хоче повернути вступні іспити у внз. На його думку, система ЗНО себе не виправдала. «Лише 20 відсотків школярів підтримують існуючу систему ЗНО, — цитує слова депутата osvita.ua. — 80 відсотків учнів виступають категорично проти тестування в нинішньому вигляді. Серед скарг школярів — складність запитань у тестах і неоднозначність відповідей на них. Через це не всі учні, які протягом року навчалися на відмінно, успішно складають ЗНО».

«У зв’язку з цим я, як перший заступник голови Верховної Ради України, разом із народним депутатом від фракції КПУ, секретарем Комітету Верховної Ради України з питань освіти і науки Олександром Зубчевським, ініціюватиму обговорення цього питання із широким загалом: директорами шкіл, коледжів, керівниками університетів, щоб знайти оптимальне рішення, з урахуванням думки фахівців галузі освіти. По завершенні обговорення згадане питання має стати темою парламентських слухань», — заявив Калєтнік.

Але обговорення — це ще квіточки. Ігор Калєтнік разом з Сергієм Ківаловим та Миколою Сорокою є співавтором нового проекту закону про вищу освіту, у якому ЗНО нівелюється. Цей документ зареєстрували у Верховній Раді напередодні нового року — 28 грудня. У ньому повертаються вступні іспити у внз, а вагу усіх компонентів вступу (бала ЗНО, середнього бала атестата та вузівського бала) вищий навчальний заклад може визначати самостійно! Документ навіть гірший за одіозний «урядовий», який реєстрували також 28 грудня, але 2011 року. По суті, основа в обох проектів — спільна (навіть нумерація і стилістика багатьох статей повністю співпадає). Азаровський документ торік відкликали з Верховної Ради, дали на доопрацювання. Майже рік група під керівництвом ректора Національного технічного університету «Київський політехнічний інститут» Михайла Згуровського працювала над проектом. Результат задовольнив майже усіх, хто раніше протестував. І тут ні сіло ні впало з’являється закон «Калєтніка-Сороки-Ківалова».

Не знаю, яких учнів опитував пан Калєтнік, але як людина, яка має досвід складання і вузівських іспитів, і тестів ЗНО (у 2003 році, поступаючи в університет, складала іспити, а у 2010-му, у рамках журналістського експерименту, складала ЗНО), можу сказати: нині дітям стати студентами значно легше. У кожному вузі іспити мали свою особливість, набрати високий бал, не знаючи тих нюансів, було неможливо або дуже складно. Проконсультувати міг репетитор, за окрему плату?, звичайно. Пробувати свої сили відразу у кількох навчальних закладах також було проблематично. По-перше, у кожному закладі свій вид екзамену, своя програма і свої нюанси підготовки, а по-друге, екзамени часто відбувалися в один день. Чи ліквідувало ЗНО репетиторство? Ні. Репетиторство — давнє як світ, і якщо батьки хочуть, аби їхній дитині допомогли, вони мають право звернутися до приватного вчителя. Але ЗНО дало можливість тим, хто по-справжньому хоче стати студентом без сторонньої допомоги, успішно це зробити.

Відкритий лист Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти, у якому обґрунтоване значення ЗНО для українського суспільства, читайте у розділі Блоги.

Схожі новини